Nem kell nyárig várnunk, hogy fesztiválozhassunk a Balatonnál: februárban ugyanis Magyarország legnagyobb filmfesztiválja, a BIDF és a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál is ránk vár. Természetesen farsangi programokból sem lesz hiány, több településen várnak karnevállal, eszem-iszommal, és ebben az ajánlónkban arra is adunk tippet, hogy hol töltsétek el a Bálint-napot a tó körül!

BIDF 2024

Február 1. és 3. között újra Veszprémbe érkezik Magyarország legnagyobb filmfesztiválja, a BIDF. A 10. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál fő kérdése: A Te tíz éved hogy telt? Idén 7 választott film kalauzol végig bennünket az elmúlt évtizedben, különböző kategóriákban, a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban.

További infó

 

 

VI. Lellei GasztroFarsang

Egy nagy összefogás eredményeképpen balatonlellei, boglári vendéglátósok és borászok részvételével megrendezik az VI. Lellei GasztroFarsangot, amin február 3-án, szombaton 12 órától vehettek részt a Balatonlelle Rendezvényparkban. Fellép a Rutkai Bori Banda és a Freak End Zenekar, utána pedig a zenét DJ BTone szolgáltatja.

További infók

Farsang a Helikon Kastély történelmi játszóházában

„Farsang napja eljött már!” – a keszthelyi Helikon Kastély történelmi játszóháza február 4-én, a hónap első vasárnapján farsangi díszben várja a játszani szerető gyerekeket és szüleiket. A játékok mellett többek között farsangiálarc-készítés és diavetítés is várja az érdeklődőket.

További infók

Olaszrizling szerintünk 2024

Csopakon két helyszínen is sétálókóstolón vehettek részt február 10-én, szombaton. 23 pincészet várja ezen a napon, hogy a csopaki Jásdi Borterasz és a Szent Donát Borkúria területén sétálva kóstolgassatok. Az előzetesen megvásárolt jegy tartalmazza a sétálókóstolót mindkét helyszínen, és a két helyszín közötti buszjárat használatát is.

További infók

Hableány farsangi buli

A téli hónapok végéhez közeledve beköszönt a farsangi időszak, amely egy kis vidámságot és szórakozást hoz a hideg napokra és Badacsonytomajra is. Február 10-én megrendezik a Hableány farsangi buliját, ahol együtt táncolhattok az év legvidámabb ünnepén, a DJ-k pedig hajnalig pörgetik a lemezeket. Aki jelmezben érkezik, értékes nyereményekért versenyezhet.

További infók

XXIII. Keszthelyi Városi Karnevál

Ismét megrendezik a Keszthelyi Városi Karnevált február 10-én, szombaton. A farsangi felvonulás a Festetics-kastélytól indul és a város Fő teréig vezet, mellette meleg teával és pogácsával várják az érdeklődőket, a legkisebbek számára pedig gyerekprogramokkal készülnek. A felvonulók rövid produkciókat mutathatnak be, a legjobb jelmezeket pedig különböző díjakkal jutalmazzák.

További infók

Bálint-napi tárlatvezetés az Egry-kiállításban

A Laczkó Dezső Múzeum rendhagyó, Bálint-napi tárlatvezetésén Egry Józsefet nemcsak a Balaton festőjeként közelíthetitek meg, hanem személyes sorsának arra a fordulatára is koncentrálva, amely szintén itt, a Balaton mellett következett be, Pauler Júlia megismerésével. Ő volt az a nőalak, aki férjétől, Vízkelety Ferenc ezredestől elválva, vállalta a botrányt és a kiközösítést, hogy a nincstelen festőművészhez köthesse az életét. Megértő, intelligens társa lett, aki féltő gondoskodásával megteremtette a gyakran betegeskedő művész körül az alkotás ideális körülményeit, a sok korábbi hányattatás után biztosította számára a védelmező otthont.

További infók

Karolina Karnevál 2024

A Karolinában a farsangi időszaknak egy várva várt és kötelező rendezvénye a balatonfüredi Karolina Karnevál már hosszú évek óta. Idén sem lesz ez másképp, február 16-án várnak minket a szervezők. Az est folyamán jelmez viselése kötelező, amit a Karolina teljes csapata is mérhetetlenül komolyan vesz. A legjobb jelmez díját idén is kisorsolják, a verseny értékes nyereményekért folyik.

A farsangi menüsoron olyan finomságok szerepelnek, mint a hideg libamáj zsírjában, a kemencében sült libacomb krumplipürével, birsalmás párolt káposztával vagy a vadasmarha szalvétagombóccal, desszertnek pedig természetesen nem maradhat el a farsangi fánk házi baracklekvárral.

További infók

Tornai Farsang 2024

A somlói Tornai Pincészet is már hagyományként szervezi meg február 24-én a farsangi mulatságot. A bulit és a jelmezversenyt egy háromfogásos borvacsora előzi meg. Az étlapon szerepel francia sajtkrémleves zöldségroppanóssal, választható főétel (csirke supreme, spárga, vargányás hollandi, burgonyapüré vagy lassan párolt, omlós marha, gyöngyhagymás barnamártás, szalvétatallér), desszertnek pedig habkönnyű citromszelet. Az pedig magától értetődő, hogy ehhez a legfinomabb borok dukálnak majd!

További infók

Holtszezon 2024

Idén február 23. és 25. között vehettek részt a 2024-es Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztiválon, Veszprém belvárosában. A fókuszban idén is az irodalom és a zene lesz, különösen fiatal előadók bemutatásával. Részt vehettek többek között izgalmas előadásokon, kötetbemutatókon, de különböző műhelyekbe is érdemes lesz becsatlakozni. Számíthattok POKET-programokra, mesekocsmára és olyan zenekarokra, mint a Mayberian Sanskülotts, Co Lee vagy a 30y lemezbemutatója.

További infók

Gasztrohegy 23/24: Tüzes hétvége

Szeptemberben startolt el a Gasztrohegy új évada: 10, egész évben nyitva lévő vendéglátóhellyel mászhatjátok meg a gasztronómia és a Badacsony csúcsait szeptembertől áprilisig, válogatott helyi borokkal és gasztrotémákkal. A februári Gasztrohegyen, 24-én és 25-én között tüzes hétvégére számíthattok, amikor a tábortűz, a misztikum és a szenvedély lesz a középpontban a vulkánok földjén.

További infók

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék