A Balaton-felvidéki tanúhegyek magányos testvére, a Somló önmagában is annyi látnivalót és programot tartogat, hogy érdemes több napot eltölteni a vulkanikus borok és bazaltképződmények társaságában. Néhány kilométeren belül találtok itt várat, kilátót, kápolnát, pálinkafőzdét és egy sor kiváló pincészetet.

1/10

Járjátok végig a Kitaibel Pál tanösvényt!

A Somló felfedezésében irányt adhat a kb. 3 km hosszú, 9 állomásos, önmagába visszatérő Kitaibel Pál tanösvény, amely a Szent Margit-kápolnától indul. Az állomásokon elhelyezett táblák a bazalt kialakulásáról és pusztulásáról, illetve a hegy állat- és növényvilágáról mesélnek. A bazaltperemeket kerüljétek el, mert a Somló bazaltja más szilikátok mellett egy nefelin nevű ásványt is tartalmaz, és nagyon könnyen mállik!

2/10

Csodáljátok meg a kilátást a Szent Margit-kápolnától!

A tanösvény kiindulópontja ez a tengerszint felett 300 méterrel fekvő, gyönyörű, a 15. században, gótikus stílusban épült templom, ami a 18. században történt átépítése óta a barokk stílusjegyeit viseli magán. Mögötte egy kisebb kápolna található, amit Keresztelő Szent János tiszteletére emeltek. Már innen is lenyűgöző a kilátás.


3/10

Keressetek romos pincéket a hegytetőn!

A Somló fennsíkját még az 1980-as években is művelték, de ma már csak romos pincék őrzik a szőlőművelés nyomait. Akkoriban egyszerű, földbe vájt, két helyiségből álló présházakat építettek a helyi kövekből, és zsúpfedéllel látták el őket. A legtöbb ilyen pincét már visszafoglalta a természet, de néhány falmaradvány még látható a bokrok között.


4/10

Fedezzétek fel a panorámát a Szent István-kilátó tornyából!

A Somló 432 méteres csúcsára épült, 1990-ig Petőfi nevét viselő, erődítményszerű kilátót Szent István halálának 900. évfordulóján emelték, a hegy bazaltköveiből. Tiszta időben a fél Dunántúl látható innen, csaknem 120 km-re levő magaslatok is feltűnnek a távolban. A sümegi várat és a Ság hegyet azonban szinte mindig be lehet azonosítani.

5/10

Hódítsátok meg a somlói várat!

A legendák arról mesélnek, hogy itt már a tatárjárás után emeltek egy kővárat, de az erőd 1352 előtt nem szerepelt írásos emlékben. Nem kímélték a történelem viharai, sokszor cserélt gazdát, egykori tulajdonosai között szerepel Kinizsi Pál, a Szapolyai család és később Vak Bottyán is. A 18. századtól egyre romlott az állapota.


6/10

Lépjetek be a Kőkonyha hatalmas orgonái közé!

Nem érinti a tanösvény ugyan, de érdemes egy kitérőt tenni a fantasybe illő geológiai képződményhez. A bazaltorgonák által körbevett, felülről nyitott, oldalról zárt helyre egy szűk nyíláson át lehet belépni.

7/10

Kérjetek útmutatást a Somlói Borok Boltjában!

A panorámás kis üzletben találjátok Magyarország legnagyobb somlói- és vulkanikusbor-választékát, és persze rengeteg hasznos információt is kaphattok. A tulajdonos, Cartwright Éva szerint a vulkanikus borvidékek különlegességét az adja, hogy szinte minden más terroirnál mélyebb nyomot hagynak a borban. A bolt jelenleg csak előzetes bejelentkezésre fogad vásárlókat, melyet itt lehet megtenni: info@somloi.hu.

8/10

Kóstoljátok meg a Somló Spirit pálinkáit!

A Somló Spirit félig a föld alá épített bázisát a hegy lábánál találjátok. Pálinkát és kávét a terasznyitás előtt is kínálnak elvitelre, de ha a járványügyi szabályozások engedik majd, mindenképp érdemes benevezni egy üzemlátogatásra. Tudtátok, hogy a Balaton Gin is itt készül?

9/10

Kóstoljatok juhfarkot!

A Somlón alap, hogy a hegy híres szőlőjéből készült bort minél jobban meg kell ismerni. A juhfark markáns ízvilágú bor, melynek „tüzességét” és karakterét sok kóstolás után lehet igazán megérteni és értékelni. Képes kiemelni és közvetíteni a termőhely értékeit, és sokféle stílusú bor készíthető belőle, az acéltartályos, könnyedebb tételektől a hordóban érleltekig. A hegy szoknyáján egymást érik a pincészetek: a Kreinbacher Birtok, a Tornai Pincészet, a Barcza Pincészet, a Somlói Vándor Pince vagy a Fekete Pince tételeit nem érdemes kihagyni (a felsorolás természetesen nem teljes).

10/10

Pihenjetek meg a Bazalt Borteraszon!

A somlói várhoz vezető út mellett található családias hangulatú helyen kizárólag a hegy borait és pálinkáit kínálják. A vár meghódítása előtt, vagy után is ajánljuk, és természetesen volt olyan kiránduló, aki inkább a várfoglalás helyett múlatta itt kellemesen az időt, amíg a többiek túráztak. Egyelőre csak péntektől vasárnapig lesznek nyitva, de ez a későbbiekben változni fog. További információt a Facebook-oldalukon találtok. Címkék