A naplementés Balaton igazi képeslap-giccs, de olyan, amivel semmi bajunk nincsen. Meg hát, van az az alkalom. Első csókra, második csókra, évfordulóra, lánykérésre, vallomásokra, Facebook-státusz megváltoztatására: itt van pár romantikus spot. Siess, foglalj padot!

Íme a Balaton általunk legjobban kedvelt romantikázó helyei: balatoni kilátók naplementével vagy anélkül, éttermek, fröccsözők, természetesen mindegyik rálátással a tóra.

1/7

Szentháromság Kápolna – Szigliget

Mi mandulafa-virágzáskor jártunk erre, de valószínűleg bármilyen virágzáskor vagy nem virágzáskor kivételes kilátóhely a kápolna kis dombja, ami maximálisan üldögélés-barát: pont olyan a letörése minden oldalon, hogy jól ki lehet ülni a szélére. A Rókarántó hegynyergének legmagasabb pontján lévő fehér templomocska 170 éves zarándokhely. A helyiek csak Kiskápolnának hívják, és romantikusságát bizonyítja, hogy az évente egy darab mise kivételével esküvőket és keresztelőket tartanak benne.
Romantika-emelő faktor: Behűtött bort vinni a közeli Szent Antal Pincéből.

2/7

Margit kilátó – Cserszegtomaj

A Margit-kilátó maga a romantika, elég, ha csak a létrejöttét nézzük. A kilátó a hévízi arborétum mellett található, az arborétum létrehozója, Horváth Jenő építtette a feleségének, Margitnak. A környékbeliek azt mesélik, azért került bele a kilátóknál szokatlan lift a 31 méteres épületbe, hogy a szeretett Margit kényelmesen feljuthasson.
Romantika-emelő faktor: A körpanoráma lehetőséget ad a férfias földrajzi okoskodásra, a hölgy vállát átkarolva minimális alaptudással is lehet virítani és mutogatni, merre van a Keszthelyi-öböl, a Bakony meg a többiek.

Vannak éttermek, ahová a gasztro-kalandért mész, és vannak, ahová a kilátásért. A Szent Donátban az utóbbi az erősebb, de az annyira, hogy észre sem veszed, és már meg is vacsoráztál közben. Tényleg az egyik legszebb kilátással rendelkező vendéglátóhely az északi parton, rálátással a tájvédelmi körzetnek számító Kerekedi-öböl nádasaira és a csopaki hegyoldal szőlőire.
Romantika-emelő faktor: A felfelé út – hacsak nem Dakar-járó terepgéppel mész – összekovácsol, főleg 38 fokban.


4/7

Guruljon az élet biciklis megálló – Kerekedi-öböl

Nem csak balatoni tapasztalat, hogy ha egy házaspár üzemeltet egy helyet, az már garancia egyfajta otthonosságra. A Csopak–Füred közötti bicikliút mentén lévő, fehérre meszelt házacskát és a hozzá tartozó udvart egy Thaiföldről hazatelepült házaspár hozta létre, ők nem csak itt dolgoznak, hanem itt is élnek. Ha időben érkezel, a teraszon lecsaphatsz egy nyugágyra, ahol hideg fröccsöt vagy limonádét kortyolgathatsz, miközben észre sem veszed, hogy besötétedett.
Romantika-emelő faktor: Ha nem tudtok vagy akartok továbbindulni, spontán meg is lehet szállni egy nyugágyban vagy egy sátorban.

5/7

Majthényi Présház – Balatonlelle, Kishegy

Ha naplemente, akkor déli part. A Majthényi Présház nyugodt terasza egyelőre még nem része a balatoni alapcsomagnak, ennek megfelelően csak a beavatottak tudnak róla, akik nincsenek is annyian. A présház évszázados épület, benne a borairól ismert Konyári család egyik tagja működtet éttermet. Az oda felvezető kishegyi út már magában megéri, oldalt pipacsok, kápolna, szőlőföldek és pincészetek.  Az étlap klasszikus, a végeredmény viszont jobb annál: a rántott húst valószínűleg egy fine dining étteremben sem csinálnák jobban. Meg amúgy is, a látvánnyal is jól lehet lakni, amikor a Badacsony mögött megy le a nap.
Romantika-emelő faktor: Bár ez nem borospince, a Konyárinak köszönhetően lehet finom borokat kóstolni, egyiket a másik után.

6/7

Balatonvilágosi magaspart

Már mondtuk, hogy itt a legszebb a naplemente, és innen tűnik a legnagyobbnak a Balaton víztükre, így a magaspart kihagyhatatlan a listából. Van azonban egy másik nagy előnye is: a magaspart tele van a naplementére néző padokkal, olyan sokkal, hogy egy kis szerencsével mindenki talál magának külön bejáratút.
Romantika-emelő faktor: Éjszakába nyúló beszélgetés a padon, vagy akár éjszakai fürdőzés, ha van kedved legyalogolni a magaspartról.

7/7

Stég a bárhol

Lehet északi vagy déli part, strand vagy kikötő, keskeny vagy széles, a lényeg, hogy legyen rajta egy talpalatnyi hely nektek. Végtére is, valójában ez a jó a Balatonban.