Nem állítjuk, hogy a Balaton déli partján a január a legpörgősebb hónap. Ilyenkor téli álmot alszik a táj, de a gasztrohelyek és az emlékházak egy része nem, hosszabb-rövidebb túrákra indulhattok, kisvasúttal roboghattok át a Nagyberek tájain, felmelegedhettek egy gyógyfürdőben, és kipróbálhatjátok a Michelin-étteremkalauz által is elismert éttermek téli kínálatát. 20 helyet mutatunk, melyekért télen is érdemes felvenni a déli partot az úti célok közé.

Dégi Festetics-kastély

A kastély Balatonakarattyától fél órára (Enying felé) található, így Budapestről a Balaton felé vagy hazafelé is beiktathatjátok a meglátogatását. A dégi birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás építette a kastélyt 1810 és 1815 között. A kastélyt 2018-ban zárták le, évekig csak az angolparkja, a Szerpentin-tó, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak voltak látogathatók. 2022 novemberére azonban a kastélyt felújították, és a Pollack Mihály tervezte épület a homlokzati és a belső felújításon túl új kiállítást, kávézót és ajándékboltot is kapott. 

Víztorony

Az 1912-ben épített, több mint 40 méter magas Víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. Legújabb felújítása 2023-ban fejeződött be. Panorámalifttel juthatunk fel a víztorony felsőbb szintjeire, a néhai tartályhoz, ami három részre osztható. Az első emeleten van a teljes egészében körbejárható kilátó, ahol lenyűgöző panoráma vár ránk. A középső szinten nyílt kiállítás Varga Imre siófoki születésű szobrász életútját és munkásságát mutatja be a művész születésének 100. évfordulója apropóján. A legfelső szinten Siófok várossá avatásának 55. évfordulója alkalmából rendezett múltidéző helytörténeti kiállítás látható, amihez a város lakói sok tárgyi emlékkel járultak hozzá.

Ságvári Bújó-lik

Meredek löszfalak között, elvarázsolt tájon vezet az út a Siófok közelében található ságvári Bújó-likhoz, amit a ságvári temető mellől induló úton lehet megközelíteni, a sárga jelzést követve. A Bújó-lik egy több mint 21 méter mély, kb. 2 méter széles alagút, amely átlagosan 1,75 méter magas. Amíg elérjük, a somogyi tájból és a balatoni panorámából is kapunk egy kis ízelítőt. Eredetileg olyan magas és széles volt, hogy lovas kocsival is át lehetett hajtani rajta. Az alagút azóta feltöltődött, alacsonyabb termetű túrázók anélkül átsétálhatnak rajta, hogy be kelljen húzni a nyakukat.

Töreki tavak tanösvény

A Cinege-patak partja és a Töreki tórendszere minden évszakban a nyugalom szigete. A változatos táj sok élőlénynek ad otthont, amiket a 9 kilométer hosszú, a mesterségesen felduzzasztott tavakkal párhuzamosan húzódó, 12 állomásos tanösvény mutat be. A téli álmát alvó tájat a madárlesekről is megfigyelhetitek. A tanösvényt a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél Töreki felé fordulva érhetitek el.

Hajózástörténeti Látogatóközpont

A látogatóközpont 400 négyzetméteren enged betekintést a balatoni hajózás történetébe a kezdetektől napjainkig, a kiállítás interaktív módon mutatja meg felnőtteknek és gyerekeknek, mit kell tudni a hajócsavarról vagy a vitorlákról. A torony, ami egy hadihajó árbócára és egy tengeralattjáró periszkópjára is emlékeztet, a maga 25 méteres magasságával a legnagyobbnak számít a Balaton-parti kilátók között, de a 40 méteres magaspart – aminek a tetején áll – még inkább páratlanná teszi a kilátást. Az egész Tihanyi-félszigetet látni, a szoroson keresztül a keleti medence is látszik, de a nyugati medencéből és a Balaton-felvidékből is méretes szeletet hasíthat ki a tekintet. (Erős szélben a kilátót lezárják).

Kereki vár

A kereki vár a XIV. században épült, és Fejérkő (Fehérkő) várának nevezték. A Balatonföldvártól 7 km-re, Kereki határában fekvő romot 2021 nyarán zárták le, 2022-től megújulva várja látogatóit. A romok köré fapallós járdát készítettek, amely egy panoráma- és pihenőteraszhoz is elvezet – innen nyílik pazar kilátás a Balaton északi partjára és a Kőröshegyi völgyhíd oszlopaira. Sokak szerint ez a déli part legszebb kilátópontja. 

József Attila Emlékház

A költő az egykori balatonszárszói Horváth-panzióból indult el utolsó sétájára 1937. december 3-án. Kevés szó esik arról, hogy József Attila korábban is gyakran megfordult a Balatonnál, pedig ide járt feltöltődni, pihenni, a korabeli visszaemlékezések szerint szinte újjászületett a tónál. Az egykori panzió ma a József Attila Emlékháznak ad otthont, benne interaktív kiállítást találtok kézírásos lapokkal, falra írt visszaemlékezésekkel, pszichológiai jegyzőkönyvekkel, József Attila tragikusan nehéz személyiségének lenyomataival. A vasúti átkelőnél, a parton József Attila megrendítő emlékműve áll.

