Augusztusban kifogástalan idő lesz, leszámítva néhány záport, ezért most már tényleg elő a gumimatracokkal és a naptejekkel, és irány valamelyik strand! És hogy melyik? A Balatoni Szövetség Kék Hullám Zászló minősítése alapján ötcsillagos strandok közül mutatunk be most tízet, amik szolgáltatásaikkal kiemelkednek a többi közül. Fontos: a strandok zsúfoltak lesznek, mindenki ügyeljen a távolságtartásra és tartsa be a járványügyi előírásokat!

1/10

Diási

Nem véletlenül hívják Játékstrandnak a helyet: minden korosztály talál magának valamilyen aktív programot a vízben és a parton is.  A strandfoci- és streetballpályák mellett teqball, asztalitenisz, tengó, petanque, szabadtéri sakk, nyíltvízi vízilabdapálya és vízikosár is van, az animátorok pedig sportversenyekre hívják a vállalkozó kedvű strandolókat. Ez a strand kapta 2020-ban a Kék Hullám Zászlós 5 csillagos helyek közül is a legmagasabb pontszámot a Balatoni Szövetségtől.

2/10

lidó

A homokos partszakasszal is rendelkező, infrastruktúrából tényleg csillagos ötös strand a vízi és szárazföldi sportok, a pörgés és a sétányon büszkén végighordozott strandtestek találkozóhelye, ahol szinte mindig van valamilyen meccs a strandröpipályán. Itt szörfözni is megtanulhatsz, ha elég erős a szél, de vízisíre, SUP-ra vagy wakeboardra is pattanhatsz. Érdemes korán letenni a pokrócot egy árnyékos helyre, hétvégén tele a strand.

3/10

balatongyörö

Sokak szerint innen a legszebb a panoráma az északi parton (talán csak a közeli, nemrég megújult balatonedericsi strand mondhat magáénak hasonlót), hiszen gumimatracról csodálhatod a szigligeti várat és a tanúhegyek sorát. A gyerekeknek a kisebbfajta élményparkot jelentő játszótér, a sportembereknek a vízi aerobic és a szörfözés jelenthet vonzerőt, és azok a strandolók is megtalálják a számításukat, akik nem elégednek meg a lángos-hekk-palacsinta trióval és újhullámos, bisztrós ételekre vágynak. Nekik a Mango Beach, a Party Csóka és a gluténmentes lángost is kínáló Black Sheep letesztelése ajánlott két csobbanás között. 

4/10

szigliget

A szigligeti strand sok visszatérő vendég számára nem csupán egy helyszín a fürdőzésre, hanem egy életre szóló szerelem. Hiába vannak tágasabb és több aktív programot kínáló strandok, a kilátás, a gyönyörűen gondozott gyep, a sok bringát befogadó tárolók, az infrastruktúra és az árnyas fák miatt örök kedvenc ez a partszakasz, és akkor Oszi bácsi keszegsütődéjét még nem is említettük. Ide télen is érdemes ellátogatni: lehet korcsolyázni, szaunázni, január elsején pedig csobbanni is.

5/10

kisfaludy s

Az Aranyhíd sétány mentén található Kisfaludy strand úgy őrizte meg családias hangulatát, hogy közben rengeteg program és játék közül lehet választani. Az örökmozgó gyerekeknek csúszdapark, élménymedence és játszótér, a passzívabb pihenést preferálóknak könyvtár áll a rendelkezésükre. Ezen kívül az őrzött biciklitároló, a baba-mama szoba, a mozgássérültek számára is használható infrastruktúra emeli ki az átlagos szolgáltatásokat nyújtó strandok mezőnyéből.

6/10

balatonfüred es

A Tagore sétány keleti végén található Esterházy-strand az exkluzív kategóriát jelenti az északi parton, ami a parkosított plázsnak, a tihanyi panorámának, az élményfürdőnek, a pihenőteraszoknak és a sportpályáknak köszönhető. És persze az arisztokratikus hangulatnak: a reformkor itt nyaraló arisztokratái és kalandorai is itt mártóztak volna meg a hűs habokban, ha tehették volna.

7/10

csopak

Itt találod a Balaton legnagyobb strandra épült csúszdáját, ami több mint tíz méter magasságból indul, és ez a strand gondolt először a szabadúszókra és a digitális nomádokra: ingyen wifivel, laptop- és telefonmegőrzővel, valamint az ezek töltésére alkalmas állomással várja a freelancereket. Ha Csopakon strandolnál, érdemes már reggel megérkezni, mert a nagyon népszerű, de nem hatalmas méretű fürdőhely korlátozásokat vezetett be a beengedhető vendégek számát illetően, hogy biztosítja a vírushelyzetben a 16 négyzetméter/fő területet.

8/10

zamár

Több mint három kilométernyi strand, ahol a legzsúfoltabb hétvégén is találunk helyet. A kilátás a Tihanyi-félszigetre első számú, a víz sekély, a hosszú sétányon pedig kora reggel futni is lehet egy jót. Aki nagyon jót szeretne enni, orientálódjon a partszakasz Szántód felőli végére, ahol a 2019-es Strandétel-verseny győztese, a Tiki Beach Bisztró található. 

9/10

balatonföld

A város hajóállomásától keletre, Szántód-Kőröshegy vasútállomástól néhány percnyire található. Az árnyas terület utca felőli részét homokos sportpályák – kosárlabda-, strandröplabda-, focipálya – foglalják el, és sok strandolót vonz a 9 méter magas, több mint 80 méter hosszú csúszda is. A strand 2017-ben egy 42 méter hosszú, 1000 négyzetméteres fövenyes partszakaszt kapott, és itt üzemel a Viharsarok Vitorlás Központ is, ahol katamaránozhatsz vagy szörfórákat vehetsz. A strand egyetlen hátránya, hogy nincs elég parkolóhely a közelben.

10/10

Balatonberény községi

A családias hangulatú berényi strandon olyan érzésünk támadhat, mintha megállt volna az idő, ugyanakkor a nosztalgikus környezet mellett a szolgáltatások hozzák azt, amit elvárhatunk egy, a déli part nyugodtabb szakaszán levő strandtól. A kisgyerekes családoknak külön ideális a hely, csendes, árnyas ligetek, nagy játszótér és gyermekmedence is van. Aki sportolna, birtokba veheti a kültéri fitneszgépeket, szombatonként pedig színvonalas sportprogramok zajlanak a „Mozdulj Balaton” rendezvénysorozat keretében.

Címkék