Kulthelygyanús kocsma és leendő fürdőház nyílt a legkomorabb őszben Vöröstón, ebben a Nagyvázsony melletti kis faluban. Kávézni, cseh sört és hozzá cseh sörkorcsolyát fogyasztani vagy közösségi életet élni egyaránt érdemes betérni ide, ahol az is kiderül, mit keres egy hűtlen fürdőmester fotója a pult felett.

Vöröstó egy apró, alig 100 fős település Nagyvázsony, Barnag és Mencshely között, a parttól kb. 20 perc autóútra. Azonnal kiszúrjuk a főutcán a szépen felújított kőházat, amelynek kőkerítésén kék tábla hirdeti, hogy egy fogadóba és fürdőpajtába érkeztünk. Belépve egy másik dimenzióba érkezünk: kint szürkeség és hideg, bent letisztult, otthonos tér nagy belmagassággal. 

Mintha egy közösségi nappaliban lennénk, a kis alapterületű helyen hat kis asztal is elfér a bárpulton kívül. A kőfalakon bekeretezett versek, a pult feletti fotón pedig Szeszélyes nyár című csehszlovák film főszereplője, Antonín Dura fürdőmester látható, ahogy szivarozik a vízben. 

A fotó nem véletlen, a tematika ugyanis Jiří Menzel 1968-as filmjére épül – a történet jelentős része egy cseh kisvárosi fürdőházban és a kocsma előtti placcon játszódik, ahol három középkorú barát egymást filozofikus eszmefuttatásokkal és lapos bölcsességekkel szórakoztatja. Kezdetektől az volt a terv, hogy cseh sört csapoljanak, és a telken lévő régi pajtából a nagyközönség által használható fürdőház is épüljön – meséli Tóth Benedek, aki a Szeszélyes Nyár egyik tulajdonosa és pultosa egy személyben. Stílusosan csíkos, a fürdőmesterek világát idéző felsőt és a település nevére utaló VRST feliratú baseballsapkát visel. Azt is megtudjuk, hogy az épület régen a falu tejcsarnoka volt, itt gyűjtötték össze a tejet az összes portáról. Sok helyi vendégnek van valamilyen gyerekkori emléke, története a házról.

Miért épp Vöröstó?

Benedek Keszthelyen nőtt fel, Budapestre a jogi egyetem miatt került, de a Balaton örök szerelem maradt. Tihany lett a törzshelye, ahol rengeteget vitorlázott a barátaival, és a környéken keresett ingatlant a családjának. 2006-ban vett egy parasztházat Vöröstón, amit sokáig csak nyaranta használt, az utóbbi 6-7 évben azonban már részben innen végezte korábbi munkáját. Volt már kocsmáros is a fővárosban, és ő az idén startolt Vöröstói Játékfesztivál ötletgazdája és programigazgatója.

Egy barátjával közösen vásárolta meg a falu központjában található egykori tejcsarnokot és a hozzá tartozó hosszúkás telket, rajta egy 1818-ban épült, több mint kétszáz éves sváb parasztházzal, egy istállóval és egy pajtával. Utóbbiban kap majd helyet a fürdőház, lesz benne gőzkabin és szauna, a telken található épületekből pedig hat apartmant alakítanak ki a jövőben. Bár a település nincs rajta a Balaton-felvidék fő útvonalain, Benedek nem tart attól, hogy nem lesz forgalom.

Sok errefelé a kerékpáros turista és a kiránduló, és nem sok hely van, ahová beülhetnek a környéken, mondja. Bár a fürdőpajta még nem készült el, a kocsmaépület hátsó részében található zuhanyzót már most használhatják az erre tekerő bringások.

Sörkorcsolyák, versek, borok

Visszatérve a Szeszélyes nyárhoz, a november végén nyílt hely nemcsak az életérzést tekintve kapcsolódik a filmhez, hanem sör- és ételkínálatában is. Csak hidegkonyha van, előkészített ételekkel – a cél az, hogy egy ember is ki tudja szolgálni a közönséget. Nem meglepő, hogy főleg kiadós sörkorcsolyák adják a felhozatal alapját. A sonka- és a sajttálak mellett az egyik ikonikusnak mondható fogás a cseh kocsmai étel, a hermelín, vagyis a fűszeres, olajos lében úszó, csatos üvegben tálalt érlelt camembert (2550 Ft)

Aki mélyebben megmártózna a Szeszélyes nyár életfilozófiájában, kérheti az utopenec nevű specialitást (1950 Ft), ami egy ecetes, hagymás lében érlelt szafaládé, és vízbe fúltat jelent. (A már sokszor hivatkozott film elején is előkerül az ételből egy nagyobb üveggel.)

Az alapanyagok közül amit lehet, Benedek környékbeli termelőktől szerez be. A sajtot például a szomszédtól, a szörpöt a vöröstói volt polgármestertől, Rákos Margittól veszi, a húsokat a nagyvázsonyi hentes szállítja, a borok a Nivegy-völgyből és a szomszédos Barnagról származnak.

A vöröstói kocsma és leendő fürdőház már most fontos közösségi hely, focivilágbajnokság-néző helyszín. Reggel, egy kávé mellett, vagy később, egy pohár bort vagy sört kortyolgatva elmerenghetünk a falra függesztett, bekeretezett, kézzel írott verseken – egy bolhapiacon vásárolt, magyar költők és írók balatoni költeményeit tartalmazó könyv fakszimiléin. Az asztalok alatt konnektorokat helyeztek el, így a hely lehet tágan értelmezett home office is néhány órára.

Bár lesznek rendezvények, a Szeszélyes Nyár nem lesz hangos hely, tekintettel az itt lakókra legkésőbb 9-kor vagy 10-kor bezárnak. Addig is, a Balaton és Veszprém között, a Pécselyi-medence túraútvonalainak közelében található hely tökéletesen alkalmas arra, hogy útközben tartsunk egy pihenőt és egy kicsit a parolázó cseh fürdőmester vendégének érezzük magunkat – akkor is, ha nincs tó a közelben, és nyakunkon a tél.

Címkék

Elérhetőségek

Szeszélyes Nyár Bisztró 8291 Vöröstó, Fő utca 9. Facebook-oldal