Zamárdiról a legtöbbször a fesztiválok és a hosszú, panorámás szabadstrandok jutnak az eszünkbe, pedig a déli parti település ennél sokkal több. Kilátó, tengerparti hangulatú strandbisztró, izgalmas gasztrohelyek, a környéken pedig nyugodt kirándulóhelyek várnak, ha hajlandóak vagyunk eltávolodni egy kicsit a parttól. 10 kihagyhatatlan helyet ajánlunk Zamárdi megismeréséhez, amelyeket a Strand Fesztivál közben vagy után is érdemes felfedezni.

10 éves a We Love Balaton!

Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. Ebben az időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistát írunk nektek. A jubilálás kapcsán Analógia című kiállítássorozatunkkal is találkozhattatok, melyről itt olvashattok bővebben.


1/10

Tiki Beach Bisztró

Orbán-Juhász Zsuzsa és férje álmodott egy merészet, és megpróbált hawaii életérzést csempészni a Balaton déli partjára, a Zamárdi Nagystrandra. Bohém, laza hely lett a végeredmény, ahol egészséges, gyerekbarát és máshol nem kapható fogásokat, galuskát, ricottás-tokhalfilés töklasagnét, burgereket, tarhonyapudingot és izgalmas leveseket kínálnak a megszokott strandételek helyett. És ha már a leveseknél tartunk: kovászosuborka-levesük megnyerte a 2019-es Év Strandétele versenyt is, malacfülsalátájuk pedig 2022-ben a legjobb bisztróétel kategóriában hozta el az első díjat a megmérettetésen.

2/10

Zamárdi Kertmozi

Az utolsó meleg estéket egy kertmoziban is eltölthetitek. Májusban új fejezet kezdődött a négyszáz férőhelyes, 5.1-es hangrendszerrel felszerelt zamárdi mozi életében: nemcsak filmvetítési helyszínként, hanem szabadtéri színpadként is működik, színházi és gyerekeknek szóló előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek is szerepelnek a műsorban, érkeztek stand-up-előadók, és improvizációs/szituációs színházi játékokra is beülhettek a nézők. A mozit felújították, öltözőt alakítottak ki a fellépőknek, és épült egy büfé is.

A kertmozi augusztus 28-ig tart nyitva az idén.További információt a mozi Facebook-oldalán találtok.

3/10

ZAM! Zamárdi

Zamárdi gasztro-kulturális központjában egy pazar reggelivel és egy finom péksütivel indulhat a nap, majd betérhettek egy könnyed ebédre, vacsorára, vagy nézhetitek a naplementét a koktélbárból. A felső szinten a konyha nápolyi stílusú pizzátburgereket, sült tarját, sült kolbászt kínál, koccintani lounge-hangulatú teraszon lehet, ami koncerteknek és irodalmi programoknak is helyet ad, illetve kiállításokat is láthattok a központban.

4/10

Zamárdi Kalandpark

A Zamárdi Kalandpark egy csodálatos környezetben fekvő élménylétesítmény, ahol csúszó- és kalandpályákon, vizes játékokban pörögve próbálhatjátok ki magatokat. A lehetőségeket három színnel jelölik: a fehér pályák kifejezetten gyerekeknek készültek (130 cm magasságig), a sárga pályák 130 és 150 cm magasság között vehetők igénybe, a piros pályák pedig a legnagyobbaknak és a felnőtteknek szólnak (150 cm felettieknek), közöttük igazán izzasztó is akad. Az összesen 18 kalandpályának és a számos más programnak köszönhetőenez az egyik legváltozatosabb családbarát élmény a Balaton déli partján.

5/10

Tölgyfa Étterem

Ha az ősztől tavaszig nyitva tartó Balcsi Falatozó bezár, megnyílik a part közelében a Tölgyfa Étterem & Pub, melyet szintén Koncz Péter és párja, Végh Barbara, valamint csapatuk üzemeltet a nyári szezonban. A két vendéglátóhely kínálatában sem ugyanaz, mindkettőnek saját „személyisége” van. A Tölgyfában a fish & chips az egyik legnépszerűbb fogás, aki pedig kiadósabb, magyarosabb fogást keres, marhapörköltet is kérhet. A steakrajongók és vegetáriánusok egyaránt megtalálhatják a kedvenceiket, és remek reggeliket is kaphattok itt.

