Lenyűgöző ízek, szuper élmények, a Balaton legjobb éttermei és borászatai várnak ránk a Veszprémvölgy árnyas, nyárvégi ligetének fái között szeptember 29. és október 2. között. Ekkor érkezik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb szabású gasztronómiai eseménye, a Balaton Wine&Gourmet rendezvénysorozat. A közönségprogramok mellett szakmai workshopokon és mesterkurzusokon vehetünk részt, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességeit is felfedezhetjük.

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló Balaton Wine&Gourmet gasztroünnep házigazdája Gianni Annoni lesz, aki immár 27 éve szerelmese a Balatonnak. Gianni szerint a régió mára teljesen új arcát mutatja az ideérkezőnek: az itt eltöltött idő ugyanis már régen nem csak a bulizásról, sokkal inkább a minőségi gasztronómiai élvezetekről szól.

„Nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években egyfajta gasztronómia forradalom zajlott le: megszűnt a budapesti hegemónia, és elképesztően izgalmas kezdeményezések jelentek meg itt, ebben az egyedülállóan szép régióban.”

„Nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években egyfajta gasztronómia forradalom zajlott le: megszűnt a budapesti hegemónia, és elképesztően izgalmas kezdeményezések jelentek meg itt, ebben az egyedülállóan szép régióban.”

A Balaton Wine&Gourmet éppen ezt, azaz a Veszprém-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a jezsuita rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai- és életszemlélet.

„Sokan látnak hasonlóságot a Balaton-felvidék és Toszkána között, nem alaptalanul: az a fajta romantika, természetben rejtőző erő, ami Toszkánában jelen van, a Balaton-felvidéken is kitapintható. Bizonyos értelemben persze nehéz az összehasonlítás, hiszen mindkét vidék egyedi, ezek az energiák azonban mégis párhuzamot vonnak közöttük. Ezek pedig olyan különleges erők, amelyek igazán képesek feltölteni az embert.”

„Sokan látnak hasonlóságot a Balaton-felvidék és Toszkána között, nem alaptalanul: az a fajta romantika, természetben rejtőző erő, ami Toszkánában jelen van, a Balaton-felvidéken is kitapintható. Bizonyos értelemben persze nehéz az összehasonlítás, hiszen mindkét vidék egyedi, ezek az energiák azonban mégis párhuzamot vonnak közöttük. Ezek pedig olyan különleges erők, amelyek igazán képesek feltölteni az embert.”

A gasztroünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek. A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terroir” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg.

A rendezvény gazdag közönségprogramokkal vár ránk, lesz nagyszínpadi látványbemutató, vezetett kóstoló, de szakmai programokon is részt vehetünk – hazai és külföldi szakemberek, Michelin csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével tartott workshopokon és mesterkurzusokon kóstolhatunk bele a gasztronómia tudományába.

A rendezvény részleteiről ide kattintva tájékozódhattok, a jegyvásárlásra pedig ezen a linken van lehetőség. 

Címkék