Amikor beköszöntenek a hideg és rövid nappalok, a Balatonnál is minden lelassul. Ilyenkor nincs jobb, mint egy ráérős, pazar villásreggelivel kezdeni a napot, elfelejteni az időt és élvezni a helyi alapanyagokból készült ételeket, a napfényes teraszok vagy a bekuckózós kávézók, éttermek nyugalmát. Olyan helyeket mutatunk a cikkben, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges tojásreggelikkel, szendvicsekkel vagy akár egy bohém, pezsgős villásreggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

KUNSZT!

A Veszprém szívében, az Óváros téren található patinás Rosenberg-ház földszintjén található KUNSZT! egy többfunkciós, inspiráló tér: egyszerre dizájnbolt, galéria, brunchbisztró, kávézó, ahová egy finom kávéra, egy kiadós reggelire vagy brunchra is betérhetünk. Aki maradna a „hagyományos” reggelinél, kérhet rántottát, omlettet, angol reggelit, avokádós toastot és szendvicset, amerikai palacsintát vagy éppen vegán tejberizst, de könnyű ebédnek is beillő, pazar fogások is készülnek a KUNSZT! konyháján. Ilyen például az Eggs Benedict serrano sonkával, hollandi mártással és buggyantott tojással, a tetején pirított baconnel. Az Eggs Royal (4250 Ft) a buggyantott tojás és a hollandi mártás mellett céklával, pácolt lazaccal, avokádókrémmel készül.

Egy csipet Nápoly

A Siófok-Törekiben található Egy Csipet Nádas kis testvére, az Egy Csipet Nápoly 2023 nyarán nyílt meg Balatonszéplakon, a retró hangulatú hotelsorral szemben. A hely a déli part egyik legújabb lelőhelye, ha nápolyi stílusú pizzát keresünk, ahonnan házhoz is szállítanak, ezenkívül pazar brunchételeket is kínálnak – nyáron minden hétvégén, télen pedig vasárnaponta villásreggelizhetünk náluk előre meghirdetett napokon. Tojásételek, szendvicsek, többek között lazacos-avokádós toast is szerepel a menüben, és a kiadós reggelin kívül kaphattok egy kis ízelítőt a télen zárva tartó Egy Csipet Nádas közvetlen hangulatából is. A hideg miatt nem kell aggódni, a nyáron szabadtéri helyet téliesítették.

Az Igazi Bisztró

A káptalantóti Liliomkert Piactól pár száz méterre nyílt Igazi Bisztro nemcsak isteni kakaós csigákkal, kalácsokkal és babkákkal, hanem ráérős, mesés reggelikkel is csábítja az erre járókat, piacozás előtt, után vagy akár helyett. Gazdagon megpakolt, olaszos stílusú, nyitott szendvicsek mellé kortyolgathatjuk a Cracker Jack kávét friss, házi mandulatejjel a mediterrán hangulatú teraszon vagy bent, a cserépkályha mellett, vagy ami egy fokkal dekadensebb, egy pohár kimért pezsgőt is kérhetünk a reggelihez. A kenyerekre mortadella, burrata, serrano sonka vagy éppen Kinga Kamrájából érkező kecsketúró kerül, sok salátával és savanyított zöldségekkel. Az egyik legnépszerűbb szendvicsük a savanyított céklás-kecsketúrós és egy füstölt marhanyelves, savanyított hagymával és zöldekkel kínált szendvics.

Hinta Badacsony

A Badacsonytomajtól Badacsonytördemicig kanyargó Római úton, Badacsony központjához közel található Hinta Badacsony műfaját nem lehet egyetlen szóval leírni: reggeliző és kávézó, ahol egész nap brunch van. Nincs idő, amire meg kell érkezni, nincs sietség, badacsonyi belassulás van. És ha már megérkeztünk ebbe az időtlenségbe, mindenképp meg kell kóstolni a termelőisajt-/sonka-tálat (1 főre 2900 Ft) vagy a vietnámi bánh mì szendvics által inspirált street foodot, a malacbahnt (3890 Ft). De készül itt speciális zsíros deszka is, ami egy mangalicazsírban lesütött háztáji malactarja marinált hagymával, a téli kínálatukban szereplő szendvicsekhez a káptalantóti Igazi Bisztróból érkeznek a kovászos ciabatták.

Veganeeta

2023 nyarán a Balaton egyetlen vegán étterme elköltözött: az új Veganeeta Home-ban több hellyel és kibővült konyhával várják a vendégeket. Ahogy a korábbi helyen, itt is kínálnak reggelit és brunchot saját készítésű, adalékanyag-mentes péksüteményekkel, kenyerekkel, kovászolt fahéjas csigával, de van csicseriborsó-rántotta és chiapuding is. A Veganeeta kávézó is, ahol különféle kávéitalokat és kávékoktélokat is kérhettek – a lattékat és a cappuccinókat természetesen csak növényi tejjel. A világos és a sötét pörkölésű kávét a paksi Umami Pörkölő szállítja, az italokat képzett barista készíti el.

Karolina Kávéház

Balatonfüred mindennap nyitva tartó híres kávéház-cukrászdájában – és találkozóhelyén – sem kell néznünk az órát, ha itt szeretnénk reggelizni: a reggel 9 órai nyitás után egész nap kérhetünk a Karolina híres házi süteményeiből, péksüteményeiből, a ropogós kovászos kenyérből és bagettből. Kínálnak tojásételeket, granolát, szendvicseket, lazac-, sajt- és sonkatálat is, az egészet pedig a balatoni panoráma koronázza meg, a teraszon is helyet foglalhattok a plédeknek, az infra-, illetve a hősugárzóknak köszönhetően. És persze a Karolina Speiz, a kávéház delikátboltja is tele van házi receptek alapján készített finomságokkal.

Pajti

A keszthelyi kávézó-étterem már a második megújuláson, konyhabővítésen van túl. Minden napszakban készülnek valamilyen finomsággal, kínálatukban szusik és ázsiai ízek is szerepelnek. A Pajtiban reggelit 9–11-ig kínálnak, quesadilla, vegán és hagyományos rántotta, magyaros és angol reggeli mellett lecsó, Eggs Benedict, baba ganoush toast szerepel a kínálatukban. A CrackerJack pörkölő, saját Pajti-kávékeverék és az ételek széles választéka mellett laza, beszélgetős hangulat fogad Keszthely belvárosában, ahol minden korosztály megfordul.

Völgyhíd Konyha

A hely 2024 januárjában bezárt.

A Völgyhíd Konyha & Rét tavasztól őszig egy igazi chillezős gasztrohely, ahol függőágyakból csodálhatjátok a Kőröshegyi völgyhíd pilléreit. Az emeleten található étterem, a Konyha viszont szinte egész évben nyitva van, és reggel 9-től 12-ig kiadós reggelit – szarvasgombás rántottát szóládi kenyérrel, tojást spenóttal és hollandi mártással vagy éppen Croque Madame bagelt – kínál. Mivel a hely az M7-es autópálya lehajtójánál található, érdemes itt kezdeni egy balatoni hétvégét. Csütörtök–vasárnap 9–19 óra között vannak nyitva, 12-ig várnak reggelimenükkel.

Címkék