Május második hétvégéjét is érdemes a Balaton körül tölteni, hiszen olyan szuper programokat csíphettek el, mint a Gizella Napok vagy a Balaton + Retro kiállítás finisszázsa. Ivan & The Parazol, Analog Balaton, Irie Maffia, Blahalouisiana, Budapest Bár, 30Y és még sok más fellépő érkezik a királynék városának legnagyobb összművészeti fesztiváljára, de nemzetközi fellépőkből sem lesz hiány: a Gyárkert Kultúrparkban koncertezik a Meduza olasz zenei formáció. A bor és a gasztronómia kedvelőit az Istvándy család várja az V. Kéknyelű Piknik sétálókóstolón, május 13-án Balatonfüreden pedig a vitorlázók versenyidénye is megkezdődik egy ünnepi évadnyitó keretein belül. Akkor sem kell újratervezni, ha az időjárás nem kedvez: az események nagy része fedett helyen, esős időben is élvezhető!

Gizella Napok 2023, Veszprém, május 12–14.

Ingyenes zenei, képzőművészeti, irodalmi, családi és egyéb programok sokaságával vár titeket a királynék városának legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Gizella Napok. Bár az esemény már május 7. óta tart, a hétvégén olyan koncerteken vehettek részt, mint az Ivan & The Parazol, az Analog Balaton, az Irie Maffia, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, a 30Y és még sokan mások.
 
További infókat itt találtok. 

V. Kéknyelű Piknik sétálókóstoló, Káptalantóti, május 13.

Május 13-án ötödik alkalommal rendezik meg a Balaton-felvidék egyik legszebb tavaszi boros fesztiválját, a Kéknyelű Pikniket. A Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti mellett, az Istvándy Ligetben várja újra a bor, a gasztronómia és a Balaton szerelmeseit az Istvándy család.

Az eseményre több mint 10 badacsonyi pincészet települ ki, így közel 30-féle kéknyelűtételt – mely a Badacsony tradicionális, különleges borfajtája – kóstolhattok, és ehhez többek között BBQ-finomságok lesznek a kísérők, a Tütü Gasztró Busz jóvoltából. A piknik idén is teret ad egy kis edukációnak: mesterkurzusokon vehettek részt, amelyeken szó lesz többek között a balatoni hal és a kéknyelű párosáról, valamint az ízbankról és a kéknyelűvédjegyről. Az eszem-iszom mellett a szervezők a jó hangulatról és a kísérőprogramokról is gondoskodnak. (x)

További infókat itt találtok. 

Meduza (IT), Veszprém, május 13.

Hamisítatlan hangzásvilágú szettjével érkezik Európa Kulturális Fővárosába május 13-án az olasz zenei formáció, a Meduza. Leginkább a 2019-es, áttörést jelentő dalukról, a Piece of Your Heartról ismertek, a világslágerért a Grammy-jelölést is megkapták a legjobb táncfelvétel kategóriában. A trió azóta is szárnyal, ma már a legtöbbet streamelt olasz előadók közé tartoznak.

További infókat itt találtok. 

Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt, Veszprém, május 13.

Az északi és a déli part legfinomabb borait, söreit, pálinkáit és ételeit kóstolhatjátok meg a veszprémi Gizella Napok utolsó hétvégéjére szervezett Kóstold körbe Bor & Gasztrofeszten, ahol a már jól ismert Balatoni Kör tagjai várnak benneteket. 

További infókat itt találtok. 

Vitorlás-évadnyitó 2023, Balatonfüred, május 13.

Május 13-án hivatalosan is megkezdődik a vitorlázók versenyidénye, amelyet Balatonfüreden évadnyitó ünnepséggel indítanak. Az eseményen több mint 200 hajó vesz részt, mintegy ezer versenyzővel, nekik öt óra alatt kell teljesíteniük a BalatonfüredAlsóörsTihanyBalatonfüred távot.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven Balaton megkoszorúzásával kezdődik, a legrégebbi vitorlásról, az 1896-os Kishamisról, majd 12 órakor rajtol a vitorlásverseny.

További infókat itt találtok. 

Balaton + Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában, Veszprém, május 14.

Várgaléria és a Magtár ad otthont a Balaton Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című kiállításnak, amely magyarországi magángyűjteményekből származó, 1930 és 1980 között használt különleges tárgyak és papírrégiség-ritkaságok segítségével mutatja be, hogyan csábították a Balatonhoz a turistákat. Láthattok nagyméretű IBUSZ-, MAHART-, MALÉV-plakátokat, Balaton-víz-konzervet, és azt a fotót is megnézhetitek, amelyen Fidel Castro Kádár Jánossal hajókázik a magyar tengeren. A Magtár földszintje a kiállítás idejére korabeli stranddá alakul, ma is használt kempingszékekkel, gumimatraccal, fém ételdobozzal és homokozóval. A kiállítás május 14-ig látogatható.

További infókat itt találtok, hangolódásként pedig itt olvashatjátok a kiállításról szóló cikkünket.

Látogass meg egy Balaton környéki kastélyt!

Ha az eső keresztülhúzza valamelyik előre tervezett programotokat, akkor sem kell elengedni ezt a hétvégét. Az egyik legjobb beltéri program lehet az időutazás: a Balaton környéki, ma már múzeumként működő kastélyok és paloták fényűző termeiben sétálva úgy érezhetitek, visszarepültetek néhány évszázadot az időben, ha pedig elvonulnak a felhők, járhattok egyet a szépen gondozott parkokban. A múlt felfedezésére tökéletes helyszín a keszthelyi Festetics-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a dégi Festetics-kastély és a nádasdladányi Nádasdy-kastély.

A kastélyokat bemutató képgalériánk segíthet a hangolódásban!

Címkék