A Helka Sörkertben a balatoni mitológia, neves főzőmesterek tudása és a bajor sörkertek hangulata találkozik, a hátteret pedig a Kvassay sétány és a Balaton festménybe illő látványa adja. A Hotel Anna Villa kertjében kialakított sörkertben prémiumkolbászok kísérik a karakteres kisüzemi söröket, amelyek ősztől a Helka saját főzdéjében, az egykori földvári vasútállomás több mint 130 éves épületében készülnek majd.

A balatonföldvári Kvassay sétány egyik oldalán a Balaton hullámzik, a másik felén régi villák sorakoznak, a település egykori arisztokratikus múltját idézve. Mint ezen a nyáron nemegyszer, egy esős napon érkezünk a hotelként működő Hotel Anna Villa tágas kertjébe.


Míg a legtöbb helyen az ember gondolkodás nélkül kér egy csapolt sört, itt némi sörtípusismeretre is szükség van a választáshoz, mert a Magyarországon legismertebb és legelterjedtebb, lager típusú világos söröket itt hiába is keressük, viszont többféle sörkülönlegességet is kóstolhatunk: IPA-t, New England IPA-t, búzasört és kölsch típusú sört is. Ehhez minden segítséget megkapunk a sörfőző mesterektől és a pultosoktól, de kezdjük az elején. Hogy kerül egy kisüzemi sörfőzde Balatonföldvárra?

A Helkát három kísérletező kedvű sörfőző mester, Dávid Sándor, Kun Alex és Tihanyi Fülöp alapította 2021-ben. Fülöp Monyo, majd a Hedon sörfőzdében dolgozott, innen a Pannonhalmi Apátsági Sörfőzdébe vezetett az útja, ahol a főzde elindulásában vett részt üzemvezetőként és sörfőző mesterként. A Hedonban találkozott Dávid Sándorral és Kun Alexszel. Amikor a Hedon tulajdonosi háttere megváltozott, elhatározták, hogy alapítanak egy saját sörfőzdét

Mindenképp a Balatonnál akartak főzdét nyitni: Sándor helyi lakos, Alex pedig úgy döntött, hogy a Balatonnál akarja felnevelni a kisfiát. „Imádjuk a tavat, és azt látjuk, hogy egyik balatoni sörfőzde sem használja ki a benne lévő potenciált és az itteni piacot” – mondja Alex. Befektetőket kerestek, a földvári Anna Villa tulajdonosa pedig meglátta a projektben a lehetőséget, így lett a Helka ideiglenes bázisa a villa sörkertje.

Sörfőzde a régi vasútállomáson

Jelenleg „gerillafőzésben” készülnek a sörök, azaz más főzdék eszközeit használják, de már csak hetek kérdése, és üzemelni fog a Helka saját főzdéje, aminek egy 1890 körül felhúzott épület, Balatonföldvár első vasútállomása ad otthont. Aztán 1932-ben megépítették a mostani állomást, és onnantól kezdve ez az épület más funkcióval működött, többek között szociális lakásokat alakítottak ki benne.

Ahhoz, hogy az egykori vasútállomás egy sörfőzde otthona lehessen, teljes belső átalakításra volt szükség, és ezt egyéves tervezés előzte meg. Az épületet teljesen átépítették, a falakat kiverték, lejjebb hozták a födémet. A 150 négyzetméter alapterületű épület földszintjén 22 ezer liter sör erjedhet majd egyszerre a tartályokban, teljesen automata vezérléssel. A főzde éves kapacitása a tervek szerint eleinte 200 ezer liter lesz. Az alsó szinten egy télen is nyitva tartó sörözőt és egy raktárat alakítanak ki.

Kleine Fische, Kelén és a Jómadár

A kínálat gerincét három sör alkotja. A legnépszerűbb a Jómadár nevű, kölsch típusú sör  bár beindult a sörforradalom Magyarországon, de még mindig a világos sör fogy a legjobban, mondja Alex. A kölsch egy friss, jól csúszó világos sör, ami Kölnből származik. Érdekessége, hogy felső erjesztésű sör, de lagertechnológiával készül, ezért hibrid sörnek is nevezik. A Helkában azért döntöttek a kölsch mellett, mert egy ilyen sör főzése volt Fülöp projektmunkája, amikor a Monyóban töltötte élelmiszeripari mérnöki gyakorlatát. 

