A Várvölgy központjában található Szent Domonkos éttermet idén májusban Rácz Imre vette át. A séf többek között a budapesti St. Andreában és a franciaországi éttermekben szerzett tudását kamatoztatja itt: a technológia modernebb, az étlap szűkebb lett, a koncepció pedig az erdélyi magyar konyha hagyományaira és a helyi alapanyagokra épül.

Várvölgy egy meseszép település Keszthelytől 15 km-re. Akár Keszthely, akár Tapolca felől érkezünk, már az idevezető út is gyönyörű, utóbbi útvonalon a Lesence-vidék és a Balaton elképesztő látványa tárul elénk. A község védőszentjéről elnevezett Szent Domonkos Vendéglő a falu központjában, egy éles kanyarban áll, és már több mint egy évtizede szerves része a településnek. A magyar népi motívumokkal díszített, szürke falú, tornácos épületben üzemelő étterem egészen májusig a klasszikus vendéglők kínálatát hozta.

Az étterem tulajdonosai, a Torma család tagjai viszik a Várvölgyi Pékséget is, aminek finom vajas kiflije, kovászos cipója és péksüteményei sok-sok éve népszerűek a környéken. Sokan kifejezetten a friss kenyerükért és a pogácsáért tesznek egy kis kerülőt a településre. A család számára ez az év az újításokról szól: nyáron Torma Béla megnyitotta Keszthelyen a Madárlátta Pékségeta család pedig még májusban úgy döntött, hogy a Szent Domonkos étterem életében is ideje a koncepcióváltásnak. A konyhát egy új séf, Rácz Imre vette át, aki új koncepcióval és jelentősen rövidebb étlappal kezdte a nyári időszakot.

„A minőség az első, utána jöhet az önmegvalósítás”

A séf valójában „hazatért”, amikor elvállalta a Szent Domonkos konyhájának vezetését. A szomszéd településről, Cserszegtomajról származik, családja és a Torma család régóta baráti viszonyban vannak. A hagyományőrző épületet például Imre rokonai tervezték annak idején.

A vendéglátásba az Istvándy Birtokon és Bezerics Dani egykori éttermében, a keszthelyi Palettában kóstolt bele, meséli, aztán Franciaországban, egy elzászi kis falusi vendéglőben dolgozott, ahol a tulajdonosok valódi terroirkonyhát vittek. Saját kertészetük volt, pisztrángot neveltek, és csak helyi alapanyagokkal dolgoztak. Innen az akkor nyílt budapesti Palettába, majd a St. Andreába vezetett az útja, a következő állomás pedig az esztergomi 42 Restaurant & Bar volt.

A koncepcióváltással kapcsolatban a Szent Domonkos tulajdonosai és Imre elképzelései megegyeztek, így a séf májusban át is vette a konyha irányítását. A magyar vendéglők rusztikus, családias – de korántsem csárda jellegű – miliője maradt, a minőség és a technológia szintet lépett. Az erdélyi magyar konyha került a fókuszba, francia és más nemzetközi hatásokkal. Halászlé helyett például sáfrányos hallevest (1390 Ft) ehetünk, ami az erdélyi konyha egyik alapétele, és paprika helyett gyömbérrel, fokhagymával ízesítik.

A szűkebb étlapra friss alapanyagokból készült ételek kerülnek. 

„Szeretnék minél inkább lokális konyhát vinni, 30 kilométeres körzetben nagyon jó dolgokat lehet találni. Sokan kérdezik, hogy miért nincs például kacsa az étlapon: azért, mert nem tudok szerezni jót a közelben. Dolgozom viszont a káptalantóti mangalicával Istvándyéktól, a várvölgyi Farm54-től hozom az angus steaket, Tapolcáról a pisztrángot, és a környékbeli halastavakból szerzem be a fogast és a harcsát. Az elsődleges cél szerintem mindig a minőség kell hogy legyen, utána jöhet az önmegvalósítás.”

