Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Balatoni borász lett az Év Bortermelője

Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken működő Figula Pincészet főborásza kapta meg a Magyar Bor Akadémia (MBA) elismerését.

"A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható" – idézi a Magyar Borakadémiát az MTI.

A Figula Családi Pincészet szőlői 30 hektáron, Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely, Csopak és Tihany között találhatók, magát a pincét ezek központjában, a füredi Meleghegyen lehet felkeresni. A Figula-bort naggyá tevő, néhány éve lehunyt id. Figula Mihály örökségét felesége és fiai, Mihály és János viszik tovább. A pince korábban még a könnyű, gyümölcsös, friss borokról volt híres, ám amióta Mihály vette át a irányítást, robusztusabb, tartósabb borok is megjelentek a kínálatban.

A Figula-borokat a pincészet vinotékájában, tavasztól őszig pedig Balatonfüred tetején – a református templom és a katolikus „vörös templom” fölött – található Figula Borkertben is meg lehet kóstolni. A borterasz 2021-ben a Villa Delikát Nyárikonyhával bővült.


A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben): Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).

Az Év Bortermelője díjat 2020-ban is balatoni borász, Borbély Tamás, a badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet borásza nyerte el

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Neked ajánlott

A