A Művészetek Völgyéről pár évvel ezelőtt még az a tévhit élt, hogy csak elvont arcok révedeznek egy kis faluban a semmi közepén, de a valóság az, hogy a fesztivál kiérdemelte a helyét a nagyok között. A szervezők bátran kísérleteznek, új területeket fedeznek fel (idén például már újcirkuszra is be lehet ülni), és annak ellenére, hogy több mint 1200 programot vonultatnak fel a tíz nap során, őrzik a Művészetek Völgyére jellemző minőséget és közvetlenséget is. Nem volt könnyű választani, de összeszedtünk nektek 10 különleges előadást, amit látnotok kell.

1/10

Lélegezz – Fidelio Színház Színpad (07. 21.)

Egy Nő és egy Férfi. A Férfi gyereket szeretne. A Nő nem. A gyerekvállalással kapcsolatos dilemmák egész sora vetődik fel: érdemes-e, kell-e, egyáltalán jogunk van-e gyereket szülni erre a világra, és ezen túl – egészen újszerű színházi nyelven elmesélve – kibontakozik a Nő és a Férfi közös története is. Duncan Macmillan darabját a Katona József Színház művészei, Pálos Hanna és Nagy Ervin adják elő kétszer is pénteken: 16:30-tól és 19:00-tól. A „katonás” előadások jegyeit általában órákon belül elkapkodják, már ezért is különleges, hogy a Művészetek Völgyében láthatjuk ezt a darabot.

„A férfi, ha negyven, még győzi erővel, a férfi, ha negyven, a csúcsra kiáll, a férfi, ha negyven, még jól bír a nővel, még fess, ha nem alszik, és friss, ha piál” – írta Szabó T. Anna Lackfi János negyvenedik születésnapjára. „A nőci, ha negyven, még beste a teste, a lánya kamasz, vele harcol erőst, még könnyeden ébred, elalszik az este, s útjára bocsátja a reggeli hőst” – válaszolta Lackfi, és kettejük játékos felelgetése egész verslavinát hozott létre az irodalmi életben. A két költő versei az internetes hírnév után egy közös kötetben is megjelentek, a Művészetek Völgyében pedig a Kaláka dalaival párosítva hallhatjátok őket.

A Pink Martini alapítói, Thomas Lauderdale zongorista, és az énekes-díva China Forbes olyan hangzást álmodtak meg, amiben a jazz, a klasszikus hollywoodi filmzenék, a latin, balkáni és kortárs elemek jól megférnek egymással, és könnyen befogadható, szerethető egésszé állnak össze. Egyenesen Amerikából utaznak hozzánk, hogy július 21-én a Művészetek Völgye nagyszínpadán hallhassátok ezt a zenei egyveleget, ami ugyanazt a játékos, kísérletező szándékot tükrözi, amit maga a Völgy is képvisel. Idén először fordul elő, hogy három neves külföldi előadó is fellép a Nagyszínpadon: a Pink Martinin kívül két francia zenekart, a Deluxe-ot és a Nouvelle Vague-ot is láthatjátok Kapolcson a MOL Nagyon Balatonnak köszönhetően.

4/10

RögvEst – Momentán Udvar (07. 21., 29.)

Ha érdekel az improvizációs színház, a RögvEst jó választás első élménynek (is), hiszen ez az a műsor, amit a Momentán Társulat lassan 15 éve játszik, ahogy ők mondják, a RögvEst az alap Momentán-élmény. Nincsenek előre kidolgozott poénok, minden jelenet a nézők ötletei alapján születik. Egyetlen este alatt járhattok lakótelepi fürdőszobában és illegális kaszinóban, találkozhattok irigy kalózokkal és zaklatott HR menedzserekkel, elleshettek intim hálószobatitkokat és mesteri meggymagozó technikákat, sőt főhősévé válhattok egy romantikus, improvizált dalnak is. Megszólalni nem kötelező, de érdemes.

