Egy szürke téli hétvégét leginkább azzal lehet feldobni, hogy leugrasz a Balatonra, és megnézed, milyen a kedvenc helyed tömeg és pörgés nélkül, a túra után pedig pótolod a kalóriákat egy olyan helyen, ami már önmagában is megér egy utat. 12 kirándulóhelyet és a közelben levő, nyitva tartó éttermet ajánlunk a téli hétvégékre. A helyek nyitva tartása változhat, indulás előtt érdemes ellenőrizni ezeket!

1/13

Intersport SíAréna Eplény – Oliva Étterem és Hotel

Úgy néz ki, ezen a héten "belehúz" a tél, így ha elegendő hó esik, egy eplényi síelés ígéretes program lehet. (Mielőtt útnak indulnál, nézzünk rá a webkamera képére és akkor egészen biztosan nem ér bennünket csalódás.)

A síelés után jöhet egy kiadós leves, vagy egy vadétel az Olivában, ahol magyaros ételek mellett olasz és távol-keleti fogásokat is kaphatunk. Az étterem minden nap nyitva van.

2/13

Akarattyai magaspart – Pörc Delikát

Ha csak egy fél napod van a téli Balatonra, irány az Akarattyai Magaspart, más néven a Kisfaludy sétány, ahonnan beláthatod a Balaton egész keleti medencéjét. Ha túrabakancsot is hoztál, megnézheted a „tatárlikakat”, a magaspart oldalába vájt rejtélyes barlangokat, vagy a Soós-hegyi kilátót.

A balatonkenesei Pörc Delikátban kiadós hidegtálakkal, kolbászokkal, oldalasokkal és természetesen pörcökkel pótolhatod a kalóriákat, feltankolhatsz otthonra is füstölt húsokból, szalámikból, érlelt kecskesajtból és kézműves kencékből.

A hétfő szünnap, keddtől csütörtökig este 6-ig, pénteken és szombaton 7-ig, vasárnap pedig délután 4-ig tartanak nyitva.

3/13

Endrődi Sándor-kilátó - Márga Bisztró

A Csopak melletti, 317 méter magas Csákány-hegyre a Nosztori-völgyön keresztül, vagy Paloznak felől is felsétálhatunk. Az itt épült Endrődi Sándor-kilátóból nemcsak a Balaton keleti medencéjére, hanem a Bakony déli lejtőire is rálátunk.

A panoráma akkor is velünk marad, ha a csopaki Márga Bisztróval koronázzuk meg a napot. A környékbeli termelők alapanyagaira épülő konyha, a Szent Donát Birtok borai - és ha időben érkezünk - bónuszként egy mesés naplemente vár ránk. A komolyabb minőség magasabb árakat is hoz magával, a főételek itt 3-4000 forintnál kezdődnek, a desszertek és levesek is 1500-2000 forintba kerülnek.

Január 26-ig felújítási munkálatok miatt zárva tartanak, utána kedd és szerda itt szünnap a nyár kezdetéig.

4/13

Tihanyi barátlakások - Apátsági Rege cukrászda 

Tihany egyik legmisztikusabb látnivalóját sok legenda övezi. Ma már csak három barlang látogatható az egykori szerzetesi lakhelyek közül, az évszázadok folyamán a többségük beomlott, örökre eltűnt. Ha már itt vagy, sétálj el a gejzírkúpokhoz és a Belső-tóhoz is.

Bár hivatalosan nem étterem, többféle meleg ételt is kínál az Apátsági Rege Cukrászda, melynek teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a tóra. A magyaros fogások mellett a ház ikonikus desszertjeit mindenképp érdemes megkóstolni.

Kedden zárva a hely, pénteken és szombaton 10-19h-ig, a többi napon 10-18h-ig tart nyitva.

5/13

Hegyestű - Neked Főztem Gasztrokocsma

Az ország egyik legérdekesebb geológiai képződménye valójában egy vulkán kürtőjének a maradványa, amit az erózió preparált ki a környezetéből. Télen olyan, mintha egy másik bolygón járnál. A hegy lábánál egy szabadtéri kőtár van, a csúcsról pedig beláthatod az egész Káli-medencét.

Innen néhány km-re találod a zánkai Neked Főztem Gasztrokocsmát, ahol mindig más a kínálat, a helyi termelőktől beszerzett alapanyagok függvényében. Ha a klíma engedi, időzz egy kicsit a teraszon, innen is csodás a panoráma. Minden nap ehetsz náluk, 12 és 21 óra között.

6/13

Fekete-hegyi tavak – Kővirág

A Balatonhenye, Szentbékkálla és Köveskál által határolt Fekete-hegy tavaihoz Szentbékkálla irányából érdemes közelíteni, mert így útba ejtheted az Eötvös Károly-kilátót, ahonnan 369 méteres magasságból nézhetünk le a Káli-medencére.

A Káli-medencei kirándulás második felvonása, a köveskáli Kővirág még ilyenkor is csak asztalfoglalással lehet biztos program. Bár a romantikus kerthelyiség valószínűleg nem játszik, a kemence mellett is jól fog esni a szezonális, helyi alapanyagokon alapuló ebéd, vagy vacsora.

Február elsején kezdik az évet, péntektől vasárnapig tart a téli nyitva tartásuk, 12-22h-ig.

7/13

Somló – Kreinbacher Birtok

A Somló nemcsak a tüzes borokról szól. Ha a legmagasabban fekvő borterasznál is feljebb merészkedünk, néhány órás séta alatt egy szabadtéri kiállítást, több romos pincét, egy kilátót és egy várat is útba ejthetünk. A Kőkonyha nevű geológiai képződményt sem szabad kihagyni, ha nem csúszós a terep.

