Ahogy véget érnek a nyárias napok, és beköszöntenek a hűvös, borongós esték, szívesebben választunk az étlapról melegítő, kiadós, kalóriadús fogásokat. Előtérbe kerülnek a magyaros ízek, a szezonális gyökérzöldségek, a sütőtökös fogások és a gazdag levesek. A cikkben segítünk megtalálni a lelőhelyeket: 10 olyan éttermet ajánlunk, ahol a kínálat gerincét magyaros fogások adják, a nagymamák receptjein alapuló hagyományos ételektől a modernebb, formabontó tálalásig.

Indulás előtt mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, mert változhat! Néhány étterem szünetet tarthat az ünnepek utáni időszakban, vagy változtathat az őszi nyitvatartásán.

1/10

Pörc

Ahogy a neve is sugallja, a balatonkenesei delikátban és magyaros vonalra építkező étteremben bizony a csülkök, pörcök és más húsrészek vannak reflektorfényben. 2022-ben értelmezhetőbb bisztrókonyhára váltottak, az idei őszi étlapjukon kacsahúslevessel, kemencés csülökkel, pacallal, szűzpecsenyével várnak, de a vegákra is gondoltak, ők kecskesajtot kérhetnek. Megkóstolhatjátok a különféle lepényeket is, amiket pörcragus-fokhagymás tejfölös vagy kapros juhtúrós-füstölt pisztrángos-mozzarellás változatban készítenek el.

Ha itt jártok, érdemes felfedezni a delikátot is, a Kocsis család negyedik generációja kínálja saját készítésű hústermékeit sok más, helyi termelőtől származó áru mellett.

Nyitvatartás: Delikát: h.–p.: 9–20 óra, szo.–v.: 8–20 óra, Bisztró: p.: 12–21 óra, szo.: 12–22 óra, v.: 12–20 óra.

2/10

Kistücsök

A Michelin étteremkalauz által Bib Gourmand elismeréssel díjazott Kistücsök már fogalom, az elmúlt 3 évtizedben úgy vált a Balaton, sőt Magyarország egyik legismertebb éttermévé, hogy megőrizte a kisvendéglős közvetlenséget. A somogyi konyha inspirálta klasszikus ételeket és néhány különlegességet is találtok az étlapjukon. Ha nehéz a választás, egyszerűen csak kérjétek a négytételes, vegán változatban is elérhető Régiónk ízei menüt, ami szépen végigvezet a Kistücsök őszi ételeinek világán olyan fogásokkal, mint az édes-savanyú sütőtöksaláta vászolyi friss sajttal vagy a vaddisznógerinc „körtemustárral” és dödöllével. (A kínálat gyakran változik.)

Nyitvatartás: h.–v.: 1123 óra.

3/10

Mi a Kő

A Köveskál főutcáján található Mi a Kőben mindig olyan érzésünk van, hogy egyszerre vagyunk egy étteremben, egy borbárban, egy galériában és a saját nappalinkban, mert a hangulat családias, nagy a borválaszték, a falakon pedig Trombitás Tamás képzőművész, étterem-tulajdonos és borász munkáit csodálhatjuk. A messze földön híres házias ételek a Káli-medence alapanyagaiból készülnek, köztük olyan fogások is szerepelnek, minta marhapofapörkölt dödöllével, a ropogós malaccsülök, a rozé kacsamell vagy a pácolt pontyfilé rántva. És ma már alap, hogy az étterem húsmentes étellel is készül: a zellersteaket gerslirizottóval adják.

Nyitvatartás: k.–p.: 12–21 óra, szo.–v.: 10–21 óra.

4/10

Bivstro

Lukács Viktor séf és Ivácson Attila kistermelő nem kisebb kihívásra vállalkoztak, mint hogy felrakjanak a magyar gasztronómiai térképre egy méltatlanul mellőzött alapanyagot: a bivalyhúst. Az ikonikus fogásuk a bivalyburger, kínálnak bivalyragut és érlelt bivalybélszínt is, de a havonta változó étlapon nemcsak bivalyos ételek vannak. Füstölt gomolya, harcsafilé és rántott pulyka is szerepel az őszi étlapjukon, és látszik, hogy minden egyes tányéron ott van az étel iránti szeretet és elköteleződés. A Bivstro hétközben napi ebédmenüt is kínál.

Nyitvatartás: h.–sze.: 11–17 óra, cs.: 10–17 óra, p.: 10–21 óra, szo.: 11–21 óra, v.: 11–15 óra.

5/10

Lokal47

A déli part nyugati csücskében, a Kristinus Borbirtokon található étterem új koncepcióval és új csapattal kezdett friss fejezetet 2022 februárjában. A helyi itt tényleg nem csak egy jól hangzó szlogen: az étterem neve azt jelenti, hogy zömében maximum 47 km-ről érkező hozzávalók kerülnek a tányérra, az alapanyagok egy részét pedig maga a fine dining világától a magyaros, termelőkre építő konyha felé forduló séf, Csillag Richárd szállítja zalai kertjéből. Az étlap a szezonális hozzávalók elérhetősége alapján alakul, így konkrét fogásokat nem tudunk felsorolni, de nyugodtan bízzátok rá magatokat a konyhafőnökre! Michelin-tányérral értékelt a konyha.

