Nyáron újra fogad szállóvendégeket a Szent György-hegyen, a bazaltorgonák lábánál található, felújított Kaán Károly Kulcsosház. A 13 férőhelyes turistaházat a napokban adták át.

Az Országos Kéktúra vonalán, a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen található Kaán Károly Kulcsosház közel 69 millió forintból újult meg, átadására március 28-án került sor, számolt be az MTI. A kétszintes épületben 4 szobát alakítottak ki, ezekben 13-an tudnak megszállni. A turistaházat nyáron már használhatja a nagyközönség, mondta el a hírügynökségnek Horváth-Zsédöly Viktória Imola, Kisapáti település alpolgármestere.

Az épületet a felújítás során szigetelték, kicserélték a villamoshálózatot, megjavították a tetőt, fürdőt és mosdókat alakítottak ki, és részleges nyílászárócsere történt is. Kialakítottak egy nagy teraszt, és felújították a bútorzatot, írta a Veol.hu.

A kulcsosház a hegy északkeleti oldalán, számos túraútvonal találkozásánál, többek között a Bazaltorgonák tanösvény útvonalán található. A szálláshely egyben az Országos Kéktúra ötödik szakaszának egyik állomása és pecsételőhelye (a túrapecsét a turistaház keleti homlokzatán levő ablak spalettái mögött található.)

A turistaházát 1934. június 24-én avatta fel az MKE Balaton Osztálya, és nem sokkal később, 1941-ben fel is újították. A II. világháború után, a polgári turistaegyesületek feloszlatása után a házat elkobozták, majd egy ajkai turistaegyesület, később pedig Kisapáti önkormányzata kezelte. A turistaház a felújítás előtt kb. 30 főt tudott fogadni, emeletes ágyakkal berendezett, kályhával fűthető szobák álltak a túrázók rendelkezésére.

(Borítókép: Katona Tibor / MTI)

Címkék