A Zier Bisztró & Apartmant Zier Dani, egy tapasztalt, télen külföldön dolgozó balatonszemesi séf nyitotta három évvel ezelőtt. A déli part talán legcsendesebb, vízközeli pontja ez, a panoráma itt a nyílt vízre nyílik, de ezt kárpótolja a meghitt, nagy kert és a kevés átmenő forgalom, aminek a nagy részét bringások jelentik.
Dani 14 éve dolgozik Ausztriában, két négycsillagos szállodában is konyhafőnök. Ha akarná, pihenéssel tölthetné a balatoni nyarakat, de ő inkább itthon is éttermet és szálláshelyet vezet.
Az apartmanok voltak előbb, aztán jó ötletnek tűnt nyitni egy bisztrót is, ahol a szállóvendégek étkezhetnek, meséli Dani. A két hely jól kiegészítette egymást, az apartmanok vendégei örömmel fogadták, hogy helyben tudnak étkezni, és volt, aki betévedt egy ebédre vagy vacsorára, meglátta a szomszédos apartmant, és szállást is foglalt.
Nemcsak a szállóvendégek számára
kezdődhet bőséges reggelivel a nap, de külsős vendégek is betérhetnek egy à la carte reggelire. Ami nincs
túlbonyolítva, nincs újragondolás, nincs Benedict-tojás, mondja Dani, ehelyett bundás kenyeret fűszeres tejföllel (2290 Ft), roppanós bécsit (2490 Ft) vagy grillezett húskenyeret, vagyis leberkäsét (2690 Ft) is rendelhetünk egészen 11 óráig.
„Azt nem tudom mondani, hogy helyi termelőktől vásárolunk, mert a helyi termelők nem tudnak ennyi alapanyagot beszállítani. De alaposan utánajárok a hozzávalóknak, a húsok egy része például a biatorbágyi Czimer Hústól érkezik”
„Azt nem tudom mondani, hogy helyi termelőktől vásárolunk, mert a helyi termelők nem tudnak ennyi alapanyagot beszállítani. De alaposan utánajárok a hozzávalóknak, a húsok egy része például a biatorbágyi Czimer Hústól érkezik”
– mondja a séf. „Szeretetből csináljuk ezt a helyet” – meséli, és ennek megfelelően az étlapon olyan ételek szerepelnek, amiket ő is szívesen fogyaszt. A hatalmas vendéglátóstapasztalattal rendelkező édesanyjával közösen viszik a konyhát, családi recept alapján készül a húsos csorbaleves és a citromos tárkonyos raguleves (2190 Ft).
A séf úgy döntött, hogy megadja azt a szabadságot a vendégeknek, hogy a főételeknél maguk válasszák ki a feltétekhez a köreteket, így a grillételek (csirkemell, cigánypecsenye, fogasfilé, pisztráng stb. ) és a pankomorzsával panírozott ételek mellé kérhetnek többek között kevert salátát, marinált édesburgonyát, házi kézműves tésztát, grillzöldséget stb. Aki csak egy gyorsabb ebédre ugrana be, mindennap kétfogásos bisztróebédet is kérhet (2990 Ft).
Ha egy ikonikus ételt kell megnevezni, Dani a séf tésztáját (5990 Ft) említi. Az étterem házi tésztájára surf ’n’ turf (vörös hús, ami itt bélszín, és tengeri herkentyű kombinációja) kerül, ehhez jön a pikáns paradicsomszósz és parmezán egy kis fűszervajjal lazítva. Ez egyben az egyik legnépszerűbb fogás is a bélszínérmével és garnélával készülő séf salátája (5490 Ft) mellett.
A Zier-morzsa (1990 Ft) nem császármorzsa, és nem tiroli morzsa, hanem a hely specialitása: mazsola helyett házi szilvalekvárral kínálják, és mivel rengeteget keresik a nutellás palacsintát az étlapon, készül nutellás ás vaníliaszószos verzió is a desszertből.
Bár nagyon szereti az északi parti és az egri borokat, Dani csak helyi tételeket tart. A ház borait – a királyleánykát, a chardonnay-t és az Irsai Olivért a balatonlellei IKON Pincészet palackozza az étteremnek.
A déli part egyik legcsendesebb zuga
A korábbi években egy kerítés vette körül az éttermet. Ezt az idén lebontották, hogy a biciklisek felé is jelezzék, hogy nyitott a hely, és nyugodtan bejöhetnek sportruházatban is. A kerítés ugyanakkor megmaradt a teraszon kialakított kis játszótér mellett, hogy a gyerekek ne futhassanak ki az útra.
De nem csak emiatt kényelmes a hely a családoknak. A bisztró szomszédságában összesen hét kisebb és négy nagy, tágas családi apartman található, és idén készült el az a különálló ház, ahol akár
8-10 ember is elfér. A szálláshelyek saját terasszal és közös, gyönyörűen ápolt kerttel rendelkeznek.
Bár az étterem, a terasz, a kert és a közeli, békés balatoni partszakasz már bőven elég a kikapcsolódáshoz, a Zier Bisztróban kerékpár- és SUP-bérlésre is van lehetőség – és nem csak a szállóvendégeknek –, így a gasztroélményt össze lehet kötni a környék felfedezésével.
Az étterem belső tereiben akár 60 fő is elfér, ősszel és tavasszal a bisztró és az apartman csapatépítők és más programok, rendezvények helyszíne. Volt már esküvő is itt, és jógatábor a napfényes, üvegfalú télikertben.
Bár az
előző években szeptember közepén bezárt a hely, az idén Dani hosszabb
nyitvatartást tervez, és az sem kizárt, hogy az év végi ünnepi időszakban is
működni fog a konyha.
Nagyon ajánljuk a helyet mindenkinek, aki egyszerre
szeretne közel és távol lenni a nyüzsgő parthoz/parttól: elérhető közelségben szeretne
pihenni a strandokhoz, de nyugalmas, gyerekbarát helyet keres, ahol az étterem is csak pár lépésre van a szállástól.