Természetközeli pihenés erdővel, csenddel, teljes kényelemben, egy hosszabb sétával elérhető tó, wellness és vacsora a teraszon, a csillagos ég alatt – a prémiumszolgáltatásokat biztosító kabinházakat a Balatonnál is sokan keresik. Négy különleges szálláshellyel folytatjuk cikksorozatunkat.

A gyorsan felépíthető, kis méretű házak trendjéről és az Amerikából indult kisház-mozgalomról (tiny house movement) cikksorozatunk első részében írtunk. Következzen néhány balatoni példa a környezettudatos, de minden kényelemmel felszerelt házikókra, amelyeket nyaralóként hasznosítanak a tulajdonosaik. 

Cabin Balaton, Vonyarcvashegy

A Vonyarcvashegyen, a település északi részén, az erdő szélén épült kabinházat egy helyi kötődésű testvérpár, Jónás Viktor és Gergely álmodta meg, a konkrét tervek elkészítését pedig a Béres Építészirodára bízták. A rendhagyó kabinház egy élére fordított, négyzet alapú hasáb, amit „természetbe illesztett hotelszobaként” jellemeztek tervezői az Építészfórum cikkében. A kabinház teljes komfortot biztosít a vendégeknek, az egyik felében üveghomlokzatú hálószobát, a másik felében egy étkezőt alakítottak ki, amelyet fedett terasz véd. A két helyiség között kapott helyet a fürdőszoba és a főzőlappal, hűtőszekrénnyel és mosogatóval felszerelt konyha.

A szálláshely két fő számára ideális, főleg párok foglalnak, meséli Jónás Viktor. A környéken rengeteg túraútvonal, erdei út és kikapcsolódási lehetőség van, a közelben egy sor étterem, strand és programlehetőség közül lehet választani, ha mégsem a hétköznapokból való teljes kiszakadás a cél. A tulajdonosok tervei között szerepel egy dézsakád és egy szauna telepítése, bérelhető kerékpárok beszerzése és a reggeli kiszállításának megszervezése is, és az sem kizárt, hogy egy másik kabinház is helyet kap majd a területen.

A Cabin hűtését és fűtését elektromos levegő-levegő hőszivattyúval működtetett rendszer biztosítja, amit a beltérben található kezelőfelületen lehet vezérelni, a fürdőben külön padlófűtés is van, így a ház az év minden napjára foglalható.

Foxwood Lodge, Balatonudvari

A Foxwood Lodge egy hangulatos, elvarázsolt kabinház egy csendes északi parti településen. A tulajdonosok, Garamvölgyi-Virág Laura és férje saját kezűleg újították fel a Tátra típusú faházat, ami saját nyaralójuk szomszédjában található.

A házban kényelmesen öt, szűkösen hat fő fér el, de jellemzően párok és kisebb családok érkeznek a kétszintes házikóba. Lent a konyha, az étkező és egy nappali található, kihúzható kanapéval és olvasósarokkal, a tetőtérben pedig egy háló kapott helyet. A vendégeknek olyan érzésük támadhat, hogy egy erdő közepén pihennek: a belső terekben a natúr árnyalatok, a zsályazöld színek, az erdei minták az uralkodók, az emeleti erkélyről a ház melletti hatalmas fenyőre lehet rálátni.

A konyhában mikrohullámú sütő, főzőlap, sütő és mosogatógép is van, a kávéfőzőhöz kapszulákat is bekészítenek. A teljesen felszerelt konyha az a szolgáltatás, amit az utazásaik során nagyon értékeltek a tulajdonosok, így nem volt kérdés, hogy saját kiadó házukban is ilyet alakítanak ki. Bár minden adott egy komolyabb reggeli elkészítéséhez, a vendégek kérhetnek a helyi pékség által készített, bőséges reggelit tartalmazó csomagot, ezt a szállás ajtaja elé, kosarakba készítve kapják meg.

A ház teljesen klimatizált, gyors wifi, Netflix és Spotify is elérhető. A kert zárt, és emiatt a ház különösen népszerű a kutyás vendégek körében. A fenyőfa alatt egy hintaágyban lehet lazulni, van szabadtéri jakuzzi is, a tűzrakó helyhez fát, a grillsütőhöz szenet is biztosítanak a tulajdonosok. A ház télen is fogad vendégeket, a melegről elektromos kandalló és gázfűtés gondoskodik.

Dream Cottage, Fonyód

A parttól kb. másfél km-re található, minden kényelemmel felszerelt kabinház 2021 júliusa óta fogad vendégeket. Bár a település területén helyezkedik el, „elvonulásra” is alkalmas, mert egy saját kis erdőrész is tartozik hozzá, a nyugalom és a madárcsicsergés adott a feltöltődéshez.

A tulajdonos, Árgyelán Antal saját maga tervezte és először saját részre építette a kétszemélyes szálláshelyet, ahová főleg párok, illetve magányos pihenésre vágyó vendégek érkeznek. A koncepció mögött az áll, hogy amikor nyaral, a házigazda is a kisebb házakat részesíti előnyben.

A Dream Cottage egy légterű, minimalista stílusú kabinház, ahol a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően az a benyomásunk, hogy egy erdő közepére vonultunk el a világ zaja elől. A ház kis alapterülete ellenére egy apartmanház felszereltségével rendelkezik: a konyhában főzőlap, kávégép, hűtő, mikrohullámú sütő, toastkészítő található, a jakuzziban való lazuláshoz csak a teraszra kell kilépni.

A ház kerítéssel körbezárt területen helyezkedik, bejárata a főépület udvaráról nyílik. A ház közelében található nagyobb apartmanházban egy szauna és egy medence is van, a szaunát a kabinház vendégei mindig, a medencét szezonon kívül használhatják. A ház télen is foglalható, de érdemes előre tervezni, itt kb. 3 hónapra előre betelik az előjegyzési naptár.

Zen Garden, Zánka

A zánkai, vízparti Zen Garden Resort vendégei egy ősfás parkban elszórt, 4-8 fős, kétszintes, A betűre emlékeztető házakban pihenhetnek. Azért vannak a házak elszórtan, mert az egykori vállalati üdülő területén egy fát sem vágtak ki a kabinházak telepítésekor, mesélte korábban a szálláshely alapítója, Haraszti Zsolt. A házikókhoz az egykori üdülőtelep egyik régi épülete adta az inspirációt. Egy tervezőiroda közreműködésével született meg az összesen 55 négyzetméteres, két és három hálószobás apartmanház típusa, amelyben akár egy háromgenerációs család vagy egy nagyobb baráti társaság is tud pihenni.

A ház meglepően tágas belül: a maximum hatszemélyes változatban egy konyha-nappali, két hálószoba, egy fürdő, egy WC és egy fenti helyiség is van, az ugyanilyen alapterületű, de nyolcfős háztípusban két hálószoba kapott helyet a földszinten. Ezenkívül minden házhoz tartozik egy 24 négyzetméteres, árnyékolható terasz is, intimitást biztosító távolságban a szomszédos házaktól.

A szálláshely teljesen autómentes, a vendégeket elektromos kisbuszokkal szállítják a recepciótól a házakig. Csobbanni nemcsak az apró strandon lehet, hanem a kisgyerekek számára is biztonságos fürdőtóban is, ezenkívül bisztró (Bamboo Bistro) és bérelhető szauna is tartozik a resorthoz.

Címkék