Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Felnőtt a hegy? – Hat bor, amit érdemes megkóstolni a Szent György-hegyről

Már évek óta azt halljuk, és mi is írtunk róla cikkeket, hogy jelentős fellendülés zajlik a Szent György-hegyen. Van már évi rendszeres eseményük (Szent György-hegy Hajnalig), fontos épület újul meg (Tarányi Pince), valamint idén új borbár nyílt a hegy egyik meghatározó pincészetnénél (Murci). Ebben a cikkben az ismertebb helyi pincészetek egy-egy borát kóstoltuk végig, ezek alapján pedig azt látjuk, hogy a hegy lassan véglegesen kilép a nagy testvér, a Badacsony árnyékából, és egyre markánsabban mutatja meg egyedi karakterét.

A tanúhegyek közül mindegyiknek megvan a saját rajongótábora, a legnagyobb talán pont a Szent György-hegynek. Az biztos, hogy aki egyszer járt itt, esetleg feltúrázott a legmagasabb pontra megcsodálni a panorámát, nehezen felejti. Valahogy így vannak ezzel a borkedvelők is. Az itteni borokhoz kapcsolódóan szinte mindenkinek van egy sztorija, személyes kedvence. Akár az olaszrizling érdekel, akár a rajnai vagy a hárslevelű, jó helyen jársz. De ezek mellett olyan egyedi fajtákat is kóstolhatunk itt, mint a Toszkánában népszerű sangiovese vagy az országban egyedülálló kék bakator.

Különböző fajtákat és stílusokat válogattunk össze, közös bennük, hogy bármelyiket szívesen magunkkal vinnénk a hegytetőre naplementét nézni és mindegyik megmutatja a Szent György-hegy egy újabb arcát.

1/6

Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2017

A Szent György-hegyen még a pársoros kisbirtokokon is születnek parádés olaszrizlingek. Szásziék bioművelésű birtokán is minden évben készül, jó években akár 3-féle. Szászi Endre régi motorosnak számít a hegyen, szívesen mesél a borairól, ha elcsípjük a teraszon. Olaszrizling nélkül el sem tudná képzelni a hegyet, szerencsére nem is kell. A bor pedig olyan, amilyennek meg van írva: finom virágosság és fehér húsú gyümölcsök illatban, remek savak, őszibarack és alma a kortyban, a végén pedig mandulás fanyarság. Tartalmas bor, fácán és nyúlsült mellett könnyen el tudjuk képzelni.

Ár: 4500 Ft.

2/6

Gilvesy Rajnai Rizling 2017

Kanadából települt haza, a Szent György-hegyen eresztett gyökeret Gilvesy Róbert. Az egykori Esterházy-birtokot álmodta újra, az épület arányait tiszteletben tartva, elsősorban kő és fa felhasználásával született egy minden szempontból modern, kortárs épület. A rajnai remekül érzi magát a hegyen, Gilvesyék a Tarányi-dűlőben például idős, 50 éves tőkékről szüretelnek, az ilyen korúak már szépen mutatják a termőhelyet. Ez a bor a fiatalabb tőkék terméséből készült, a pincére jellemző alapossággal válogatva, majd tartályban erjesztve, részben irányítottan, részben spontán. Mély illat, édes hangulatú gyümölcsökkel, barackkal, mézzel. Remek arányú, lendületes korty, ropogós gyümölcsösség, feszes szerkezet. Ilyen egy modern rajnai a Szent György-hegyről.

Ár: 2950 Ft.

3/6

Wine&Go Selection Türkiz Rajnai Rizling 2018

A Két jóbarát meg az Anti név alatt borászkodó Földi Bálint felelős ezért a borért, a címke szépségversenyt nálunk könnyedén megnyerte. A megjelenés azonban senkit se tévesszen meg, ez közel sem egy könnyed nyári kaland, egy újabb bizonyíték, hogy a rajnai mennyire jól működik a Szent György-hegyen. A délkeleti oldalon alacsony hozam mellett termett a szőlő, ami egész fürtös, kíméletes préselés után spontán erjedt acéltartályban. Édes hangulatú illatában sárga húsú őszibarack és finom fűszeresség rejtőzik. A korty a fajtára jellemző feszességet hozza, citrusok és zöldfűszeresség árnyalja a zöld almát és fehér húsú barackot. Finom fanyarsággal búcsúzik, hogy utána újabb korty következzen.

