Miközben a fővárosi burgerforradalom már a végét járja, a Balatonnál idén nyáron nagyszerű megoldásokba futottunk bele, így nem mehettünk el szó nélkül az idei kedvenceink mellett. Volt, aki bagelbe, más lángostésztába tette a húsokat, de a vegák is örvendhetnek körképünkön, főleg akkor, ha barátságban vannak a kecskesajtokkal. Mutatjuk sorban az északiakat, de megyünk délre is.

1/11

CODE ZERO, Csopak - Code Burger 

A csopaki hajóállomás mellett található Code Zero már tavaly is gőzerővel űzte a barbecue műfaját. A menüjük idén is kőegyszerű: válassz egyfajta húst, szószt, köretet és salátát, majd dőlj el a homokos teraszszerűségen, és élvezkedj. A komoly smokerekben burgerhez való húsok is készülnek a hickory marhahátszíntől a csirkéig, de vegák kecskesajtot is választhatnak. A szószok neve sem cseng rosszul, van házi BBQ, almás curry és paprikakrém. Többféle köretből és salátából is választhattok a grillezett polentától kezdve a balzsamos kevert salátáig. Árban itt borsos irányra számítsunk, a számla 3000 forint környékét kopogtatja majd.

Milyen húsból? Hickory marha, sertéskaraj vagy csirke, mind hazai beszállítótól.
Mennyiért? 3270-3770 Ft.
Alapanyag? Hazai.
És a buci? Kisapátiból, a Búzalelke pékségből.
Vega? Van.

2/11

Fricska, Veszprém - Fricska burger

Mi már évek óta felfedeztük magunknak a megújult Veszprémvölgy egyik legjobban összerakott helyszínét, a Fricskát, de a hamburgerfanok számára még nem feltétlen egyértelmű, hogy a pocakok és pljeskavicák mellett burgereket is lehet enni. Ha már Fricska, akkor a ház specialitását, a Fricska burgert találtuk meg magunknak, ami marhahúsból, barbecue-szószból, sajtból, lyoni hagymából van összerakva. Jár mellé amerikai káposztasaláta és burgonyachips, na meg salátacsokor is. Van könnyedebb csirkés burgerük is wasabival, de az igazi extra itt nem is csupán az ízvilág, hanem a hangulat: ki ne akarna burgerezni a lába alatt csordogáló Séd partján és a feje felett uralkodó Várnegyeddel a háttérben?

Milyen húsból? Marha, de van csirke is (állandó partnertől).
Mennyiért? 1950 Ft.
Alapanyag? Helyi és Balaton-felvidéki termelőktől.
És a buci? A kisapáti Búzalelke pékségből.
Vega? Nincs.

3/11

Káli Kövek-Frankie's Food Truck, Köveskál - Frankie's Burger

Zalai tenyésztő, tapolcai hentes, százszázalékos marhahús - derült ki a Káli Kövek idén nyílt borteraszán/kertjében megjelent burgerező egyik titka, amikor ott jártunk. Itt nem helyeznek akkora hangsúlyt a burger eleganciájára, de jó alapanyagokból jó érzést kapunk. A buci a kisapáti Búzalelke műve, Óbudavárról szerzik a sajtot, a hagymás szósz, azaz Frankie-szósz pedig saját recept. A cél, hogy tartósítószer-mentes ételeket rakjanak le, odafigyeljenek az alapanyagokra, és ne szálljanak el az árakkal.

Milyen húsból? Zalai marha.
Mennyiért? 1100 Ft.
Alapanyag? Környékbeli alapanyagok.
És a buci? Kisapáti, Búzalelke pékség.
Vega? Van.

4/11

Kalóz, Fövenyes és Badacsonytomaj - Chiliburger

Egy korai szürrealista Bunuel-filmbe illő arcot vágott munkatársunk, amikor először belekóstolt a Kalóz chilis hamburgerébe. Mint megtudtuk, a bikaerős Chernobil MegfingatAtom nevű, egy sárréti termelő által készített chili kerül a burgerbe, szóval óvatosan kell beleharapni. Persze a fingatós chilin kívül egyéb jó dolgok is találhatók a burgerben. A 15 dekányi marhapogácsa mellett majonéz is kerül a két buci közé, illetve paradicsom, jégsaláta és hagyma. A bucit az ő receptjük alapján a nagyvázsonyi pékség készíti, a húst Keneséről szerzik be a Pörctől. Persze nem ez az egyetlen burgerük, van klasszik, BBQ, sőt még harcsás is, sült krumpli és coleslaw pedig mindegyikhez jár.

