Az Év Strandétele díjat idén a balatonboglári Bundi Bijó Bárja nyerte el magyaros töltött kürtőskalácsával, mely Bundi sós kürtős fantázianéven kapható. Mutatjuk a 2022-es verseny eredményeit.

Az Év Strandétele idén a balatonboglári Bundi Bijó Bárjának Bundi sós kürtős nevű étele lett, a legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach Bisztró malacfülsalátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Bisztró borsófőzi-dimsumja nyerte.
 
Tegnap közzétettük az idei verseny döntős ételeinek neveit, a tíz döntős helyet azóta felkerestük a Balatoni Kör zsűrijével, és végigkóstoltuk az ételeket. Így született meg az eredmény, mely ma a fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott eseményen debütált.

A Balatoni Kör által idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Év Strandétele verseny fő újdonsága az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy „a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni beach food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető. A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál, és évről évre magasabbra teszik a lécet. A vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában.”

Az Év Strandétele verseny

Korábban strandbüfé kategóriában semmilyen szakmai díj és fórum nem létezett, ezért indította el 2015-ben a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. A célja akkor is az volt, és most is az, hogy előmozdítsa a minőségi versenyt ebben a szektorban, és a jó gyakorlatokat, a szakmailag indokolt fejlődési irányokat kiemelje. A versenyen és annak zsűrizésében a We Love Balaton szerkesztősége is aktívan részt vett az elmúlt években.

Az újragondolt kürtőskalács

A boglári Bundi Bijó Bárja Bundi sós kürtőse (2190 Ft) a mindig édesnek hitt kürtőskalács műfaját forradalmasítja sós változatban. Alapja egy számukra külön készített kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt csabai kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

Sós kürtőseik elérhetők még füstölt kacsamellfilével, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockával, füstölt lazaccal, illetve feta sajttal is. A verseny után jó esély van arra, hogy az újragondolt kürtőskalács máshol is elkészíthető legyen és elterjedjen, hiszen kiválóan alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen. A zsűri egyértelmű döntése volt a nyertes választása, a Bundi Bijó büfé most elnyerte a fő szponzor, a Tork Év felfedezettje díját is.

A bisztró kategóriát megnyerő malacfülsaláta (3450 Ft) alapja a tormás almapüréágyra fektetett, vékony csíkokra szeletelt saláta, melynek a tetejére kerül a zöldfűszerekkel és virágokkal díszített malacfül. Ezt a talán szokatlan alapanyagot az abálás után vékony csíkokra vágva pirítják le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kaliforniai paprika és póréhagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal.

A Tiki Beach Bisztró kovászosuborka-levesével már korábban is nyert ezen a versenyen, és idén vegán vonalon is nagyot alkottak: kölesalapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350Ft). Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában. A túrógombóc végül Szakmai különdíjat is kapott a Tork jóvoltából.

A Balatoni Kör vegán különdíjasa, a balatonaligai Tarow Beach Bisztró borsófőzi-dimsumja (2790 Ft) egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edamame babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós, ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprikatatárt töltenek a wonton tésztába, és olajban sütik ropogósra. 

A döntősök

A balatonfenyvesi A Konyhám már két ízben nyert, tavaly például répadogjával. Idén egy szemet gyönyörködtető, színes, virágos vegakosárral (2200 Ft) indultak, melyben a helyi sajtok dominálnak, a kecskesajtot és a poénnak szánt, kifejezetten sült krumplinak látszó grillsajtot mindenképpen kiemelnénk belőle.

Balatonmáriafürdőn két döntős is volt: A Lángos World büfé profilját különféle világkonyhákat idéző lángoskülönlegességeire építi, bár a kiírásnak megfelelően erre a versenyre a leginkább helyi alapanyagokat használó fenyvesi angus marhából készült tatárbifsztekes lángossal (2800 Ft) neveztek, kovászolt lila hagymával és rukkolával egészítve ki ételüket.

A Port Étterem idén a töltött paprikát (2900 Ft) gondolta újra, visszavezetve ezt az ételt balkáni-török gyökereihez, mivel füstölt töltött kápia paprikával neveztek, amit zellerhabbal díszítettek.

Az alsóörsi Fogas Bisztró idén két ételt nevezett: a harcsamáj-nyalóka, cékla, kalács (2290 Ft) és a tokhalas borsós rizottó egyaránt színgazdag tálalásban ad jól harmonizáló ízeket.

A Vitorlás Bisztró vörös lencsés vega bolognai spagettivel (2890 Ft) indult, az egyszerűen nagyszerű elvet igazolva egy nagyon finom ételt készítettek. (Sajt nélkül, vegán verzióban is kérhető az étel.)

A vonyarcvashegyi új strandbüfé, a Party Hangulat zsákbamacska nevű pulled porkos töltött lángossal (2600 Ft) indult.

Balatonszárszón egy családi pincészet indított új helyet, az Esszencia Házból az olasz tiramisu sós, balatoni változatát készítették el. A paradisu (990 Ft / db) magyar változatában a piros-fehér-zöld csatos üvegben lecsóval adják a fokhagymás kenyérágyon tálalt helyi mascarponés krémet, míg az olasz zöld-fehér-piros sós pohárkrémverzió bazsalikomos.

Címkék