„Szeretnék minél inkább lokális konyhát vinni, 30 kilométeres körzetben nagyon jó dolgokat lehet találni. Sokan kérdezik, hogy miért nincs például kacsa az étlapon: azért, mert nem tudok szerezni jót a közelben. Dolgozom viszont a káptalantóti mangalicával Istvándyéktól, a várvölgyi Farm54-től hozom az angus steaket, Tapolcáról a pisztrángot, és a környékbeli halastavakból szerzem be a fogast és a harcsát. Az elsődleges cél szerintem mindig a minőség kell hogy legyen, utána jöhet az önmegvalósítás.”

A vendégek egy része csalódott volt, amikor meglátta a megújult étlapot, hiányolták a tipikus vendéglős fogásokat, de a legtöbben nyitottak voltak az újdonságokra. Ezenkívül a környékre települt, illetve hazaköltözött egy fiatalabb generáció, és ők már nem feltétlenül a klasszikus kínálatot keresik, mondja a séf.

Folyamatosan készülő leves és prémium-rántottcsirke

Az árnyas, tágas teraszon várjuk meg, amíg elkészülnek a fogások. Az étterem kertje igazi oázis a nagy kemencével, és az amfiteátrum jellegű, kis, kör alakú nézőtér is helyet kapott itt. Az oázis jelleg persze relatív, mert Várvölgy egyébként sem a rohanásról szól.

A mesterlevessel (1590 Ft) kezdünk, ami nemcsak kiváltja, hanem hatványozza az élményt, amit egy húslevestől várnánk. Összetett ízek, aranyló szín, olyan mélység, amit egy nagyon finom húsleves sem tud. A mesterleves valójában egy újra és újra feltett, ízesített levesalap, ami átveszi a belefőzött húsok és a csont ízét, és minden alkalommal egyre komplexebb ízélményt ad. Vannak éttermek, ahol egy évszázados ez az eszencia. Itt a séf érkezése óta, néhány hónapja készül folyamatosan, csirkéből, mangalicából és mangalicacsontból.

Az előételről a rendeléskor csak annyit tudtunk, hogy a burgonyapüré, tojás, rókagomba, serrano sonka (3190 Ft) nevet viseli. Ez egy klasszikus olasz előétel egyébként, amihez a séf még blansírozott zöldbabot, a fokhagymás ízért felelős savanyított medvehagymatermést és nyersen ledarált, olajban kisütött burgonyát adott. Minden falat más ízélményt adott, attól függően, hogy a hozzávalókból épp melyik és milyen arányban került a villánkra. 

Természetesen kíváncsiak voltunk, milyen a rántott csirke rizibizivel (3250 Ft) egy koncepcióváltáson átesett étteremben. Rácz Imre szerint nagyon is helye van az étlapon, mert a rántott csirke alap egy klasszikus étteremben, és mindent el lehet jól készíteni: ez a csirke tényleg köszönőviszonyban sincs átlagos rokonaival. „Egész csirkével dolgozunk, szuvidoljuk, pankomorzsás panírt kap. Nagyon jó minőségű, magyar jázminrizsből készül a köret, mesterlevessel visszamelegítve, petrezselyemmel, sós citrommal, borsóhéjjal és a Sümegtej Ranolder sajtjával, ami olyan alapanyag, hogy a világon bárhol megállná a helyét.

Túrógombóccal (1390 Ft) zárjuk az ebédet. Klasszikus, minőségi hozzávalókkal: pirított pankomorzsával, zalaszántói barackból készült házi lekvárral, édes, tejfölös öntettel.

A Szent Domonkos a fősodortól kicsit távolabb eső gyöngyszem, ahol a megújulás nem az új dizájnt és a legdivatosabb ételek átvételét jelenti. Úgy őrizte meg a vidéki vendéglők hangulatát, hogy közben a minőség lett a legfontosabb. És már odautazni is egy élmény.  

Az árak és a kínálat az étterem tesztelésekor voltak érvényben, azóta ezek változhattak.  
Az étterem télen is nyitva tart, a nyitvatartási időt a Facebook-oldalukon találjátok.  

Címkék

Elérhetőségek

Szent Domonkos Vendéglő 8316 Várvölgy, Kossuth Lajos u. 40. Facebook-oldal Weboldal