aktív

szerkesztés

A tanösvény, ami gyerekeknek is nagy élmény – Bejártuk a Balaton új útvonalát, a felsőörsi Meseösvényt

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2022. 09. 16. 13:28

Van egy különleges tanösvény a Balaton-felvidéken, a Balatontól alig több mint 4 km-re, ami a település központjából az erdőn és egy völgyön át vezet, és ahol a kicsik a mesék birodalmába, a nagyok pedig a falu múltjába tehetnek utazást. Végigjártuk a nemrég elkészült felsőörsi Meseösvényt.

Szinte minden település közelében találunk valamilyen tanösvényt a Balaton-felvidéken. Míg a legtöbb valamilyen különleges geológiai képződményre, az élőhely állataira, növénytárulásaira hívja fel a figyelmet, a felsőörsi Meseösvény a mesék világán át vezet végig a falu utcáin és a közeli erdőben.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Felsőörs önmagában is elvarázsolt település a kanyargós főutcájával, a vörös homokkőből emelt épületeivel és a Malomvölggyel. Nem csoda, hogy a mesékről szól a település legújabb, 2022 nyarán kijelölt túraútvonala a különleges mészkőformációkat és földtörténeti korok lenyomatait bemutató tanösvények mellett. A Meseösvény öt állomást érint, és minden állomáson egy kinyitható meseláda található, amely a helyszínhez illő mesét és egy helyi nevezetesség, kultúrtörténeti érték leírását tartalmazza.

Az 1. állomás

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A ládák kinyithatók

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A kiindulópont a Fő utcán található Miske Óvoda és Bölcsőde, ahol a két rókáról szóló mesével kezdődik az utazás. A láda belső részén található szöveg a településen lépten-nyomon felbukkanó Batthyány családhoz köthető emlékekről mesél.

Ezután egy darabig az utcákon sétálunk, majd a meseösvény kivezet az Eperfa soron át a településről a Miske-tető felé. Eltévedni lehetetlen, egyértelműen jelzik a táblák, mikor és merre kell kanyarodnunk.  

A 2. állomás

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

...és amit rejt

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A 2. állomáson A mesemondó szikláról szól a történet, és az előttünk magasodó Szent Kereszt-hegyről vagy más néven Miske-tetőről is megtudhatunk néhány érdekességet. A Felsőörs déli határában található dombon állt Miske ispán palotája. Azt, hogy hogyan nézhetett ki az épület, sajnos nem tudjuk, mert nagyon kevés adat maradt fent róla, az azonban biztos, hogy a XIX. század derekán Eötvös Károly még látta a romjait. Az Utazás a Balaton körül című könyvében így ír a helyről:

Hatalmas úr volt ott hét-nyolcszáz év előtt Mike úr, a Batthyány nemzetség őse. Ennek állt ott palotája. A palotának csak foszladozó alapfalait találhatni már meg. Gyermekkoromban még némi faltöredékei fennállottak. Nyájőrzők, képzelődő kincsásók, szőlőhegyi hajléképítők az óta már földúlták a falat.

Ezt látjuk, amikor elhagyjuk a települést

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Erre vezet a tanösvény

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Az ösvény nem kanyarodik fel a magaslatra, hanem jobbra vezet, egy mélyúton át az erdőbe. A gyerekek számára itt kezdődik az igazán izgalmas rész: az erdő mélyén, egy csordogáló patak, a malomvölgyi séd mentén sétálunk, a tündéreket és a manókat egyáltalán nem nehéz ideképzelni.

Az erdőben folytatódik az út

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A Malomvölgy nevű szurdokban járunk, és egy varázslatos erdei úton érjük el a 3. állomást. Közben keresztezzük a Malomvölgyi tanösvényt, ami a környék egyedülálló természeti látnivalóit és az itt élő számos ritka, védett és fokozottan védett növény- és állatfajokat mutatja be.

Nem nehéz elképzelni, hogy erre manók és tündérek járnak

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Mésztufagát a patakon

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A 3. állomás

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A mese a víz tündéréről szól, a nagyobbak a malomvölgyi mésztufagátak keletkezését ismerhetik meg, amelyek vízmedencéket hoznak létre a patakon. Eötvös Károly ilyennek látta ezt a vidéket:

„A lovasi hegyet jobbról mély völgy határolja. A felsőőrsi malomvölgy patakja s a lovasi Királykút patakja egyesülve csatangol a völgy fenekén, gyönyörű kertek, árnyas szilvások között a faluig… A patak elhagyja a falut, és siet a Balaton felé. Útközben malmokat hajt. Azokat a régi patakmalmokat, amelyeket árnyas fák, virágos mezők, zöld legelők, sok színben játszó, apróra hasított szántók vesznek körül.”

A 4. állomásnál pihenőhely vár

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

..és a láda

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Innen egy kis emelkedő leküzdésével térünk vissza a településre. A 4. állomásnál, a Fő-kútnál pihenőhely és játszótér is található, tökéletes hely egy kis szusszanáshoz. Közben elolvashatjuk a Háromágú tölgyfa tündére című mesét, és az őskori Felsőörsről is szerezhetünk információt.

Az utolsó állomás meséje

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A Szent Mária Magdolna-templom

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Innen egy rövid séta vezet a meseösvény végéhez, a Batthyány téren található Szent Mária Magdolna-templomhoz. A mese az első templomról szól, a nagyobbaknak szánt háttéranyag pedig a templomról és a műemlék orgonáról szól, amely Magyarország harmadik legidősebb, ma is létező orgonája. Egy kőszegi vagy soproni mester készítette Padányi Biró Márton megrendelésére 1745-ben. A román kori, vörös homokkőből épült templom bejáratánál érdemes kicsit elidőzni: a fejezetet szépen faragott állat- és emberfigurákkal díszítették.

A végállomás szomszédságában található a Viola presszó is, ahol ki lehet pihenni a kirándulást, és jó időben egy fagyival vagy egy jégkrémmel lehet pótolni a kalóriákat.  

Az eltévedéstől nem kell tartani

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A felsőörsi Meseösvény egy ráérősen is másfél-két óra alatt végigjárható útvonal, ami nem csak a kicsik számára jelent különleges élményt. Gyakorlatilag egy kellemes, hosszabb séta, ahol nincsenek nagy szintkülönbségek, ugyanakkor az erdős terep miatt érdemes felvenni a túrabakancsot.

A környéken sok más túraútvonal is található: a már említett Malomvölgyi tanösvény mellett a Forrás-hegyi Geológiai Tanösvény, amelyet végigjárva évmilliók földtörténetét kísérhetjük végig, és egy őskori festékbánya maradványait is láthatjuk. De a közelben van az Óvári-messzelátó, a Csere-hegyi kilátó és az alsóörsi Amfiteátrum is. 

A Forrás-hegyi Geológiai Tanösvény

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A meseösvény térképét és a letölthető útlevelet itt találjátok.

Frissítés: a Felsőörsi Aktuális Facebook-oldal szeptember 14-i posztja szerint a meseösvény Miske-tető közelében található tábláit megrongálták. 

Hasonló tartalmak

Admin mode