A hegy lábánál épült Kreinbacher Birtokon újhullámos, a hagyományos Vas és Zala megyei ételeken alapuló magyar konyhát visznek. Ha belefér az idődbe, egy vezetett túrára is érdemes benevezni, ahol nagyok sok infót kapsz a pezsgőkészítésről, ha pedig nem kell hazavezetni még aznap, a díjnyertes pezsgőkből is érdemes megkóstolni néhányat.

8/13

Badacsony hegy - St. Orban étterem

A Badacsony bejárásához egyetlen rövid téli nap nem is biztos, hogy elég, hiszen a leghíresebb látnivalók, a Szegedy Róza-ház, a Rózsakő és a Kisfaludy-kilátó mellett a Klastrom-kutat, az egykori internálótábor helyszínét vagy a Szent István-kápolnát is érdemes megnézni.

Az egykori Szeremley Borház St. Orban Étterem néven született újjá az idén. A szőlőtőkével befuttatott terasz és a belső tér maradt, a kínálatot viszont szűkítették, hogy mindig megbízható minőséget tudjanak hozni. 

Márciusig csak a Gasztrohegy hétvégék ideje alatt (Nagyvadak a hegyről, január 25-27, és Gasztrofarsang, február 22-24. ) tartanak nyitva.

9/13

Szigligeti vár - Villa Kabala

Sokan esküsznek arra, hogy innen nyílik a legszebb kilátás a tóra: délen a Balaton, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és a tanúhegyek láthatók a romokról. A vár 2013-ban felújításon esett át, új falakat, tetőket, tornyokat kapott és új kiállítóhelyeket is kialakítottak itt. Ha Szigligeten barangolsz, érdemes megnézni az Avasi templomromot is, ami nincs messze a kikötőtől.

A szigligeti Villa Kabala Farkas István festő egykori mediterrán hangulatú otthonában nyílt meg. Újragondolt magyaros fogásokat és nyáron elképzelhetetlen nyugalmat találsz itt, mesés panorámával.

Télen 12-21.30-ig vannak nyitva, kedd és szerda kivételével. Érdemes hozzájuk előre bejelentkezni.

10/13

Szent Mihály-kápolna - Bock Bisztró

Magyarország egyetlen halászkápolnája a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombon található. A hozzá kapcsolódó legenda szerint 46 halász ment ki a viharos, téli Balatonra halászni, és közülük 40-en megmenekültek a védőszentjük jóvoltából, egy úszó jégtáblán sodródtak ki a szárazföldre. Tiszta időben a panorámában is gyönyörködhetünk.

Bock József borász és Bíró Lajos séf étterem-hálózatának balatoni tagja a vonyarcvashegyi Zenit Hotel épületében nyílt meg. A magyaros ízvilágú fogásokért és a halételekért érdemes feljönni erre a másik magaslatra is.

Az éttermet január 11-től mindennap nyitva találjuk 11-22h-ig.

11/13

Hévízi-csatorna - Pura Vida Port

A Hévízi-tó meleg vizét elvezető csatorna jó időben az ingyen gyógyvízre vágyók szabad strandja, de a „kifolyó” melletti séta hidegben is jó program. Télen egy 10 km-es kenutúrán is részt vehetsz, itt soha nem hűl 10 fok alá a víz hőmérséklete.

A hévízi séta vagy az evezés után nem kérdés, hogy megérdemelsz egy finom pizzát, egy burgert vagy valamilyen mediterrán ihletésű fogást a keszthelyi kikötőben található Pura Vida Portban. 

Február végéig pénteken és szombaton 11-22h-ig, vasárnap 11-17h-ig találod nyitva a helyet, a továbbiakról a Facebook-oldalukon találsz infót. Ha úgy érzed, nem bírod ki a sütőtökös pizzájuk nélkül, a Pura Vida az új, tapolcai kistestvérénél is elkészíti.

12/13

Kis-Balaton – Kristinus Gasztro Műhely 

A Kis-Balaton télen is lenyűgöző természetvédelmi terület, mocsaras, gazdag élővilággal. Kányavári-sziget ilyenkor is látogatható, az eldugott, meseszerű helyre a tizenöt állomásból álló Búbosvöcsök-tanösvényen lehet eljutni egy rusztikus hangulatú fahídról elindulva.

Rövid autózással érkezhetsz meg a kéthelyi Kristinus Birtokra, ahol a Gasztro Műhelyben a ház boraihoz készülnek az ételek. Leginkább csak a hozzávalókat árulják el nekünk, a végeredmény pedig meglepetés lesz, néha egészen meglepő formában és textúrában találkozunk az alapanyagokkal.

Január 10-től szerdától vasárnapig 12-16h és 18-22h között ehetünk nálunk, asztalfoglalás szükséges.

13/13

Töreki tavak - Déli part BBQ

Siófok nyugati határában, a löszdombok közötti völgyben helyezkedik el a 300 hektáros Töreki Természetvédelmi Terület. A Cinege-patak és a mesterséges tavak vidéke még nyáron is a nyugalom szigete, télen pedig egyenesen a csend birodalma. Egy 12 állomásos tanösvény vezet végig a 9 km-es útvonalon.

Kicsit nagy lesz a kontraszt, de ha megéheztél, vissza kell térni a civilizációba. A siófokra költözött Déli Part BBQ-ban tapasztalt pitmasterek jóvoltából méretes marhahúsrészek kerülnek elő a smokerből, az oldalastól a szügyig. 12-21h-ig füstölnek, kedd és szerda szünnap.