Az emlékház nyitvatartása télen: szerda–csütörtök: 12–17h, péntek–vasárnap: 10–17h.

Kistücsök Food & Room

Több mint három évtized telt el azóta, hogy Csapody Balázs kibérelte Balatonszemesen a 7-es út mellett található vendéglátóhelyet. A Kistücsök azóta a Balaton és Magyarország megkerülhetetlen gasztronómiai úti céljává vált, 2022-ben, az étterem 30. születésnapjával egy időben a mérsékelt árú, kiváló minőségű konyháknak járó Bib Gourmand-minősítést is megkapta a Michelin-kalauztól. Itt a helyi alapanyagok, a szezonalitás, a fenntarthatóság nem csak szlogen, és még a vegán vendégek is kérhetnek degusztációs menüt. Érdemes benevezni egy ízutazásra a Séfszobába is, ami egy önálló, látványkonyhás étterem a Kistücsök Food & Room területén belül, ahol borokkal kísért, fix degusztációs menüt kapunk, és ahol a szemünk előtt fejezik be az ételeket a szakácsok.

Kunffy Lajos Emlékmúzeum

A Balatonszemes közelében található Somogytúr adott otthont a híres cigányképeket és falusi életképeket megfestő Kunffy Zsigmond családi birtokának. Házát még életében múzeummá alakították. A néhány éve teljesen felújított kúriában és a mellette lévő műteremházban berendezett tárlaton zsengéitől kezdve egészen késői alkotókorszakának remekeiig követhetitek végig munkásságának ívét, több mint 120 festménye és persze egykori élettere, műterme is látható.

Szent Donát-kápolna, Balatonlelle

A Kishegy „ékszere” és sokak szerint egész Somogy megye legszebb műemlék kápolnája Balatonlelle felett őrzi a környék szőlőit. Az apró, parasztbarokk stílusú kápolna a 18. század közepén épült, először az 1815. évi egyházlátogatási jegyzőkönyv említi. Megéri felsétálni ide, a közel 300 méteres magasságból felejthetetlen panorámában gyönyörködhetünk. Több helyen bele lehet szeretni a déli partba, ezekből az egyik hely pontosan itt van, a kishegyi Szent Donát-kápolnánál.

Pócz Pincészet

A Kishegy varázsa akkor hat igazán, amikor hidegebbre fordul az idő. Itt készíti borait a Konyári és a Bujdosó család, itt található a Garamvári Szőlőbirtok és a Késa Birtok is. Ha erre jártok, nem érdemes kihagyni a Pócz Pincészetet, ahol a finom borok, a teraszról elétek táruló látvány mellett melegkonyha is vár. A kínálatban magyaros és mediterrán ízek találkoznak, a somogyi és a zalai erdők kincsei és a tenger gyümölcsei egyaránt a tányérra kerülnek. Érthetően, egyszerűen, mégis magas minőségben – ahogy egy olyan helyen illik, ahol továbbra is a borok a főszereplők.

Jégre mindenki! Balatonboglári jégpálya

Már hagyomány, hogy nemcsak siklani lehet a több mint 700 négyzetméteres, balatoni panorámás jégpályán, hanem változatos programokon is részt vehettek, például a helyi amatőr jégkorongcsapatnak is lehet majd szurkolni a meccseken. A korcsolyakölcsönző a szomszédos Boglárka Bisztróban működik, itt lángossal, fánkkal, hamburgerekkel, forró csokival és forralt borral lehet felmelegedni és pótolni a kalóriákat.

Kék és Vörös kápolna

A balatonboglári Temetődomb két neogótikus kápolnájának közös története van: családi kriptának készültek. Galántai György a hatvanas években felfedezte az akkor már rossz állapotban levő Kék kápolnában rejlő lehetőségeket, és megnyitotta a hazai neoavantgárd művészet egyik legfontosabb kiállítóterét, ami 1970 és 1973 között a kor kultúrpolitikáján kívül rekedt képzőművészek találkozóhelye lett. A Kápolnatárlatot később illegálissá nyilvánították. A két kápolna nyáron ma is híres kiállítóhelyként működik. Bár ősztől tavaszig csak kívülről nézhetjük meg őket, érdemes sétálni egyet a parkban, amelyet Dömötör Tamás tájépítész tervezett.