Ár: 2980 Ft

4/6

Nyári Hárslevelű 2017

Kenyeret és bort is készít Nyári Ödön, nagy bajuszával mára a hegy egyik ikonjává vált. A pékség Pomázon található, így sokat ingázik a két település között, ami nem könnyíti meg a munkát. Szerencsére lánya, Emese besegít a borászatba, a szőlőben elsősorban övé a döntés, míg a pincében édesapja tapasztalatára alapozva készülnek a borok. Kevés jobb fekvésű teraszt ismerünk a hegyen, ahol egy pohár bor mellett gyönyörködhetünk a panorámában. Gyakorlatilag csak fehér szőlővel foglalkoznak, a hárslevelű pedig mindig kiemelt figyelmet élvez, a 2012-es évjárat például elnyerte az Év Piarista Bora címet. Méz, virágpor, már-már trópusi gyümölcsöket idéző illata jelzi, hogy szépen beérett szőlőből készült a bor, a finom fűszeresség pedig a hordós érlelésre utal. Komoly test, puha, kerek korty, a gyümölcsök mellett finom gyógynövényes vonal. Hűvösebb estéken és komolyabb ételek mellett teljesedik ki igazán.

Ár: 2800 Ft

5/6

Bencze Birtok KÉK 2017

"Ez a jövőm!" – fogalmaz Bencze István a borral kapcsolatban. A borász évről-évre jobban elmélyül a biodinamikában és a természetes borok világában, a szőlőben és a pincében is csak a teljes természetességet tartja elfogadhatónak, így ez a bora is szűretlenül, derítetlenül, hozzáadott kén nélkül került palackba. Ha ez nem lenne elég, akkor gyorsan jegyezzük meg a fajtát is, az országban nem nagyon találunk még egy kék bakator ültetvényt. István hisz benne, hogy a régi magyar fajtákon keresztül meg tudja mutatni, mit jelent a Szent György-hegy. Hűvös eleganciát sugároz az illata, idővel virágokat, fehér húsú gyümölcsöket érezhetünk. A korty vibrálóan izgalmas, remek arányú. Nehezen kategorizálható, sokrétegű bor, folyamatosan változik, feszegeti a határokat. Mindenképpen nyitottságot igényel, viszont cserébe felejthetetlen élményt nyújt. Egy újabb szín a hegy palettáján.

Ár: 8000 Ft

6/6

2HA Tabunello 2017

Az egyetlen vörösbor a sorban, ráadásul abból sem egy átlagos: a Toszkánában honos sangiovese grosso szőlőfajtából készült. Ugyan Toszkána jóval délebben helyezkedik el, Török Csaba szerint a Szent György-hegy szubmediterrán mikroklímájának köszönhetően tökéletesen beérik a szőlő. A 2017-es évjárat különösen jó volt, így már szeptember utolsó napjaiban leszüretelték, erjedés után 13 hónapot töltött hordóban. Illatában még a hordófűszerek dominálnak, a gyümölcsök idővel válnak meghatározóvá. Arányos bor, határozott savakkal, némi tanninnal, a kortyban a gyümölcsök hangsúlyosabbak, cseresznye és érett meggy, amit ízlésesen egészít ki a hordó vaníliás fűszeressége. Fiatal bor, pár év múlva még nagyobb élmény lesz kóstolni.Addig vegyetek belőle, amíg kapható! Mi szóltunk!

Ár: 7500 Ft

Hasonló tartalmak

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Balatoni reggelizőhelyek, amelyek télen is nyitva tartanak

?>

Olyan helyeket ajánlunk, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges reggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

Ezek a legjobb kutyabarát helyek 2023-ban a Balatonnál

?>

Tizedik alkalommal hirdették meg az Év kutyabarát helye kampányt. Mutatjuk a balatoni nyerteseket.

Neked ajánlott

A