Milyen húsból?
Balatonkenesei marha.
Mennyiért? 1990 Ft.
Alapanyag? Hazai.
És a buci? Nagyvázsonyból saját recept alapján.
Vega? Van.

5/11

Kishableány Terasz, Badacsony - Bazalt2

Helyszínként nem újonc a Kishableány, már tavaly óta működik a hely Badacsonyban, a 60-as években épült Hableány Étterem felújított teraszán. A Badacsony részévé vált, nemrég a BIG MEKK szendvicsükkel strandételversenyt nyerő bisztró Bazalt Burge®-e se újonc, ellentétben ennek négyzetre emelésével. Ugyanúgy 200 gramm húst csapnak a szezámmagos buciba, de ezúttal nem magyar tarkából, hanem fenyvesi Angusból készül. Jár még hozzá nemesbüki sajt, házi aioli, friss zöldségek a rezi közösségi kertből, savanyú uborka, hagymalekvár és füstölt mangalicatarja Istvándyéktól. Az ár már kevésbé könnyű, de aki minőségi hambit falna egy menő borvidéken, annak ez kihagyhatatlan. Ezt a burgert a balatonboglári és a keszthelyi Palettában is megtaláljátok.

Milyen húsból? Angus marha.
Mennyiért? 3300 Ft.
Alapanyag? Hazai, környékbéli.
És a buci? Keszthelyi eredetű, saját recept alapján.
Vega? Nincs (esetleg érdemes kipróbálni a kecskesajtos BIG MEKK nevű szendvicsüket).

6/11

Maurus, Balatonfüred - Maurus burger

Folytatódott idén is a trend, hogy éttermek is tesznek burgert az étlapjukra. A coleslaw-val és fűszeres steakburgonyával operáló burgerük különösen népszerű a környéken, tavaly még csak tesztüzemben voltak úgy-ahogy nyitva, de burgerrel már akkor is próbálkoztak, és ez idénre meg is teremtette a törzsközönséget. Helyben sütött buciba teszik az érlelt uruguayi marhahúsból kevert húspogácsát, majd kétféle házi szósz kerül bele: egy BBQ és egy füstös majonéz. Zöldség is kerül bele természetesen, jégsaláta-julienne, bébisaláta-keverék, paradicsom és házi marinált lila hagyma. Mindehhez egy elég modern éttermi enteriőr dukál, amit Füred legújabb városnegyedében találtok meg.

Milyen húsból? Uruguayi érlelt marha.
Mennyiért? 3190 Ft.
Alapanyag? Környéki-hazai-külföldi vegyesen.
És a buci? Helyben sütött.
Vega? Nincs.

7/11

Parton büfé, Keszthely - Parton burger

Még a szárnyait bontogatja az első szezonját élő keszthelyi büfé, amely a déli Helikon strandot szolgálja ki. Az uruguayi marhával persze nem versenyezhet, de strandbüfék szintjén pozitív értelemben kilóg a mezőnyből, főleg akkor, ha az árukat nézzük. Egyelőre biztonsági játékot játszanak, csupa olyan étel van a menüsoron, ami ismert minden balatoni büféből, de elkezdődtek a kísérletezések. Az egyik ilyen ételük a Parton burger, amellyel neveztek az Év strandétele versenyre is. Az egész alfája és ómegája a saját készítésű paprikás szósz, ami minket az ajvárra emlékeztetett, bár kissé édesebb volt annál. Tehát ne keressünk ketchupot-mustárt, miközben a helyi pékségből szállított buci alaposan meg van pirítva (sőt kicsit össze is sajtolják). Jár még dupla marhahús, cheddar sajt, jégsaláta és lila hagyma is. Nekünk nagyon tetszett, hogy a strandon megpróbálják kicsit félredobni a "retró" balatoni hamburgerek ízvilágát.

Milyen húsból? Hazai marha.
Mennyiért? 700 Ft.
Alapanyag? Hazai.
És a buci? Helyi pékségtől.
Vega? Van.