6/10

Kőhegyi kilátó

A Kőhegyi kilátó Zamárdi felett magasodik egy kb. 220 méteres, présházakkal tarkított dombon, nem is kell nyaktörő túra hozzá, hogy elérjétek a szép, fehérre meszelt tornyocskát, amire egy téglás lépcsősoron lehet felmászni. A 2000-ben felavatott kilátóból kiválóan rálátni a Tihanyi-félszigetre és -szorosra, meg persze attól jobbra-balra a tóra. Útban a kilátó felé érdemes megállni a Szamárkőnél: a fura nyomokat tartalmazó köveknél a monda szerint megfordult a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A misztikus sziklatömbön sokak szerint egy gyerek és egy szamár lábnyoma látható.

A kilátó megközelítése egyszerű, a Kilátó dűlőt kell célba venni. A vasútállomástól gyalog 30 perc alatt el is juthattok idáig.

7/10

Pizza Pazza

A Pizza Pazza Zamárdi szabadstrandján vár fatüzelésű kemencében sült rusztikus pizzákkalolasz tésztákkalklasszikusokkalázsiai és vegán ételekkel.Part menti elhelyezkedésétől függetlenül a vendéglátóhely minden szokásos beidegződést és sztereotípiát felülír,a tulajdonosok minőségi fogásokkal várnak, és nem zárnak be, ha kicsit hidegebbre fordul az idő. Itt egy család vagy egy baráti társaság minden tagja jól tud lakni, akár a tányérról lelógó húsok, akár az olasz tészták, az ázsiai ízek, a tengeri herkentyűk vagy a vegán táplálkozás híve.


8/10

Balaton szíve szobor

Bár eredetileg nem a szerelmet jelképezi, a 2012-ben pálkövei vörös homokkőből emelt Balaton szíve szobor az egyik legromantikusabb helyszín a tónál. A háttérben a Tihanyi-félsziget dombjai és a tihanyi bencés apátság látszanak, de beláthatjuk innen a tó keleti medencéjét is. A szobor egyébként a Balatoni Játszadalom nevű hagyományőrző rendezvényre utal, amelynek során a sok száz résztvevő a vízben, kézfogással alakít ki egy fentről jól látható, hatalmas szívet a tó vizében.

9/10

Halas Karcsi Büféje

A névadó Halas Karcsi, alias Csibrák Károly három évtizedig sütötte halait Zamárdiban. A tavaly februárban elhunyt legendás halsütő örökségét fia és menye viszi tovább. A hagyományosan pünkösd környékén nyitó retró műintézmény csak frissen sütött vagy főzött busával, keszeggel és fogassal látja vendégül a betérőket. A hely specialitása egészben sült kősüllő és a rántott haltej, de a halon túl is létezik világ, így cigánypecsenye, rántott karaj és palacsinta is szerepel az étlapon. Nem meglepő, hogy a legjobb halasok között emlegetett kifőzdében fél óránál is többet kell várni egy hekkre, de a várakozási idő elüthető fröccsözéssel-sörözéssel is.

10/10

Töreki tavak tanösvény

A kirándulóhely nem Zamárdi területén található, de nagyon közel esik hozzá, és nem maradhatott ki az összeállításunkból. A Balatonba folyó Cinege-patak völgye ideális terep ahhoz, hogy egy túrával pihenjétek ki egy fesztivál nyüzsgését. A patak és az általa táplált tíz mesterséges tó alkotta terület a kilencvenes évek óta védett, rajta mintegy kilenc kilométer hosszútanösvény vezet végig, ami a vizes élőhelyek, rétek és erdők élővilágát mutatja be. Egy madármegfigyelő torony is vár az út végén, ide nem lépcsők, hanem létrák vezetnek fel.

A tanösvény első állomását a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél, Töreki felé fordulva érhetitek el. A tanösvényről itt írtunk részletesen.


Címkék