Novemberben a Balaton lassabb tempóra vált, de egyáltalán nem pihen: a napok és a túrák rövidebbek, a bekuckózós estéken az újborok és a finom ételek kerülnek a középpontba. Badacsonyban a Gasztrohegy és a Borbarangolás, Tihanyban a Gardália várja az ínyenceket, Lovasra egy új jazzfesztivál, Veszprémbe egy technólegenda csábítja a zenerajongókat. Megcsodálhatjuk az utolsó színes őszi leveleket, részt vehetünk egy különleges tobozszüreten, és besétálhatunk egy katonai szellemváros épületeibe is. Novemberi programajánlónk következik.

XX. Gardália, Tihany, november 4–6.

Huszadik alkalommal rendezik meg a gardák ünnepét, amely a balatoni halászok és a gardahalászat hagyományai előtt tiszteleg. A rajban járó gardát ugyanis a Tihany magaslatain figyelő őrszemek sajátos jelzései és útmutatásai alapján kerítették be és fogták ki, erről kapta a faj a látott hal nevet. A fesztivál egyszerre több helyszínen zajlik majd, a tihanyi hajóállomáson, a Tihanyi Bencés Apátságban, a Tihanyi Tájházaknál és a Visszhang-dombon. A háromnapos eseményen lesz látványsütés, halászléfőző verseny, kézműveskedés, bábszínház és több koncert, és természetesen a gardahalászat bemutatására is sor kerül. 

A részletes programokért érdemes követni a Gardália honlapját.

Malomvölgy Jazz Fesztivál, Lovas, november 4–5.

Arra, hogy a Balaton-felvidéken novemberben sem áll meg az élet, a Malomvölgy Jazz Fesztivál a bizonyíték. Első alkalommal rendezik meg a tematikus minifesztiált, amelynek a lovasi Márffy Ház ad otthont. A program gerincét a magyar, illetve a Kárpát-medencei népzenét a jazz műfajával elegyítő formációk, valamint a fiatal tehetségek adják. A Gyárfás István Trió pénteken rajzfilmslágerekkel érkezik, de hallhatjátok a Nagy-Babos Rebeka Quartetet és a Párniczky András Quartetet is, akik Bartók Béla műveit gondolják újra. Szombaton többek között fellép a műfajok határain egyensúlyozó Szirtes Edina Mókus & Nagy János Yancha Duo és a Borbély Műhely, akik a jazz, a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségét ötvözik egy különleges koncert során.

Az eseményre a napijegyek 3000, a bérletek pedig 5500 forintba kerülnek, és itt tudjátok megvásárolni őket. A részleteket itt találjátok

Gasztrohegy – Szőlő és bor, Badacsony, november 5–6.

Új, „Szőlő és bor tematikával folytatódik a Gasztrohegy. Eddig is a koncepció része volt, hogy a vendéglátók mindig ajánlottak a fogások mellé bort is, de eddig még nem építettek egy egész tematikus hétvégét a szőlőre és a borra. Most a középpontba kerülhetnek a borral készült ételek, a szőlő mint alapanyag pedig nem csak a desszertekben érvényesül. Olyan fogásokat kóstolhattok majd, mint a töltött szőlőlevél, a verjus-tart vagy a vörösboros kecske, és persze minden étel mellé helyi borokat is kaptok majd.

További információt itt találtok.

A Kamon-kő tanösvény bejárása, Szigliget, november 5.

Szigliget az az északi parti település, ahol hidegben is rengeteg látnivaló és programlehetőség vár – ebben a cikkben gyűjtöttük össze ezeket. Az egyik ilyen a Kamon-kő tanösvény bejárása, ami végigvezet Szigliget történelmén, bemutatja természeti kincseit és geológiai képződményeit. A háromórás túra 10.30-kor indul a Tourinform Iroda elől (Petőfi utca 21.). 6 km-es sétára és kb. 150 méteres szintemelkedésre érdemes készülni.

