Újra átvonul felettünk az év legnagyobb és legszebb hullócsillagraja, a Perseidák. Az előrejelzések szerint a legtöbb hullócsillag augusztus 12-én 21 és 24 óra között tűnik fel az égen. Pokrócokat, borospoharakat elő, mutatjuk, milyen csillagnéző programok lesznek a Balatonnál!

1/7

Balatonföldvár: Csillaghullás a Balatonnál

A Hajózástörténeti Látogatóközpont melletti parkban „vadászhattok” hullócsillagokra Kocsis Antal, a Balaton Csillagvizsgáló (Balatonfűzfő) csillagászának vezetésével. A Perseidák megfigyelése közben lehetőség lesz egy nagy teljesítményű csillagászati távcsővel a nyári égbolt látványosságait is megtekinteni. Távcsővégre kerül a Jupiter bolygó a felhősávjaival és 4 fényes holdjával, a Szaturnusz bolygó gyűrűrendszere és halvány holdjai, kettős csillagok, csillaghalmazok. 
 
Kezdés: augusztus 13. 21 óra 
A program ingyenes. A szervezők kérése, hogy öltözzetek melegen, és hozzatok polifoamot, pokrócot, nyugágyat. Bővebb információ a Facebookon


2/7

Zalaszentgrót: Távcsöves csillagászati bemutató

A Zalaszentgróti Amatőrcsillagászati Baráti Társaság bemutatkozása így hangzik: „Szeretünk mindent, ami az égbolttal kapcsolatos, és szeretünk beszélni is róla – ezt szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel a Perseidák hetében is.” A program délután napészleléssel kezdődik, ahol remélhetőleg napfoltokat is lehet majd látni, napnyugta után pedig a Hold, a Szaturnusz, a Jupiter és a galaxisok következnek. A gyerekeknek kvízzel is készülnek.

Kezdés: Augusztus 13-án, a nappali program 18 órakor, az éjszakai 21 órakor kezdődik. 
További információk a program Facebook-eseményénél.

3/7

Taliándörögd: Csillagászati és meteoritbemutató

A Bakonyi Csillagászati Egyesület interaktív ismeretterjesztő programokat tart: 16 kg valódi meteoritmintával, programozható, valósághű legó-Mars-járóval és több 3D nyomtatású meteoritmodellel érkeznek az előadásaikra. Augusztus 13-án 19 órakor előadást tartanak a taliándörögdi könyvtárban, 20.30-tól pedig a klastromnál (Szent András-templom-romnál) veszi kezdetét a közös égbámulás, chill és lazulás, ahogy az alábbiakban olvasható.

További információ itt.

4/7

Angyal Pince, Hegymagas: Csillagok éjszakája

Nézzétek a csillaghullást a Szent György-hegy egyik legmagasabban fekvő pincészetéből! A zenéről Magyar Bori és Ralph Eimann gondoskodnak, lesz raclette és tűzshow, és megtekinthető Varju Kata fotóművész HUMANS – Életképek a nagyvilágból című kiállítása is.

Kezdés: augusztus 12. 17 órától
A program ingyenes, a zárást „az utolsó csillag után” tervezik. További információ a Facebook-eseménynél.


5/7

Varga Pincészet, Badacsonyörs: Bor, Balcsi, Csillagok - Perseida Piknik

A pincészet különleges estéjén, augusztus 14-én lesz zene, gasztronómia és asztronómia is: az ételek Kinga Kamrája alapanyagaiból készülnek, ezeket Pezsgő Spricc, must-tonik, levendulás rozéfröccs, klasszikus borok és a Zirci Apátság különleges söre kísérik. 16 órakor kezdődnek a gyerekprogramok (kézműveskedés, arcfestés stb.), 19 órától a Kodachrome akusztikus duó zenél, 20.30-tól pedig tudományos csillagászati előadás lesz vetítéssel. 21 órakor, teljes sötétségben veszi kezdetét a közös csillaghullásmustra. 

A belépés a Varga kristálypohár helyszínen történő megvásárlásával lehetséges, 600 forintért. Bővebb információ a Facebookon. 

6/7

Balatonrendes: Távcsöves bemutató és hullócsillagles

A balatoni panoráma adja a hátteret Balatonrendesen a csillagok megfigyeléséhez. A programon augusztus 15-ig, előre egyeztetett időpontban lehet részt venni. Az esemény ingyenes, de a szervező Magyar Napfizikai Alapítványt a helyszínen önkéntes alapon lehet támogatni.

Bővebb információ a Csillagvizsgáló Blogon.

 

7/7

Tagyon Birtok: Perseidák estéje

Az „Egy hét a csillagok alatt” kezdeményezéshez a Tagyon Birtok is csatlakozott: Barna Barnabás és Ordasi András csillagászok tartanak távcsöves bemutatót. A csillagnézés aztán folytatódhat a saját szemünkkel is, pokrócról, a birtok egyik borával a kézben.

Kezdés: augusztus 12. 20 óra
Bővebb információ itt található.

Címkék