A Balaton-felvidék szőlőhegyeinek látképéhez az apró kápolnák is hozzátartoznak. Sokat közülük Szent Donát tiszteletére szenteltek fel. De miért pont a mártírhalált halt egykori püspök lett a templomok névadója? Cikkünkből kiderül, és hat, Szent Donátról elnevezett gyönyörű kis templomot is bemutatunk.

A Balaton-felvidék szőlőhegyeinek látképéhez az apró kápolnák is hozzátartoznak. Építőik úgy tartották, hogy a szentekről elnevezett szőlőhegyi kápolnák harangjai távol tartják a jégesőt és a termést elpusztító viharokat. Több földbirtokos közösen emeltette ezeket a kis templomokat, vagy egy-egy gazdag család fogadalmi ajándékként építtette őket.

A kápolnák közül nagyon sokat Szent Donát tiszteletére szenteltek fel. Több szent is viseli ezt a nevet, de a szőlősgazdák védőszentje a közép-itáliai Arezzo püspöke volt, aki 362-ben halt mártírhalált. Több legenda is fűződik hozzá, az egyik szerint Donát kezéből egy misén a pogányok kiütötték a szent kelyhet, ami a földre esett és darabokra tört. Donát összeszedte a kehely szilánkjait, az oltárra helyezte, imádkozni kezdett, a kehely darabjai pedig összeforrtak. Egy másik legenda szerint csoda történt 1652-ben, a szent ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába szállítása közben is: a kísérő papot villámcsapás érte, de semmi bántódása nem esett.

Szent Donát Magyarország számos vidékén őrzi a szőlőket, és sok helyen imádkoztak hozzá, hogy távol tartsa a jégesőt és a villámcsapást. 1724-ben Budán is őt választották a város védőszentjévé.

A továbbiakban néhány Balaton-környéki, Szent Donát nevét viselő kápolnát mutatunk be.

Szent Donát-kápolna, Balatonlelle

A Kishegy „ékszere” és sokak szerint egész Somogy megye legszebb műemlék kápolnája Balatonlelle felett őrzi a környék szőlőit. Az apró parasztbarokk stílusú kápolna a 18. század közepén épült, először az 1815. évi egyházlátogatási jegyzőkönyv említi. Megéri felsétálni ide, a közel 300 méteres magasságból felejthetetlen panorámában gyönyörködhetünk. Több helyen bele lehet szeretni a déli partba, ebből az egyik ilyen hely pontosan itt van, a kishegyi Szent Donát-kápolnánál.

Megközelítése: Balatonlelléről a Kishegyi úton.

Szent Donát-kápolna, Csobánc

A Csobánc oldalában megbúvó kis klasszicista kápolna mellől tárul elénk a környék egyik legszebb kilátása. A téglalap alaprajzú, félköríves záródású szentélyű templomot közadakozásból építették 1830 környékén. Kis harangtornya íves vonalú, falazott sisakot kapott, a félköríves ablakos homlokzatot timpanon zárja. A 28 kg-os harangon a következő felirat áll: „Szt. Donát könyörgése szöllöinket védelmezze”.

Megközelítése: A kápolnát a Tapolcát Zánkával összekötő útról, a „Káli-medence főútjáról”, a Gyulakeszi, szőlőhegy nevű buszmegállótól induló, a Csobáncra vezető úton lehet megközelíteni. A Villa Tolnay mellett kell elsétálni, majd tábla jelzi, hogy mikor kell letérni balra, a templom irányába. A GPS-koordinátákat itt találjátok.

Szent Donát-kápolna, Badacsonytomaj

A Badacsony központjában található kápolna helyén eredetileg egy 1778-ban felszentelt kis templom állt, amit Thauhoffer József gazdálkodó finanszírozott. Ezt lebontották, és egy neogótikus, altemplommal is rendelkező kápolnát emeltek helyette 1896-ra, a helyiek visszaemlékezései szerint Laczkovitz Antal budapesti selyemkereskedő jóvoltából. A kápolna építéséhez badacsonyi bazaltot használtak fel, az oltárhoz a kereskedő carrarai fehér márványt hozatott. 2008-ban a templom új tetőcserepeket és tornyot kapott.

Az altemplomban az építtetőt és feleségét, valamint Badacsonyhoz köthető személyiségeket, plébánosokat, egyetemi tanárokat temettek el. Családja itt helyezte el Pauler Ákos akadémikus és badacsonyi szőlőbirtokos családból származó filozófus hamvait is, a tudós emléktáblája a kápolna kertjében látható.

Megközelítése: A kápolna a Római út és a Kápolna utca sarkán található, Badacsony vasútállomástól és Badacsony központjától pár száz méterre.

Mogyoróshegyi (Szent Donát-) kápolna, Szent György-hegy

A festői környezetben található kápolnát a Szent György-hegy északi dűlőjén, a Mogyoróshegyen emelték a helyi szőlősgazdák 1811-ben. A fehér kápolnának vaskos tornya, félkör alakú szentélye van, a harangtartó torony teteje félkörívvel záródik.

Megközelítése: A Tapolca és Raposka között található Mogyoróshegy (vagy Régi téglagyár) buszmegállótól a piros jelzést kell követni, és 500 méter után jobbra fordulni. Innen már látható a kápolna.

Szent Donát-kápolna, Zalaszántó

Állítólag egy nagy jégverés után határozták el a zalaszántói Derékhegy szőlősgazdái, hogy kápolnát emelnek Szent Donát tiszteletére. Egy 1860-ban tartott hegygyűlés során született meg a döntés, hogy a templomot a hívek által évenként adományozott must árából és annak kamataiból, vadászati és büntetéspénzből fogják finanszírozni. Az építkezés csak 1914 őszén kezdődött el, de egy évvel később már meg is áldották a kétszintes tornyú, 8 × 4 méter alapterületű, neobarokk stílusú templomot. A hajót az „Üdvözlégy Mária malasztal vagy teljes” (az eredeti írásmódot idéztük) feliratú ív választja el a negyedgömb alakú, belső kupolájú szentélytől. A mennyezetet bibliai témájú freskók díszítik, amelyek restaurálásra szorulnak.

Megközelítése: A Faképi úton kell elhagyni a falut, az Országos Kéktúra vonalán.

Szent Donát-kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu egy csendes völgyben megbújó település a Lesence-vidéken, a Tapolcát Várvölggyel összekötő út mentén. A szőlőhegyen álló magányos, szürkés falú Szent Donát-kápolna építésének ideje pontosan nem ismert, valamikor a 18. század második felében emelték. A régészeti kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy már a középkorban is állt itt egy templom. Bent festett látszatoltár található, a Szűz Máriát, a kisdedet és Szent Donátot ábrázoló oltárképnek pedig sajnos már csak a másolata található itt, az eredetit ellopták.

Megközelítése: A Tapolcát Várvölggyel összekötő műútról, Lesencefalu megállótól, a bekötőútról balra forduló úton, a piros jelzést követve.

A Balatonnál Szent Márton tiszteletének is van hagyománya, a Szent Márton-útról és a zarándokhelyekről itt írtunk.

Címkék