Megjelent Zubreczki Dávid Templomséták a Balaton körül című kötete.

„Nem kell hozzá sem vallásosnak, sem művészettörténésznek lenni. Ezek az épületek csodálatos meséket tudnak elmondani bárkinek, aki kíváncsi a történeteikre”

„Nem kell hozzá sem vallásosnak, sem művészettörténésznek lenni. Ezek az épületek csodálatos meséket tudnak elmondani bárkinek, aki kíváncsi a történeteikre”

– olvasható a most megjelent Zubreczki DávidTemplomséták a Balaton körül című kötet sajtóközleményében. Év elején írtunk arról, hogy készülőben van ez az építészeti útikönyv, ami közösségi finanszírozásból (Brancs Közösség) jelenhetett meg.

Zubreczki Dávid, az Urbanista blog alapítója rövid, szellemes és szórakoztató, de tudományosan megalapozott ismertető szövegein keresztül mutatja be a könyvben a Balaton környéki templomokat, templomromokat, kápolnákat és zsinagógákat. Az épületeket a több rangos díjjal kitüntetett fényképész, Bődey János fotói illusztrálják.

A templomokat építészeti, képzőművészeti és helytörténeti megközelítésből ismerhetjük meg a könyvben. „Ezekbe a kincsekbe ritkán botlik bele magától az ember. Nem biztos, hogy tudjuk, merre találjuk a pálosok ősöreg erdei kolostorát, mely átlagosnak tűnő templomokban bújnak meg lenyűgöző barokk oltárok, melyik mellékutca rejti a borkereskedők ózsinagógáját, hol lep meg bennünket egy modern templom vadul hullámzó mennyezete, vagy egy népmeséből elővarázsolt, héttornyú templompalota, és melyik szántóföld közepén áll ma is büszkén az a magányos torony, amelynek a statikusok szerint már rég össze kellett volna dőlnie” – írják.

Templomséták a Balaton körül

Kiadó: Kedves László Könyvműhelye
Szerző: Zubreczki Dávid
Megjelenés éve: 2023
Oldalszám: 336
Ár: 9480 Ft
A kötet a Templomséták Budapesten (2020) és a Templomséták a Dunakanyarban (2021) sorozat folytatása.

Címkék