Itt olvashatjátok az étteremtesztünket.
Nyitvatartás: cs.: 17–22 óra, p.–szo.: 11.30–22 óra, v.: 11.30–17 óra. November 13–22. között az étterem zárva tart.

6/10

A Konyhám Stúdió 365

Szikra Gabi és társa, Renczés Gábor egész évben nyitva tartó, Michelin-tányérral elismert étterme, A Konyhám Stúdió 365 egy áruház harmadik emeletén vár. A klasszikus fogásokat a séf saját stílusában, sok játékossággal értelmezi újra, a hortobágyi húsos palacsinta például egy palacsintába csomagolt csirkepörkölt, ami szokatlan megjelenése ellenére hozza a hagyományos ízvilágot. Itt bebizonyosodik, hogy a magyaros étel nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy húsos kalóriabombát kaptok, az étterem külön étlapot szentel a vega és a vegán fogásoknak. A látványkonyhának köszönhetően pedig mindent figyelemmel kísérhettek.

Nyitvatartás: p.–szo.:12–22 óra, v.: 12–17 óra.

7/10

Szőlősi Kocsma

Az étterem konyháját közel egy éve Krasznai Norbert séf viszi, a magyaros ízvilágú ételek pedig nemcsak a színek és a textúrák harmóniájával, hanem a váratlan, izgalmas ízekkel is lenyűgözik a vendégeket. Az őszi étlapon olyan fogásokat találtok, mint a kacsacombrétes, a rántott vaddisznó-szűzpecsenye, a sütőtökös rizottó vagy a sóban érlelt lazacpisztráng, és persze a sós karamellával és tejföllel tálalt túrógombóc sem hiányzik a kínálatból. A Szőlősi Kocsma borboltként is működik, a tulajdonos pincészete, a Gellavilla szortimentje található meg itt, természetesen nemcsak az ételekhez, hanem elvitelre is kérhettek egy-egy palackot.

Az étteremről itt írtunk korábban.
Nyitvatartás: cs.–szo.: 12–21 óra, v.: 12–17 óra.

8/10

Káli Fecske

Tavaly decemberben adták át Salföld új gasztro- és kiállítóhelyét, a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központot, ami rengeteg programmal és egy magyaros ízeket és reggelit is kínáló étteremmel gazdagítja a Káli-medencét. Egy túra után is betérhettek ide egy finom borjúragulevesre, cigánypecsenyére, fogasfilére, mákos vagy diós nudlira vagy vadas marhára, amit szalvétagombóccal és tejfölhabbal kínálnak. A Káli Fecske azon kevés helyek egyike, amit nem csak a hétvégéken találtok nyitva.

Az étteremről itt írtunk bővebben.

Nyitvatartás: cs.–v. és h.: 11.45–21 óra, k.-sze.: zárva.

9/10

Port Étterem és Panzió

A balatonmáriafürdői Port Étterem & Panzióban a Nagyberek vizeit levezető csatornát és a Balatont az étterem új „télikertjéből”, vagyis kibővített, fűthető teraszáról nézhetitek, miközben színpompás, kreatív, magyaros ízekre hangolt fogásokat kaptok. Az őszi étlapra többek között konfitált sertéscsászár, szarvasgerinc, rozé kacsamell került, de délidőben érdemes kipróbálni az ebédmenüt is. Az idei év egyik újítása, hogy egy Déli part ízei nevű, 4 fogásos degusztációs menüvel is készülnek.

Nyitvatartás: p.–szo.: 11.30–21 óra, v.: 11.30–20 óra.

10/10

Balcsi Falatozó

A Zamárdi központjában, a 7-es út mentén található étterem mesterien ötvözi a családi receptek alapján készülő klasszikusokat az új hullámos fogásokkal, a hagyományokat az újításokkal. Az egyik legnagyobb közönségkedvenc a csülkös pacal,sült kolbászuk, amit savanyított paprikákkal, mustárral és pirított veknivel tálalnak, a „falusi street food” képviselője, és egybenkikacsintás az új hullámos street food őrületből. A bécsi szelet pedig az a tányérról lelógós fajta, a 30 dkg-os hús azonban nem a méretével akar hódítani: omlósan, pankomorzsában készül, a nagymama konyhájába repít minket. Akárcsak az almás pite, amihez zöld almát és birsalmapürét használnak.

A Balcsi Falatozóról itt írtunk korábban.

Nyitvatartás: október 27-től h.–p.: 10.30–21.30, szo.–v.: 9–21.30.

Címkék