Szent László Emlékhely

Az I. László király által alapított somogyvári bencés apátság a középkori Magyarország legnagyobb apátsága volt, ami nem csupán a megye székhelye, hanem az állami adminisztráció egyik pillére is volt. A monumentális, háromhajós, kéttornyos bazilikában Szent Egyed ereklyéjét is őrizhették, legalábbis erre engednek következtetni a feltárások. Az apátsági romok közelében létrehozott Szent László Nemzeti Emlékhely interaktív kiállításán az apátság építésének történetét és a névadóhoz kapcsolódó legendákat ismerhetitek meg. Innen egy rövid erdei kirándulás és több mint háromszáz lépcsőfok megmászása – vagy egy pár perces autóút – után érkeztek el a romjaiban is lenyűgöző apátsághoz, amelynek méretei a mellette lévő kilátóból látszanak igazánAz emlékhelyről itt írtunk részletesen.

A Konyhám Stúdió 365

A többszörös Év Strandétele versenygyőztes, A Konyhám tulajdonosai, Szikra Gabriella és társa, Renczés Gábor 2021 év végén nyitották meg második éttermüket, A Konyhám Stúdió 365-öt. A rájuk jellemző ötletes tálalással, közvetlenséggel és szokatlan ízpárosításokkal várnak. Az étlap rövid, de Gabi megfogalmazása szerint „mindenkire gondoltak”: a hal- és vadételek, sertéstarja, kacsamell és többféle vegetáriánus fogás mellett rántott csirkemell is szerepel a kínálatban, régi ételek kaptak új köntöst, egészen új értelmezésben készül a brassói, a hortobágyi húsos palacsinta és a harcsapaprikás. A Michelin-étteremkalauz egy Tányérral értékelte a konyhát.

Bélatelepi villasor

A közel 130 éves bélatelepi villasor egy romantikus téli séta helyszíne is lehet. Az egykori birkalegelőn, ami eredetileg gróf Zichy Béla tulajdonában állt, 1894-ben 29 villából álló nyaralónegyedet alakítottak ki. Bélatelepen vásárolt villákat a Törley pezsgőgyáros család, itt írta operettjeit Huszka Jenő, itt tanácskozott Bethlen István miniszterelnök és Ripka Ferenc budapesti polgármester, de még Szinyei Merse Pál és a Habsburg hercegi család több tagja is vendégeskedett itt az 1920-as években. Többüknek emléktáblát vagy emlékművet is állítottak az utóbbi évtizedekben. Manapság a partfal tetején futó, a Badacsonyra elképesztő kilátást nyújtó sétány is Szaplonczay nevét viseli.

Balatonfenyvesi kisvasút

A balatonfenyvesi kisvasút – mely 2020-ban ünnepelte átadásának 70. évfordulóját – az egyetlen kisvasút az országban, mellyel az év minden napján menetrend szerint lehet utazni. Két ága is üzemel, az egyik a 13 kilométeres somogyszentpáli szakasz, ami a Nagyberek legvarázslatosabb vidékein halad keresztül, 2021-ben pedig újraindult a 8,3 kilométeres, Csisztafürdőig vezető pályaszakasz is.

Tipp: Az aktuális menetrendért kattints ide!

Csiszta Fürdő

A csisztapusztai fürdő a Balaton partjához közel, Buzsáktól nagyjából 5 km-re található. A fejtől lábig minden porcikánkra jótékonyan ható, ásványi anyagokban gazdag csisztai víz miatt sokan kedvelik és keresik fel a Csiszta Fürdőt. A 2006-ban gyógyvízzé nyilvánított termálvizére – amely 593 méteres mélységből tör föl 42 °C-os hőmérséklettel – még olaj után kutatva bukkantak. A fürdő néhány évvel ezelőtt komoly felújításon és bővítésen esett át, így a szolgáltatások masszázzsal, szaunával, manikűrrel-pedikűrrel, napozóággyal, játszótérrel, étteremmel és kávézóval bővülve áll a vendégek rendelkezésére. 

Tipp: Elkészült a kerékpárút Fonyód és Buzsák-Csisztapuszta között, így már biciklivel is közvetlen elérhetitek a fürdőt.

Lokal47

A Kristinus Borbirtok étterme a környék alapanyagain alapuló koncepcióval és új csapattal kezdett új fejezetet 2022 februárjában. A helyi és szezonális náluk nem csupán jól hangzó szlogen: az étterem neve is azt jelenti, hogy maximum 47 km-ről érkező hozzávalók kerülnek a tányérra. Az alapanyagok egy részét maga a fine dining világától a magyaros, termelőkre építő konyha felé fordult séf, Csillag Richárd szállítja zalai kertjéből.

Somoshegyi kilátó

A 76-os főút mentén, Balatonberényben épült fel a 15 méter magas Somoshegyi kilátó. A négy szinten külön-külön terasz fekszik, ahonnan a Balaton egész nyugati medencéje belátható, az északi parton fekvő tanúhegyekkel, a szigligeti várral, de még a Tihanyi-félszigetet is szemügyre vehetjük tiszta időben. A domborzati tájékozódásban a felső szinten elhelyezett térkép nyújt segítséget, a kilátó mellett pedig pihenőhelyet és parkolót is találunk.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék