Legújabb fagyis toplistánk összeállításába az olvasókat is bevontuk: a nyáron megkérdeztük a Facebookon, hogy hol ettétek a legfinomabb fagyit a Balatonnál. A kapott válaszok és az utóbbi években különféle díjakat elnyert fagylaltozók listája alapján gyűjtöttük össze azokat a helyeket, ahol elképesztő a választék, minőségi alapanyagokból készülnek a gombócok, és ahol megéri bevállalni akár a hosszabb ideig tartó sorban állást is.

10 éves a We Love Balaton!

Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. Ebben az időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistát írunk nektek. A jubilálást Analógia című kiállítássorozatunkkal is megünnepeljük a nyáron, erről itt olvashattok bővebben.

1/10

Várkávézó

A Facebook-szavazás egyértelmű győztese a Szigligeti Fagylaltozó névre váltott Várkávézó lett. A fagyizó már önálló nevezetesség és kötelező program Szigligeten, a vár mellett, és mivel nagyon népszerű hely, hosszú sorban állásra számítson, aki a nyár derekán zarándokol el ide. Németh Zoltán, a hely tulajdonosa Olaszországban és a Gelarto Rosában tanulta a fagyikészítés művészetét, és ez meg is látszik a kínálaton. Itt a gyümölcsfagyik nem tartalmaznak tejtermékeket, egy négykilós tégely fagyiban két kiló színtiszta gyümölcshús van. A sóskaramella- és a kéksajtos fagyit akkor sem érdemes kihagyni,ha ehhez egy kicsit ki kell lépnetek a komfortzónátokból.

2/10

Kő Fagyi?

A Kő Fagyi? a szavazók szerint szintén nagyon népszerű a balatoni fagyizók között. Biszku Feri és a babakék Piaggio Ape már fogalom a Káli-medencében, de az imázs mellett az ízek miatt is érdemes meglátogatni a felújított parasztház udvarán található fagyizót. Nem készítenek nagyon sokféle ízt, ami viszont van, az nagyon magasra teszi a mércét. A pisztácia-, a mangó- és a rozéfagyi már fogalom, de tavaly óta a mákfagyi is a legnépszerűbb ízek közé került. Újdonság, hogy a Kő fagyi? fagylaltja Kálberry néven az ország különböző pontjain kapható.

3/10

La Téne Badacsony

Sokan voksoltak a badacsonyi helyre is. A 2020-ban megnyílt cukrászda és kávézó igazi olasz gelatókat hozott Badacsony sétányára. A Fagylaltzug nevű fagyizójukban a klasszikusok mellett étcsoki, pisztácia és mangó közül választhattok, de érdemes rákérdezni a Harrer Chocolat fehércsokiból főzött fagyira is.

4/10

Bringatanya

A Balatoni Bringakörút mellett található Bringatanya tulajdonosai, a Somogyi család tagjai a kezdetektől fontosnak tartották, hogy ne a frekventált helyszínre alapozzanak, hanem a lehető legjobb minőséget adják és folyamatosan fejlesszék a tudásukat. Sorrentói citrommal, szicíliai mandarinnal és mandulával, 70 százalékos étcsokoládéval, hazai eperrel, málnával és ribizlivel dolgoznak. Nem könnyű a választás, hiszen egy sor fagylaltverseny nyertes kreációját is meg lehet kóstolni náluk, többek között a korábbi Balaton Fagyija-győztest és a Gelato World Tour 4. helyezett fagyiját. 

5/10

Füredi Fagyizó

A Füredi Fagyizó cukrászának fagylaltja nyerte el az Év Fagylaltja címet. A verseny mentes kategóriájában is balatoni lett a nyertes: a balatonmáriafürdői Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda fagyija bizonyult a legjobbnak.

Balatonfüred
 egyik ikonikus pontja, a Füredi Fagyizó – leánykori nevén a „Korzó” – előtt 2007 óta hosszú sorok állnak a finom fagyikért. Olyan különleges ízeket kínálnak, mint a levendulás-fehércsokis málna, az epres-rozé vagy a bazsalikomos túrókrém-őszibaracklekvár. A kígyózó sorok mellett számos díj is bizonyítja, hogy a Balaton egyik legjobb fagyizójával van dolgunk: 2022-ben a Szőke zserbó nevű fagyijuk kapta az Év Fagylaltja elismerést.

6/10

Florida Fagyizó

A balatonmáriafürdői Florida Fagyizóban készített Sütőtökös mandula, dió variációkkal nyerte 2023-ban az év fagylaltja versenyt. Elképesztően széles felhozatalból lehet választani itt mindennap, és olyan tételek készülnek, mint a ropogós olaszrizling vagy a mák szamócával. Díjakból eddig sem volt hiány, 2021-ben a hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő, Mézesem nevű fagylaltjuk tarolt a Balaton Fagyija versenyen. Hosszú sorokra számítsatok, de legalább lesz idő kiválasztani, mit próbáltok ki az aktuális kínálatból.

7/10

Amaretto Fagyizó

Balatonalmádi központjában található Amaretto Fagyizót nemcsak a környékbelieknek, hanem az átutazóknak is érdemes útba ejteni. 1996-ban, egy 7 tégelyes fagylaltpulttal nyitottak, azóta napi kínálatukban már 32-36 féle fagylalt szerepel. A Varga Tamás által vezette üzletben a hagyományos csoki, vanília, eper mellett olyan különleges ízeket is találunk, mint a dió fügével, málnás cékla, meggyes krémes vagy pisztáciás csokibomba. 2023-ban ők nyerték a Balaton Fagyija versenyt Balatoni tövises mangó sorbet kreációjukkal. 


8/10

Sissi Fagyizó

Sissi Fagyizó az ország több pontján megtalálható, többek között Gödöllőn, Budapesten és Balatonakarattyán is. A fagylaltozó több mint 40 féle ízt kínál, a tradicionálisoktól kezdve a cukormentes hűsítő finomságokon át egészen a mindenmentesekig. Olyan izgalmas fagyikreációk is helyet kapnak a pultban, mint például a Mangó lassi, a Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal, a Szicíliai citromtorta, a Huncut szilva herceg vagy a Gödöllői randevú. A fagyizó 2022-ben Eszterházy epercsoda levendulával nevű fagylaltjával elnyerte a Balaton Fagyija díját is, 2023-ban pedig az Egyszerűen túrógombóc fagyival a verseny különdíjasai lettek.

9/10

Vitorlás Fagyizó

A Vitorlás Fagyizót Balatonmáriafürdő központjában, egy csendes mellékutcában találjuk. Az üzletet Pálfi Attila 2022-ben nyitotta meg, sokéves üzletvezetési és fagylaltkészítési tapasztalat után. A legtöbben a különleges lángosos fagyi miatt keresik fel az idén a helyet (2023-ban különdíjat kaptak érte), melynek alapja egy natúr főzött krém, ehhez jön az igazi lángos, ami a szomszédos Gyufa Büfében készül. A mentás uborkafagyi szintén 2023-ban Év Fagylaltja verseny közönségdíját nyerte meg, és olyan ízek is szerepelnek a választékban, mint a málnás sajttorta, a kesudió datolyával vagy a 18 éven felüliek számára készült rozéfagyi.

10/10

Tejvirág Fagylaltozó

Számos olaszországi képzést követően 2019-ben indult el a Tejvirág Fagylaltozó története Balatonboglár szívében, a Platán strandon. Fagylaltjaik kizárólag természetes összetevőkből készülnek, nem tartalmaznak mesterséges ízfokozókat, színezéket és aromát, de cukormentes verziók is kaphatók. A fagyizó 2020-ban elnyerte a Balaton Fagylaltja különdíját a Balaton forró csókja fantázianevű, málnás-chilis fagyijával, de érdemes megkóstolni a 2019-es Ország Fagylaltja nyertes piemonti mogyorót is.

Címkék