Tóth Endre zenetörténész és Szalai Éva zongoraművész zenés kalandozását akkor is élvezni fogod, ha most akarsz mélyebben elmerülni a klasszikus zene világában, de ha úgy érzed, mindent tudsz a legnagyobb művészekről, akkor is meghallgathatod kedvenc szimfóniáidat. Minden nap másik zeneszerző kerül a középpontba. Július 21-én pénteken Mindent Bachról címen indul az előadás-sorozat, aztán következik Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Liszt, Grieg, Brahms, Debussy, és végül július 30-án Bartókkal zárják a sort.

6/10

Hello Wood – Csórompuszta (07. 21-30.)

A Hello Wood idén is a Balaton partjára költözött: Csórompusztán rendezték meg a lassan hagyományossá váló építőtábort. A világ minden tájáról jöttek építészek és diákok, hogy közösen alkossanak, méghozzá egy élhető települést. „Építészként mindannyiunknak van egy elképzelése arról, hogy milyen egy ideális falu, de néha a valóságban az igények az elképzeléseinket megváltoztatják” – mondta Muszbek Johanna, a projekt kurátora. Július 21. és 30. között ti is megnézhetitek, végül milyen lett a Hello Wood álomtelepülése, a kocsma, a japán faégető műhely, a karavánszeráj, a kohéziós kerítés és a többi kísérleti projekt.

Egy évtizeddel ezelőtt még a Kispál jelentette az alternatív zenét, de a következő alter-generáció már 30y-on nevelkedett. A banda Pécsről indult a 2000-es évek elején, furcsa szövegeket énekeltek, és senki nem értette a nevüket (amit egyébként egy szombathelyi buszjárattól kölcsönöztek), és az évek során a műfaj megkerülhetetlen alakjaivá váltak. Országszerte tartanak teltházas bulikat, igazából bárhol máshol is hallhatnánk őket, de hol lehetne jobban átélni az alter-érzést, mint a Völgyben?

8/10

Virtus – Cirque du Tókert (07.23.)

Idén új területre merészkedik a Művészetek Völgye: Vigántpetenden felhúznak egy cirkuszi sátrat, ahol az „újcirkusz” világával ismerkedhetnek meg a völgylakók. Mi a Duda Éva Társulat Virtus című produkcióját ajánljuk, ami a kortárs tánc és az underground cirkusz ötvözéséből született. Az előadók humorosan jelenítik meg a sajátosan magyar élethelyzeteket és az emberi kapcsolatokban rejlő feszültségeket, miközben új kifejezési módokkal kísérleteznek: artistamutatványokkal, levegőben való mozgással, magyar és balkáni népzenével és elektronikus zenei elemekkel.

Lackfi János zenés versimprója (ahogy az eddigi években is) visszatérő program lesz a Kaláka Versudvarban, de a július 24-i előadás különleges alkalom, hiszen Varró Dániel költő csatlakozik a játékhoz, aki időnként megosztó, de fontos arca a kortárs irodalomnak. Rögtönzött versek születnek ismert ritmusokra, Petőfi, Weöres, Arany rímei elevenednek meg, dalszövegek pattannak ki fejekből, és a Kalákából ismert Radványi Balázs szolgáltatja hozzájuk a dallamokat.

10/10

Szentivánéji álom – Nemzeti-Szín-Tér (07.28-29.)

Úgy tartják, hogy a nyári napforduló éjszakáján csodák történnek, és a legtitkosabb vágyak is teljesülhetnek. A Szentivánéji Álom William Shakespeare legnépszerűbb darabja – legalábbis magyar nyelvterületen ezt állították színre a legtöbbször. A hazai közönség a Nemzetiben láthatta először, később olyan nagy színészek is játszották, mint Blaha Lujza vagy Bajor Gizi. A legendást előadást a Művészetek Völgyében is színpadra állítják a Nemzeti Színház színészei, a fiatal grúz művész, David Doiasvili rendezésében, aki modern színpadi álomként hívta új életre a klasszikus darabot.