A második legtöbb a Kelén nevű sörből fogy, ami egy IPA (India Pale Ale), majd a búzasör (Kleine Fische) következik a sorban. Ahogy a kölsch Fülöpé, úgy a búzasör Alex „szerelemgyereke”, ráadásul a Balatonon van némi „hagyománya” is ennek a típusnak: nagyon sok búzasört csapoltak, amikor még sok német vendég nyaralt itt. (A nevekről annyit, hogy Kelén a monda szerint Helka párja, a Kleine Fische, vagyis kis hal pedig egy munkacím volt a grafikához, és maradt.) 

Tavaly megjelent a kínálatban a NEIPA (New England IPA), és mivel Alexék imádnak kísérletezni, és látják, hogy van igény az újdonságokra, főztek egy barna kölsch típusú sört is, ami a monda gonosz királylánya után a Horka nevet kapta. A barna kölsch stílus nem is igazán létezik, néhány amerikai főzde készített ilyet, de a Helka sörfőző mesterei megszínezték festőmaláta-esszenciával a kölsch sörüket, és egy Guinness-szerű, nagyon könnyed barna sört kaptak. De volt már a kínálatban sárgadinnyés aromájú komlóval kezelt, hidegkomlós kölsch, és a szeptember 1-jei és 2-i Főzdenyitóra is készülnek meglepetéssörrel. Azt is elárulták, mi a helyzet a klasszikus lagerrel. Míg például a kölsch nagyon gyorsan elkészül, a lagernek hat hét kell, ami főszezonban luxus. A Helkánál is lesz, de nem húzótermékként.

Kölni sör, Pesti kolbász, vecsési savanyúság

A Helka a gasztrokínálatban sem követi a kikövezett street foodos utat. A cél az volt, hogy egy bajor sörkert hangulatát hozzák el a Kvassay sétányra. Nagy konyhát nem tudtak a helyszínre telepíteni, ezért először food truckosokat hívtak, majd rátaláltak a 7695 Sausage-ra, Légrádi Árpi manufaktúrájára, ahol 20-30 fajta kolbász készül. Az első évben egy nagyobb kolbászkínálattal indultak, de azt tapasztalták, hogy az emberek mindig zavarba jönnek, hogyha nyolc fajta kolbász közül kell választani, ezért a három legnépszerűbbet tartották meg.

Kérhetünk a sör mellé klasszikus, paprikás, magyaros ízvilágú, de nem csípős Pesti kolbászt, alpesi sajtos fehér kolbászt, amiből felvágás után sajt csordogál, de érdemes kipróbálni a borókabogyós, villányi vörösboros szarvaskolbászt is (2800 Ft). A köret vecsési savanyúság és bajor perec különféle szószokkal. Az idei újdonság a leberkäseszendvics, amihez a hús szintén a manufaktúrából érkezik. A koncepcióról Alex azt mondja: 

„Azt látjuk, hogy az a vendéglátósgeneráció, aki szerintem eléggé elrontotta a Balaton imázsát, cserélődik. Nagyon sok olyan új hellyel találkozunk, akikkel ugyanazt valljuk: hogy minőségi dolgot kell adni. Olcsón nem tudjuk adni, viszont cserébe olyan terméket adjunk, amit mi is szívesen fogyasztanánk.”

„Azt látjuk, hogy az a vendéglátósgeneráció, aki szerintem eléggé elrontotta a Balaton imázsát, cserélődik. Nagyon sok olyan új hellyel találkozunk, akikkel ugyanazt valljuk: hogy minőségi dolgot kell adni. Olcsón nem tudjuk adni, viszont cserébe olyan terméket adjunk, amit mi is szívesen fogyasztanánk.”

A Helkában természetesen azokra is gondoltak, akik inkább egy szörp vagy egy fröccs mellett élveznék a hely hangulatát. Csak balatoni borászokkal dolgoznak, de az üdítőket, a szörpöket is helyi kisüzemekből szerzik be, mert látják, hogy mennyire fontos, hogy támogassák őket.

Az idei évtől már nem csak a szabadban lehet kóstolni a Helka söreit. A sörfőzde pinceszintjén egész évben nyitva tartó üzlet nyílik, ahol 6-féle csapolt sör lesz, és ahová be lehet majd ülni napközben egy kávéra.

Címkék

Elérhetőségek

Helka Sörfőzde és Sörkert 8623 Balatonföldvár, Rákóczi Ferenc utca 2. Facebook-oldal Weboldal