Részvételi díj: 2000 Ft / fő, 6–14 éves korig: 1000 Ft / fő. A jelentkezésről és a részletekről itt találtok információt.
 

Sleeparchive – live (D) + Technokunst DJ, Expresszó, Veszprém, november 5.

Sleeparchive Roger Semsroth a nyers, minimáltechnó képviselője, összetéveszthetetlen hangzását a végletekig lecsökkentett struktúrák és a dinamika jellemzi. Látogatása azért is különleges, mert utoljára 2009-ben játszott magyar közönség előtt. Szettje az Expresszóban egy teljes éven át tartó technósorozat első felvonása lesz, és a Goethe-Institut támogatásával valósul meg. 

Jegyár: 4500 Ft, a jegyeket itt tudjátok megvenni.
A művésszel készült, 
angol nyelvű interjút itt találjátok, a Facebook-eseményt pedig itt.

Libalakoma a Kalózban, Fövenyes, november 11–13.

Ez a hétvége a Márton-napról és a libás fogásokról szól majd a télen is működő strandétteremben. A hideg miatt nem kell aggódni, mert a fűtött belső helyiségben kellemes a hőmérséklet, és a libás ételek mellé finom borokkal és lélekmelegítőkkel is készülnek majd. A menüt egyelőre még nem tették közzé, érdemes követni a Facebook-oldalukat a részletekért. 
 

II. Tagyon-hegyi Nyitott Pincék – Márton-napi újborkóstolás, november 12. 11h

A festői szépségű Tagyon-hegy pincészetei újra megnyílnak, megmutatják újboraikat, kedvenc tételeiket, és a finom libás ételekről sem feledkeznek meg. A Martinus Birtok liba-cassoulet-val, a Tagyon Birtok ludaskásával készül a borok mellé, a Holló Pincében libarilette-tel, friss bagettel és birsalmalekvárral várják a vendégeket, a Horváth Borház füstölt-sült libamellet kínál majd pinot-noir mustmézzel, sütőtökös burgonyapürén, libatepertővel (ide előre be kell jelentkezni). A Tánczos Pincében pedig megkóstolhatjátok a héjon erjesztett szürkebarátot vagy a 2019-es Furmint Szűztermést. 

A pincék kínálatáról és a kóstolók áráról itt találtok részletes információt.


Borbarangolás Badacsonyban, november 12., 19. és 26.

A pincék kincseivel és borokra komponált ízekkel várnak a badacsonyi borászatok a Borbarangolás következő állomásain nyitvatartási időben: november 12-től egy hétig a Válibor Vinotéka & Presszó készül finom fogásokkal és különleges borokkal, 19-től a Sipos Borház – Titkos Pince vár pincelátogatással, kemencés kacsacombbal és borválogatással, 26-tól pedig a Hableányban vehettek részt pincelátogatással egybekötött borkóstolón vagy borvacsorán. 

A borkóstolók és a borvacsorák árairól a fenti linkekre kattintva találtok információt. 

Krúdy Gasztropiac, Siófok, november 13. 9–12h

A Krúdy Gyula Iskola udvara (Koch Róbert utca 8.) ősszel és télen minden második vasárnap termelői piacnak ad otthont, ahol beszerezhetitek mindazt, ami egy hétköznapi ebédhez szükséges, de igazán különleges finomságokat is kóstolhattok. A piacot a Somogyi Helyi Termék Egyesület szervezi, így garantált, hogy minőségi áruk közül válogathattok. Bár az árusok listáját még nem tették közzé, a korábbi alkalmak alapján biztos, hogy zöldségkrémeket, mustban eltett termékeket, savanyúságokat, kecskesajtokat és szarvasgombás különlegességeket is találtok majd a választékban. 

Itt találjátok a Facebook-eseményt. 

Hajmáskéri anzix, Hajmáskér, november 19.

