Egy hatszobás hostel és egy külsős vendégek előtt is nyitva álló kávézó nyílik a veszprémi Ruttner-házban. A Jókai utcában található, felújított, többfunkciós épület a Várbörtön múzeumhoz kapcsolódó fogadótérnek és a jegypénztárnak is otthont ad. Mutatjuk, hogyan újult meg a gyönyörű, lodzsás műemlék épület.

Az Európa Kulturális Fővárosa kapcsán számos infrastrukturális fejlesztésre kerül sor, hogy Veszprém régi, felújításra váró épületei újra élettel teljenek meg. A Jókai utca 8. szám alatti Ruttner-ház felújítása 2021 novemberében kezdődött el, és 2023 márciusában fejeződött be. Két fő rendeltetési egység kap helyet az épületben: itt lesz a Várbörtön múzeumhoz kapcsolódó fogadótér és a jegypénztár, valamint a szállásépület és egy külsős vendégek által is látogatható kávézó, amit a badacsonytomaji Patent. Bed & Bar. üzemeltetője vezet.

Az emeleti szinten a hat vendégszobában összesen 33 (pótágyakkal 36) szállóvendég fér el, és egy akadálymentes szobát is kialakítottak. A kávézó, a reggeliztetőterem és a belső terasz kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

Falfestmények is előkerültek a felújítás közben

Az épület 1958 óta országosan védett műemlék. Az épület szinte teljesen lepusztult az elmaradt felújítások miatt: oldalszárnyakkal közrefogott, függőfolyosós és lodzsás udvarának, konzoldíszes kapujának és homlokzatdíszeinek állapota évről évre romlott. A belső ajtók nagy része tokostul, tokborítással együtt eltűnt, az udvar megközelíthetetlenné vált az elburjánzott növényzettől. Az ablakok kitörtek, a nyílószárnyak megrongálódtak, és az eső is folyamatosan rontott a helyiségek állapotán. (A galériában a felújítás előtti állapot látható.)

A felújítás alapvető szempontja az volt, hogy maradéktalanul megőrizze a külső homlokzatot és a hangulatos udvar klasszicista jellegét.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a felújítás közben restaurátorok értékes díszítőfestés nyomaira bukkantak. Az egykor szekkó technikával (száraz vakolatra festéssel) készült alkotások többnyire veszprémi tájképi elemeket ábrázolnak, és ezek közül is kiemelkedik az egyik emeleti lakószoba festése: a falakon látszik például egy híd malomépülettel, de van egy fenyőkkel ábrázolt szirtes oldal is. A szoba falfelületei az évtizedek során legalább hat-hét új festékréteget kaptak, de ezek alatt nagyrészt megmaradt az eredeti tájképfestmény.

Egy gazdag kereskedőcsalád otthona volt

Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy a csendes Jókai utca egykor a város egyik fontos főútvonala volt. Itt haladt el az Esztergom, majd Buda felől Városlőd–Pápa irányába tartó, az ország délnyugati bel- és külföldi kapcsolatait szolgáló nagy út. Az utca kötötte össze a város két régi piacát, a völgyátkelőhelynél lévő Kispiacot és a mai Óváros tér helyén működő Nagypiacot. Forgalma csak 1936–1937-től, a Szent István völgyhíd megépülésétől csökkent.

A Jókai utca lakói a 20. század közepéig többségében iparos mesterek voltak: élt itt szabó, csizmadia, kötélverő, kékfestő, kályhás, lakatos, kovács, asztalos, ács, esztergályos, rézműves, üveges, pék, mészáros, hentes és kéményseprő is, így a házak udvari részében iparosműhelyek működtek. Az udvarok másik jellegzetessége az volt, hogy a vár felőli oldalon hegybe mélyített pincék sorakoznak – a legtöbb veszprémi iparoscsaládnak volt ugyanis szőlője a város közelében.

Az utca egyik legpatinásabb épülete a Moson megyéből származó Ruttner kereskedőcsalád otthona volt több generáción keresztül. Ruttner János (1797–1861) vaskereskedő házassága révén került Veszprémbe, és pár évtized alatt jelentős vagyonra tett szert. Szinte valamennyi korabeli építkezéshez szállított vasanyagot, az irgalmas nővérek és az angolkisasszonyok rendházának és iskolájának építkezéseitől a várbeli börtön építkezéséig. A vár alatti házat az 1850-es években alakította át U alakú, emeletes lakóházzá. Az emeleten lakott a család, a földszintet pedig kereskedésének rendezte be.

8 gyereke közül sajnos csak Ruttner Sándor (1832–1899) érte meg a felnőttkort, így apja halála után ő vette át az üzletet. A vaskereskedés mellett fűszer- és vetőmageladással is bővítette a kínálatot, apja mintáját követve ő is bekapcsolódott a város és a megye közéletébe, és sokat jótékonykodott. 1899-ben bekövetkezett halála után az üzletet bérbe adták, az emeleten pedig több lakást alakítottak ki.


A Ruttner-ház hamarosan megnyitja kapuit, a pontos dátumról a későbbiekben fogunk hírt adni. 

A tervek szerint a város és a régió kulturálisinfrastruktúra-fejlesztéseinek egyik záróakkordjaként az év végén nyílik meg a Börtönmúzeum, amelynek látogatóközpontja is ebben az épületben lesz.

Címkék