A KUNSZT! 2021 augusztusában nyílt meg Veszprém szívében, az Óváros téren található patinás Rosenberg-ház földszintjén. A többfunkciós, inspiráló tér egyszerre dizájnbolt, galéria, brunchbisztró, kávézó, ahová egy finom kávéra, egy kiadós reggelire vagy brunchra is betérhetünk, és ahol a We Love Balaton Analógia című fotókiállítása mellett izgalmas kiállítások, folyamatosan cserélődő, balatoni kötődésű dizájnerek grafikái, ékszerei, iparművészeti alkotásai és workshopjai várnak. A KUNSZT! a napokban egy fagyizóval is bővült, és nemrég jelent meg a legújabb pályázat, amelyben alkotók jelentkezését várják a hely dizájnboltjába.

A KUNSZT! egy igazi nyüzsgő, élettel teli hely, amit minden, Veszprémbe látogatónak meg kell ismerni. A KUNSZT! ötletgazdája és alapítója Tóth Andrej, az Art Hekk márka tulajdonosa. Vidám, színes, balatoni témájú, limitált példányban készülő termékeivel és printjeivel több, dizájnterméket árusító helyen is találkozhatunk.

Az üzletnek az 1913-ban épült szecessziós stílusú, Ganz Lajos és Reiner Dezső által tervezett Rosenberg-ház ad otthont, amelynek építtetője és névadója, dr. Rosenberg Jenő Veszprém egykori tiszti főorvosa volt. Az Óváros téren található ház a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódva, az Utcakép Fejlesztési Programnak köszönhetően újult meg, és vált népszerű közösségi térré és találkozóhellyé.

Főszerepben a Balaton által inspirált magyar dizájn

Jó helyen jár az, aki valamilyen egyedi balatoni emléket vagy ajándékot keres: a KUNSZT! bemutatóteremként, galériaként és közösségi térként is működik, ahol jelenleg közel húsz, pályázat útján kiválasztott magyar alkotó munkáit láthatjuk – és vásárolhatjuk meg. A grafikusok, dizájnerek, iparművészek workshopokat, kiállításokat és előadásokat is tartanak itt, és megtalálhatjuk a helyen a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa logójával ellátott praktikus tárgyakat – vászontáskákat, kulacsokat, füzeteket stb. –, amelyek egy városnézéshez feltétlenül szükségesek, de egy különleges év emlékeként is szolgálhatnak.

Július 20-ig a KUNSZT!-ban látható az idén 10 éves We Love Balaton Analógia című kiállítása. Kőrösi Tamás, állandó fotósunk a Balaton jelenlegi arcát és a tó környékét meghatározó nosztalgia kettősségét ragadja meg a képein. A fotók július 21-től a Művészetek Völgyébe, Kapolcsra költöznek, augusztus 10-től pedig a szentgyörgyvári Margófeszten találkozhattok a kiállításunkkal – és persze velünk!

Pazar villásreggelik, ütős kávé és finom fagyi

Az üzlethelyiség egy brunchbisztró-kávézónak is helyet ad, ahová be lehet ülni egy ráérős reggelire, egy kiadós brunchra vagy egy ebédre. Aki maradna a „hagyományos” reggelinél, kérhet rántottát, omlettet, angol reggelit, avokádós toastot és szendvicset, amerikai palacsintát vagy éppen vegán tejberizst, de könnyű ebédnek is beillő, pazar fogások is készülnek a KUNSZT! konyháján.

Ilyen például az Eggs Benedict (3490 Ft) serrano sonkával, hollandi mártással és buggyantott tojással, a tetején pirított baconnel.

Az Eggs Royal (4250 Ft) a buggyantott tojás és a hollandi mártás mellett céklával, pácolt lazaccal, avokádókrémmel készül.

Igazi különlegesség a Croffle (2390 Ft), ami valójában egy croissant-tésztából készült gofri, és könnyed, ropogós, nagyon finom édesség, amit nutellával és gyümölcsökkel tálalnak.

A klasszikus brunchételek mellett ebédjellegű fogásokat is készítenek: van Caesar saláta csirkemellel (3890 Ft) vagy Shakshuka tükörtojással, feta sajttal, pirított kovászos kenyérrel (4190 Ft).

A KUNSZT!-ban nagy figyelmet fordítanak a friss és minőségi alapanyagokra, amit tudnak, azt helyi termelőktől vásárolják. Például a szomszédban található, termelői árut kínáló Pekedli szatócsboltból veszik a hurkát, a kolbászt az angol reggelihez, a tejet, a joghurtot és a tejfölt a szentgáli Élő Bolygó Gazdaságból hozzák.

A kávét egy kis budapesti kávépörkölő műhely, az MTRM Roast (Műterem Kávézó) szállítja, nem véletlen, hogy sokan indítják, illetve folytatják a napot a KUNSZT!-ban egy finom brazil kávéval. A konyha délután 5-ig tart nyitva, így egy uzsonnára vagy egy pohár borra is beülhetünk a nap második felében. Természetesen csak balatoni kötődésű borokat kínálnak, a borlapon a balatonszőlősi Gellavilla, a balatonudvari Skrabski Borászat, az ábrahámhegyi Szer-elem Szőlőskert és a balatonlellei Késa Birtok borai szerepelnek.

A nyári gasztronómiai élmény az új fagyizóval teljes: a napokban a KUNSZT! a Füredi Fagyizóval közösen megnyitotta az Óváros tér új fagyizóját, ahol olyan, máshol nem kapható különleges fagyikat kóstolhatunk meg, mint a szőke zserbó vagy a szicíliai életérzéssel átitatott citromfagyi.

A KUNSZT! balatoni kötődésű alkotókat keres

A KUNSZT! újabb megjelenési, bemutatkozási és állandó árusítási lehetőséget hirdet magyar tervezők, dizájnerek és iparművészek számára, akik egyedi, limitált, kis szériás termékeket alkotnak, és munkáikon felismerhető a veszprémi és balatoni kötődés, akik legalább kétéves szakmai múlttal bírnak, és jelen vannak dizájnvásárokon, -kiállításokon.

Az értékelést végző KUNSZT!-zsűri legfontosabb értékelési szempontja a tárgyak minősége, esztétikai értéke és egyedisége. További részleteket itt találtok.

Címkék