8/11

The Spot, Vonyarcvashegy - The Spot Burger

Sokszor és sokfélét írtunk már az idei nyár egyik legkülönösebb és legújszerűbb ételpárosításáról, ami az idei beach food versenyen is elindult, és a legjobbak közé jutott (miközben a Spot lett az év felfedezettje). A vonyarci strandon lévő The Spot minden jót kínál a sütőlapról, próbálnak a barbecue irányába elmenni, de a legnagyobb újításuk így is a lángosburger lett. A hivatalos nevén The Spot Burger lényege, hogy az előpirított húst lángostésztával vonják be, kisütik forró olajban, majd félbevágják. Erre megy a hagymalekvár meg az egyéb szószok, mellé kevert saláta, választható chipsburgonya vagy káposztasaláta jár köretnek, szósszal. Szóval ez a nyár egyik fontos újdonsága, de arra felhívnánk a figyelmet, hogy a strand beugróját is ki kell fizetni érte. Még egy fontos infó: normál hamburger és egyéb egytálételek is kaphatók itt.

Milyen húsból? Nagykerből (Matusz) beszerzett marhahús.
Mennyiért? 1450 Ft.
Alapanyag? Beszállítóktól.
És a buci? A buci lángostésztából van, helyben készül.
Vega? Nincs.

9/11

Déli Part BBQ, Szántód - Déli Part Bagel Burger

A szügyök és oldalasok elképesztő világában nem is foglalkoztunk eleget azzal a ténnyel, hogy milyen kreatív módon is feldolgozták a smokerben tizenegynéhány óra alatt megsült marhahúst. Pedig a Déli Part BBQ-nak sikerült a bravúr, egy somogyi farmról szerzik az Angus marhát. A monstrumba kerül egy 15 dekás marhapogácsa, házi BBQ-szósz, saláta, paradicsom, coleslaw és füstölt-szaggatott marhalábszár. Ez nagyjából az alapburgerük, van még súlyosabb is, ahova cideres lilahagyma-lekvár is kerül, de a paletta nem itt végződik, a vegák is ehetnek kecskesajtos burgert. Minden burger mellé jár a frissen sütött burgonyachips, szóval az éhség nem fog egy ideig ostromolni bennünket.

Milyen húsból? Saját Aberdeen Angus marha.
Mennyiért? 1890 Ft.
Alapanyag? Környéki termelőktől.
És a buci? Egy pékség készíti nekik, a befejező sütést helyben végzik.
Vega? Van.

10/11

Kristinus birtok, Kéthely - Kristinus Angus-burger

Bormozi, borhotel, menő külső-belső terek - sokaknak ezek a dolgok ugranak be elsőre a kéthelyi borbirtokról. Pedig van egy éttermük is pazar és tágas terasszal, ahol ettől a nyártól végre hamburgert is fogyaszthatunk, elegánsan, természetesen késsel-villával. A Hubertus-Hof marháinak vagy bárányainak a húsa kerül a szigetszentmiklósi lisztből készült buciba, mellé a helyben készített szósz és a különleges burgonyájuk megy (az eljárás miatt az: alacsony hőfokon kezelik, lefagyasztják, belül krémes, kívül ropogós lesz a sütés után). A zöldségek Budapestről érkeznek, de alapanyagokat néha a káptalantóti piacról is hoznak.

Milyen húsból? Marha, bárány vagy kacsa
Mennyiért? 2290 Ft.
Alapanyag? Hazai.
És a buci? Helyben sütött.
Vega? Nincs.

11/11

Rock Burger, Balatonlelle - Deep Purple

A rock&roll életérzés és a minőségi burgerek összhangjára startoltak rá Balatonlellén, ahol a 7-es út mentén egy volt rockkocsmából nőtte ki magát a Rock Burger. Külön poén itt, hogy ismert előadókról és zenekarokról nevezték el a burgereket, amik közül riportunk idején a Deep Purple-t kóstoltuk. A házilag sütött buciban jóféle marhahús lakozik, házi paradicsomszószt, hagymalekvárt, jégsalátát, paradicsomot, uborkát, brie sajtot pakolnak össze, miközben a sült burgonyából és a coleslaw-ból csipegetünk. Mióta legutoljára náluk jártunk, bejött a képbe egy kacsahúsos burger, a Fuzzy Duck is 2290-ért, érdemes kipróbálni. 

Milyen húsból? Marha vagy bárány Balatonboglárról.
Mennyiért?  1590 Ft.
Alapanyag? Helyi termelőktől.
És a buci? Helyben sütött.
Vega? Van.