Balatonmáriafürdő valóságos zarándokhely lett a fagylaltrajongók körében. A Florida Fagyizó elhozta az Év Fagylaltja díjat, és sokan jönnek a Balaton Fagyija verseny legextrémebb és különdíjas fagyijáért, a Vitorlás Fagyizóban kapható sajtos-tejfölös lángosos fagyiért, illetve az Év Fagylaltja közönségdíjas mentás uborka fagyiért is.
A Vitorlás Fagyizó a település központjában, egy csendes mellékutcában található. Bőséges
választék, kedves kiszolgálás fogad. Ahogy sokan a sorban állók közül, mi is természetesen a Balaton legextrémebb
ízével kezdjük a kóstolást: a fagyi már a megjelenésével sokkol, kis méretű, egész sajtos lángosok díszítik.
A lángosos fagyi ízei nem bontakoznak ki azonnal, kis
idő múlva azonban érezzük a sajtot, a sót és a tejfölt is a fagyiban, a ropogós
lángostészta textúrája is visszaköszön. Ami hiányzik, az a fokhagyma aromája, de
egyetértünk abban, hogy ez egy fagyi esetében nem is feltétlenül baj.
A fagyizó tulajdonosa, Pálfi Attila már 14 éves korában a „szakmában” dolgozott: a közeli Florida Fagyizóban mosogatott. A Vitorlás Fagyizót 2022-ben nyitotta meg, sokéves üzletvezetési és fagylaltkészítési tapasztalat után.
A tulajdonos bátran kísérletezik az
ízekkel és az alapanyagokkal. Erre főleg télen és tavasszal van ideje, pihenés
közben jönnek a kreatív ötletek. „A Balaton Fagylaltja versenyen a zsűri
előnyben részesíti azokat a fagyikat, amelyek valamilyen módon köthetők a
Balatonhoz, ezért az a kedvenc versenyem” – meséli Attila. Így folytatja:
„Mi az az első három dolog, ami a Balatonról az emberek eszébe jut? A lángos, a fagyi és a strand, a család meg a pihenés mellett. A feleségem kérdezte meg azt, hogy tudnék-e lángosból fagylaltot készíteni, én pedig rávágtam, hogy persze. Amúgy is nagyon szeretek kísérletezni, és szeretem a kihívásokat.”
„Mi az az első három dolog, ami a Balatonról az emberek eszébe jut? A lángos, a fagyi és a strand, a család meg a pihenés mellett. A feleségem kérdezte meg azt, hogy tudnék-e lángosból fagylaltot készíteni, én pedig rávágtam, hogy persze. Amúgy is nagyon szeretek kísérletezni, és szeretem a kihívásokat.”
A lángosos fagyi ötlete egyébként már több évvel ezelőtt felmerült, de Attilának nem volt bátorsága elkészíteni, egészen mostanáig.
Így készül a lángosos fagyi
A tulajdonos beavatott minket a lángosos fagyi titkaiba is. A fagyi alapja egy natúr főzött alap, ehhez jön az igazi lángos, ami a szomszédos Gyufa Büfében készül: a lángos vékonyra sütött közepét aprítógépben összekeverik sóval, az így készült alaplevet pedig kifagyasztják. Erre kerül rétegekben a tejföl, a lángosmorzsa és a reszelt trappista sajt. „A morzsa kiváló textúrát kölcsönöz a fagylaltnak. Bár nem mertünk túl merészek lenni, és fokhagymát is hozzáadni, a végeredmény mégis különleges és izgalmas” – mondja.
Nem ez az egyetlen olyan íz a kínálatban, amit mindenképp ki akarunk próbálni – a Vitorlásba úgy érdemes érkezni, hogy az ember nem fog megállni a sajtos-tejfölösnél. Itt van például a mentás uborka fagyi, ami bezsebelte az idei Év Fagylaltja verseny közönségdíját, de a málnás sajttorta, a kesudió datolyával vagy a csak 18 éven felüliek és aznap autót nem vezetők által fogyasztható rozéfagyi is kihagyhatatlan.
A Vitorlás a mentes fagyikat keresők
Mekkája is, a sorbet gyümölcsfagyik mellett olyan tejmentes ízek közül lehet választani, mint a „paleo tejcsokoládé”, a paleo fahéjas almatorta, a paleo áfonya vagy az étcsokoládé. Limonádét, kávét és (meglepő módon) forró csokit is kérhetünk, a
prémium belga csokiból készülő italokra nemcsak tavasszal és ősszel, hanem a
hűvösebb nyári napokon is van igény, mondja a tulajdonos.
Lehet, hogy a következő nagy dobás a hekkfagyi lesz, viccelődik Attila. Akár így lesz, akár nem, a Vitorlás Fagyizóba mindenképp érdemes tenni egy kitérőt, ha a déli parton jártok.
1 gombóc fagyi (50 g): 520 Ft / adag, 1 gombóc alkoholos fagyi: 570 Ft / adag.