Az egykori hajmáskéri katonavárosban pusztulásukban is lenyűgöző, impozáns épületek láthatók, melyek az Osztrák–Magyar Monarchia idejétől az 1990-es szovjet kivonulásig tartó időszakból rengeteg emléket őriznek. A Túrajó 10 órakor induló, kb. kétórás sétáján az egykori Monarchia és Közép-Európa legnagyobb katonavárosát járhatjátok be. A programra sportos öltözetet javasolnak a szervezők, vastag talpú cipővel, és a zseblámpát se hagyjátok otthon!

A részvételi díj 3500 Ft / fő, 10–14 éveseknek 2500 Ft, a jegyet a jegy.hu oldalán válthatjátok meg. Regisztrálni itt tudtok, még több infót itt találtok a sétáról.

A We Love Balaton csapata már részt vett a vezetett sétán, itt olvashattok élményeinkről. 

Tobozszüret a Follyban, november 19.

Már hagyomány, hogy az évnek ebben az időszakában a badacsonyörsi Folly Arborétum tobozszüretet tart. Az idén elsősorban a cédrusok és a ciprusok tobozait takarítják be – részben alpintechnikával, részben kézi szürettel. A szüret 11 órakor kezdődik, 14 órától kerti sétán vehettek részt, 15 órától gyerekprogramra („Rakjunk ki közösen a tobozokból egy fenyőfát!”), a kávézóban pedig borókabor-bemutatóra kerül majd sor. A tavalyi tobozszüreten mi is részt vettünk, itt olvashatjátok a beszámolónkat.

A vezetett kerti séta és a borkóstoló ára külön-külön 1500 Ft / fő, a jegyeket itt és itt vehetitek meg. 

Őrlés és kemencés sütés, Fenyves Malom, Veszprém, november 19.

Veszprém egyetlen épségben maradt vízimalma idegenvezetéssel egybekötött látványőrléssel vár. Amíg megtudjátok, hogy lesz a búzából liszt, és milyen belülről egy működő vízimalom, az udvari kemencében langalló sül.

Ár: 1500 Ft, gyerekeknek 1200 Ft (3 éves kor alatt ingyenes).
A program előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációval kapcsolatos részleteket és a Facebook-eseményt
itt találjátok.


Hegyestű nagy kör, Monoszló, november 19.

Hegyestű a Káli-medence, a Balaton-felvidék, sőt talán az ország egyik legérdekesebb geológiai képződménye. Egy vulkán kürtőjének maradványa, melyet az erózió preparált ki a környezetéből. A Túrafalók ezúttal a fura alakú vulkánhoz és annak környékére invitál. A közepes nehézségű panorámatúra 20 km-es, így ehhez a programhoz túracipő, elégséges folyadék és hidegélelem is szükséges. 

Részvételi díj: felnőtteknek 3000 Ft / fő; gyerekeknek 1000 Ft / fő. A részleteket a Facebook-eseménynél olvashatjátok

odaLÖKött KÖLtészet / Örkény − csend, Dubniczay-palota, Veszprém, november 20. 17–19h

A veszprémi slamcsapat, az odaLÖKött KÖLtészet tagjai 2009 óta slammelnek. A rap és a költészet határmezsgyéjén mozgó stílus képviselői most az „Örkény – csend” témáját dolgozzák fel, a helyszín pedig a patinás Dubniczay-palota lesz. A program a Művészetek Háza Veszprém szervezésében valósul meg, és a CSENDNAPOK 2022 eseménysorozat része.

További információt
itt találtok

Science Café: Ökologika Műhely, MűvészVölgy Kúria, Kapolcs, november 26. 17h

Az Ökologika Műhely szakértője, Tőgyi Balázs olyan, egyszerű, otthon is alkalmazható technikai megoldásokba avatja be a résztvevőket, amelyek a természet rendjébe illeszkednek, ezáltal hatékonyak és fenntarthatók, megvalósításuk pedig egyszerű. Ilyen például az esővíz- és a komposzthő-hasznosítás vagy az alomszék. A műhely során számos ötlettel gazdagodhattok.

A részvétel ingyenes. Itt olvashattok bővebben a tematikáról. 
 

Címkék