„Azokat a vendéglátóhelyeket hívtuk meg a Gasztrohegy-sorozatba, amelyek tendálnak az egész éves, de legalábbis a szezonon túli nyitvatartás felé, hiszen nem titkolt célunk megmutatni, hogy a badacsonyi hegyoldalon nemcsak nyáron, de szeptember végétől áprilisig pezseg az élet”
„Azokat a vendéglátóhelyeket hívtuk meg a Gasztrohegy-sorozatba, amelyek tendálnak az egész éves, de legalábbis a szezonon túli nyitvatartás felé, hiszen nem titkolt célunk megmutatni, hogy a badacsonyi hegyoldalon nemcsak nyáron, de szeptember végétől áprilisig pezseg az élet”
– mesélte Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs vezetője. A Gasztrohegy nemcsak élményekben gazdag kulináris programsorozat, hanem hosszú ismeretségből és együttműködésből született szuper kezdeményezés, mely arra csábít, hogy bebarangoljuk Badacsony kultikus vendéglátóhelyeit. 2017-ben született a Badacsony Nyitva kezdeményezés, amit Laposa Bence, Budavári Dóra, Tóth Ádám, Nagy Miklós, Nagy István és Istvándy Gergő hívott életre. 2018-ban végül Kardos Gábor fejéből pattant ki a Gasztrohegy ötlete, ami az előző folytatása, viszont egy szélesebb körű összefogás lett a környék borászainak és vendéglátóinak részvételével. Azóta csatlakozott Vincze Péter és Hernádi Heni, így alkotja most 10 hely a Gasztrohegy csapatát.
A Gasztrohegy idén hét tematikus hétvégével vár minket, sőt, most ráadásként egy bónuszprogrammal bővül a sorozat. A Tapasok hétvégéje annyira sikeres volt júliusban, hogy szeptemberben újrázik, így kellemes nyárutót idéző falatozással vethetjük bele magunkat a kulináris élvezetekbe.
Az igazi gasztroutazás októberben indul, amikor is tökéletes kirándulóidőben kereshetjük fel a környék 10 vendéglátóhelyét. A tematika ezúttal a Világok konyhája köré szerveződik. Ha már az idei évben hanyagolnunk kellett a hosszú külföldi utakat, akkor legalább a Balaton mellett végigkóstolhatjuk a különböző nemzetek legizgalmasabb fogásait. Novemberben a Halaké lesz a főszerep, decemberben pedig, a varázslatos adventi időszakban az Irodalmi ízek kerülnek a középpontba. Januárban a Marhaságok, februárban a Vadak lesznek terítéken, márciusban pedig a Füstölgés köszönti a tavasz első napsugarait. Ekkor már előkerülnek a szmókerek, a BBQ-k és a grillek, a séfek pedig a teraszra költöznek, és igazi közös élményfőzéssel veszi kezdetét az előszezon. Áprilisban a vegák örülhetnek, ugyanis a Vega Badacsony főszereplői a környék friss növényi alapanyagai lesznek.
Pontos dátumok:
- szeptember 25–26. – Tapasok hétvégéje
- október 16–17. – Világok konyhája
- november 27–28. – Halak a hegyen
- december 28–29–30. – Gasztrohegy ADVENT / Irodalmi ízek
- január 23–24. – Marhaságok
- február 19–20. – Vadak a hegyen
- március 19–20. – Füstölgés
- április 23–24. – Vega Badacsony
És most lássuk, kik adnak helyet az izgalmas gasztronómiai kalandoknak!
Az esemény alatt buszok közlekednek két irányba a Hableány mellől. Egy út ára 1000 Ft, a buszok minimum 4 fő esetén indulnak. A Gasztrohegy Facebook-oldalán minden további infót megtaláltok.