A tanúhegyek közül mindegyiknek megvan a saját rajongótábora, a legnagyobb talán pont a Szent György-hegynek. Az biztos, hogy aki egyszer járt itt, esetleg feltúrázott a legmagasabb pontra megcsodálni a panorámát, nehezen felejti. Valahogy így vannak ezzel a borkedvelők is. Az itteni borokhoz kapcsolódóan szinte mindenkinek van egy sztorija, személyes kedvence. Akár az olaszrizling érdekel, akár a rajnai vagy a hárslevelű, jó helyen jársz. De ezek mellett olyan egyedi fajtákat is kóstolhatunk itt, mint a Toszkánában népszerű sangiovese vagy az országban egyedülálló kék bakator.
Különböző fajtákat és stílusokat válogattunk össze, közös bennük, hogy bármelyiket szívesen magunkkal vinnénk a hegytetőre naplementét nézni és mindegyik megmutatja a Szent György-hegy egy újabb arcát.
1/6
Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2017
A Szent György-hegyen még a pársoros kisbirtokokon is születnek parádés olaszrizlingek. Szásziék bioművelésű birtokán is minden évben készül, jó években akár 3-féle. Szászi Endre régi motorosnak számít a hegyen, szívesen mesél a borairól, ha elcsípjük a teraszon. Olaszrizling nélkül el sem tudná képzelni a hegyet, szerencsére nem is kell. A bor pedig olyan, amilyennek meg van írva: finom virágosság és fehér húsú gyümölcsök illatban, remek savak, őszibarack és alma a kortyban, a végén pedig mandulás fanyarság. Tartalmas bor, fácán és nyúlsült mellett könnyen el tudjuk képzelni.
Ár: 4500 Ft.
2/6
Gilvesy Rajnai Rizling 2017
Kanadából települt haza, a Szent György-hegyen eresztett gyökeret Gilvesy Róbert. Az egykori Esterházy-birtokot álmodta újra, az épület arányait tiszteletben tartva, elsősorban kő és fa felhasználásával született egy minden szempontból modern, kortárs épület. A rajnai remekül érzi magát a hegyen, Gilvesyék a Tarányi-dűlőben például idős, 50 éves tőkékről szüretelnek, az ilyen korúak már szépen mutatják a termőhelyet. Ez a bor a fiatalabb tőkék terméséből készült, a pincére jellemző alapossággal válogatva, majd tartályban erjesztve, részben irányítottan, részben spontán. Mély illat, édes hangulatú gyümölcsökkel, barackkal, mézzel. Remek arányú, lendületes korty, ropogós gyümölcsösség, feszes szerkezet. Ilyen egy modern rajnai a Szent György-hegyről.
Ár: 2950 Ft.
4/6
Nyári Hárslevelű 2017
Kenyeret és bort is készít Nyári Ödön, nagy bajuszával mára a hegy egyik ikonjává vált. A pékség Pomázon található, így sokat ingázik a két település között, ami nem könnyíti meg a munkát. Szerencsére lánya, Emese besegít a borászatba, a szőlőben elsősorban övé a döntés, míg a pincében édesapja tapasztalatára alapozva készülnek a borok. Kevés jobb fekvésű teraszt ismerünk a hegyen, ahol egy pohár bor mellett gyönyörködhetünk a panorámában. Gyakorlatilag csak fehér szőlővel foglalkoznak, a hárslevelű pedig mindig kiemelt figyelmet élvez, a 2012-es évjárat például elnyerte az Év Piarista Bora címet. Méz, virágpor, már-már trópusi gyümölcsöket idéző illata jelzi, hogy szépen beérett szőlőből készült a bor, a finom fűszeresség pedig a hordós érlelésre utal. Komoly test, puha, kerek korty, a gyümölcsök mellett finom gyógynövényes vonal. Hűvösebb estéken és komolyabb ételek mellett teljesedik ki igazán.
Ár: 2800 Ft
5/6
Bencze Birtok KÉK 2017
"Ez a jövőm!" – fogalmaz Bencze István a borral kapcsolatban. A borász évről-évre jobban elmélyül a biodinamikában és a természetes borok világában, a szőlőben és a pincében is csak a teljes természetességet tartja elfogadhatónak, így ez a bora is szűretlenül, derítetlenül, hozzáadott kén nélkül került palackba. Ha ez nem lenne elég, akkor gyorsan jegyezzük meg a fajtát is, az országban nem nagyon találunk még egy kék bakator ültetvényt. István hisz benne, hogy a régi magyar fajtákon keresztül meg tudja mutatni, mit jelent a Szent György-hegy. Hűvös eleganciát sugároz az illata, idővel virágokat, fehér húsú gyümölcsöket érezhetünk. A korty vibrálóan izgalmas, remek arányú. Nehezen kategorizálható, sokrétegű bor, folyamatosan változik, feszegeti a határokat. Mindenképpen nyitottságot igényel, viszont cserébe felejthetetlen élményt nyújt. Egy újabb szín a hegy palettáján.
Ár: 8000 Ft
6/6
2HA Tabunello 2017
Az egyetlen vörösbor a sorban, ráadásul abból sem egy átlagos: a Toszkánában honos sangiovese grosso szőlőfajtából készült. Ugyan Toszkána jóval délebben helyezkedik el, Török Csaba szerint a Szent György-hegy szubmediterrán mikroklímájának köszönhetően tökéletesen beérik a szőlő. A 2017-es évjárat különösen jó volt, így már szeptember utolsó napjaiban leszüretelték, erjedés után 13 hónapot töltött hordóban. Illatában még a hordófűszerek dominálnak, a gyümölcsök idővel válnak meghatározóvá. Arányos bor, határozott savakkal, némi tanninnal, a kortyban a gyümölcsök hangsúlyosabbak, cseresznye és érett meggy, amit ízlésesen egészít ki a hordó vaníliás fűszeressége. Fiatal bor, pár év múlva még nagyobb élmény lesz kóstolni.Addig vegyetek belőle, amíg kapható! Mi szóltunk!
Ár: 7500 Ft