Szeptemberben szüretelünk, októberben faragjuk a töklámpást, decemberben pedig már mindenki karácsonyi lázban ég. Na de mit csináljunk novemberben? Ha november, akkor Márton-napi liba és újbor! Ezt a két dolgot eddig senkinek nem jutott eszébe úgy igazán összehozni, de idén minden más lesz, ugyanis november második hetében jön a Libabőr Fesztivál!

November 6. és 12. között országszerte rengeteg program és különleges libalakoma vár, ha kicsit feldobnád az egyre sötétedő napokat. A Libabőr fesztiváljellegét ezúttal kicsit szabadabban kell értelmezni, hiszen közel száz borászat, étterem és vendéglátóhely csatlakozott a kezdeményezéshez, akik mind-mind a saját terepükön nyújtják a legjobbat. 

Ennek köszönhetően pedig egy egész héten át rengeteg programból és dedikált Márton-napi ajánlatból válogathatunk országszerte.

Ennek köszönhetően pedig egy egész héten át rengeteg programból és dedikált Márton-napi ajánlatból válogathatunk országszerte.

Na, de mi is az az újbor és miért Márton-napon ünnepeljük? Bár sokan azt gondolhatják a Márton-nap kapcsán, hogy ahogyan a libalakoma, úgy a borok is Tours-i Szent Mártonhoz kapcsolódnak, valójában a helyzet fordított, ugyanis a népi megfigyelés az volt, hogy a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki az új borok. Ezután kezdték Szent Mártonhoz kötni az újbor fogyasztását.

Mit kell tudni az újborról?


Az újborok jellemzően frissek, gyümölcsösek, nincs meg bennük az érlelt vörösborokra jellemző „szárító érzés“ a szánkban, amit a csersav okoz. Bár hivatalosan minden újbor egészen a következő évi újborok megjelenéséig új bornak számít, de a gyakorlatban érdemes a következő év húsvétjáig elfogyasztani a palackok tartalmát. Ennek az az oka, hogy a bor folyamatosan változik a palackban is, és azok a friss, gyümölcsös aromák, amiket a borászok az újborokkal szeretnének megmutatni nekünk, nagyjából eddig maradnak felismerhetőek. Persze utána sem „romlanak meg“, de az ízélmény már más lesz.

A friss, gyümölcsös borok szerelmeseinek tehát érdemes az újborok főszezonjában, vagyis a Márton-nap körüli két hétben beszerezni a pincészetek legújabb tételeit, akár több palackkal is. A Libabőr Fesztivál pedig e téren is remek lehetőségekkel kecsegtet, hiszen számos pincészet 10-30% kedvezménnyel várja a vásárlókat, de ha a borok helyett a pezsgő rajongásunk tárgya, akkor sem érdemes csüggedni, hiszen a szilveszteri pezsgőkészletet is kedvezményesen szerezhetjük be a héten, így érdemes a fesztivál weblapján átböngészni az ajánlatokat!

Ha pedig az ősziszünet nem volt elég, vagy mi erre a fogalomra már csak hírből emlékszünk, akkor érdemes hosszabb kiruccanásokat is tervezni erre az időszakra, hiszen nem csak libalakomák és borvacsorák várnak ránk, de Tokaj-Hegyalján szállást is 10-30% kedvezménnyel foglalhatunk.

Ha pedig az ősziszünet nem volt elég, vagy mi erre a fogalomra már csak hírből emlékszünk, akkor érdemes hosszabb kiruccanásokat is tervezni erre az időszakra, hiszen nem csak libalakomák és borvacsorák várnak ránk, de Tokaj-Hegyalján szállást is 10-30% kedvezménnyel foglalhatunk.

S bár az újborok és borkóstolók tengerében úgy érezhetjük ez a fesztivál inkább a felnőtteknek szól, a koncertek, zenés vacsorák és pincelátogatások az egész családnak remek programot kínálnak, a legkisebbek pedig a libafuttatás és mustfröccs hallatán véshetik be novemberi időszakot a képzeletbeli naptárjukba.

A népi mondás úgy tartja, hogy „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezt mi biztosan nem kockáztatjuk meg és jövő héten felkutatjuk a legkülönlegesebb libás fogásokat!

A Libabőr Fesztiválról ezen a linken találtok meg minden információt. A Balaton környékén a PapPincészet, a Kistücsök Food & Room****, a Pócz Pincészet és Borbisztró, a Rubin Borászat, a Feind Pincészet, a Zelna Borászat & Borbisztró, a Villa Gyetvai, a  Figula Pincészet, a  Balogh Pincészet, a Fodor Borbirtok, a Dobosi Birtok, a Kőróka Pince,  a Trio Pince, a Büttner Borbirtok, a Vulcanus Pizzabár, a Kovács Pince Lesencetomaj, Sike Balázs Pincéje, a Borbély Családi Pincészet, a Tilia Borvendéglő, a Laposa Borterasz és a Folly Arborétum és Borászat csatlakozik.

Címkék