Az ünnepek alatt legtöbbünknek sikerül a régóta áhított kikapcsolódást, lelassulást elérni, az átlagosnál több időt tölteni családi, baráti körben. Az ilyen alkalmakkor pedig egy-egy jól megválasztott palack bor mély nyomokat tud hagyni. A karácsony előtti őrületből engem már az is kikapcsol, ha le tudok ülni végiggondolni, hogy milyen borokat válasszak az ünnepi menühöz. Rengeteg a szempont, de azt veszem észre, hogy lassan érdemes a régi, bevált recepteket felülírni, a legjobb, ha a „kőbe vésett szabályok” helyett bátran kísérletezik az ember. Idei ünnepi válogatásunk olyan borokat tartalmaz, amelyek a pohárba töltve már önmagukban is garantálják az ünnepet, és persze ajándékként is tökéletesek.

Jó indítás – Veszprémi Érsekségi Pincészet, Mandorla, sauvignon blanc, 2022

Tudjuk, hogy milyen fontos az első benyomás, az első találkozás, az első randevúról nem is beszélve. Na, pont ennyire fontos, hogy milyen borral kínáljuk az érkezés után a vendégeket. A Veszprémi Érsekségi Pincészet története ugyan 1277-ig nyúlik vissza, a modern kori történet viszont még igen fiatal, az első évjáratot találjuk meg a boltokban. A sauvignon blanc általában jó választás, az elmúlt években ráadásul az egyik legnépszerűbb fehér fajta itthon, amiért ropogós savai, izgalmas illata és gyümölcsös karaktere a felelős. Ez a bor a kötelező elemeket villantja fel: bodza, csalán és lime illatban, majd a fiatalosan frisskortyban visszaköszön a lime, mellette zöld alma és friss zöldfűszerek. Könnyed, gyümölcsös és ropogós, így tökéletes welcome drink, de zöldsaláták mellé is passzolni fog.

Ára: 4000 Ft

Belecsapunk – Sabar, Rajnai rizling 2683, 2022

Ahogy a Sabar pince mondja, 2683 oka lehet az embernek, hogy miért most nyissa ki ezt a palackot. Akár annyi is elég, hogy egy dűlős rajnai rizling felbontása már önmagában is ünnep. A világ egyik legfontosabb fehérszőlő-fajtája a Badacsony körül nagyon jól működik, szebbnél szebb borok készülnek minden évjáratban, az egyik ilyen a Sabar pincében. A pohárba szagolva el is kap a karácsonyi hangulat, őszibarackkompót, pici méz, finom fűszeresség. A korty sem okoz csalódást, kerek és jó arányú, minden a helyén. Az illatőszibarackja viszi a prímet, körtével, grépfrúttal együtt. Finom ásványosság és zöldfűszerek színezik a kortyot, minél több időt tölt levegőn, annál szebb a bor. Szárnyasok, sültek mellé bátran kóstoljátok meg, sőt, tejszínes mártásokkal sem lehet rossz. Önmagában is megállja a helyét, ezt a rajnait kortyolva úgy érzi az ember, minden a helyén van a világban.

Ára: 4600 Ft

Egyedi – Edvi Illés, Kéknyelű, 2021

A kéknyelűvel az egész földön csak Badacsonyban találkozhatsz, szóval már ezért érdemes kibontani ezt a palackot. Persze ennél jóval többről van szó, különben nem ajánlanánk. Badacsony bortérképén folyamatosan tűnnek fel az új szereplők, az Edvi Illés pince is ilyen. Organikusan művelik a szőlőt, hosszan erjesztik, érlelik a borokat, amik tartalmasak, és a termőhelyről is mesélnek. A szóban forgó boruk ráérősen nyílik a pohárban, barátságos, édes hangulatú illatában körte és mezei virágok. A korty hasonlóan barátságos, a szép savakat kis maradékcukor ellenpontozza.
Rétegzett korty, izgalmas kóstolni, ahogy egymás után fedezzük fel az újabb ízeket. Párhuzamos az illattal, a körte mellett finom fűszeresség és ásványosság is érezhető, ez a kéknyelű barátságos arca. Biztos megkóstolnánk halak mellé, még egy ráksaláta vagy szusi is szóba jöhet. A tradicionális menüből talán a töltött káposzta mellett érvényesülhetnek szép savai. Mindezzel együtt önmagában egészen pazar élményt ad, mi úgy tapasztaltuk, hogy érdemes a bort vörösbor-hőmérsékleten kóstolni, azaz nem túlságos behűteni.

Ára: 8000 Ft

Jól nevelt punk – PANK, Báró, pét-nat, 2022

A pezsgő hozzátartozik az ünnephez, ez a palack azonban kilép a megszokott keretekből. A mozaikszó Pálffy Attilát rejti, aki itthon az elsők között készített pét-natot, és azóta is ez a fővonal nála. A családi pince spinoffjának indult a projekt, de olyan sikere lett a buborékoknak, hogy mostanra önálló vállalkozássá cseperedett a kis tételben, kísérleti stílusban dolgozó natúrborászat. Attila borai valószínűleg ismertebbek Brooklynban vagy Manhattanben, mint nálunk, de szerencsére azért itthon is elérhetők. A Báró 100%-ban kékfrankosból készült, de nem ez adja a különlegességét. Nem biztos, hogy lehet az élményt szálazgatni, eper, gránátalma, cseresznye váltják egymást. Kerek bort kapunk, csilingelő buborékokkal, vidámság költözik a pohárba. Nem túlzás azt állítani, hogy a legjobb pét-natok közé tartozik, egyértelmű, hogy miért sikeres.

Ára: 9000 Ft

Örömteli – Bökő Dávid, Tihany a Balaton partján, 2022

Sokaknak újdonság, hogy a Tihanyi-félsziget inkább szól a vörösborokról, mint az északi part többi szőlőterülete. Bökő Dávidék ültetvényeinek nagyjából fele található Tihanyban, ahol elsősorban kékfrankos és zweigelt terem a nehezen művelhető, vulkanikus dűlőkben. Organikus szemléletben dolgoznak a szőlőben, így a jó alapanyaggal a pincében már kevesebbet kell dolgozni. A palack házasítást rejt, ami 2022-ben inkább a zweigelt irányába billen, annak kedvezett az évjárat. Ráadásul szűretlenül, derítetlenül, minimális kénnel palackozták, így szinte azt érezhetjük, hogy a hordóból kóstolunk. Az első pillanattól fogva szerethető, illatában meggy, szilva és fahéj, jól eltalált arányban. Barátságos a korty, lédús gyümölcsökkel, meggyel és szilvával, tanninja alig, sava üdítő. Ha van a karácsonyhoz tökéletesen passzoló vörösbor, akkor ez az, igazi örömbor. Vastagabb halászlé mellé szuper választás lehet, ahogy kacsa vagy liba mellé is.

Ára: 4750 Ft

Klasszikus érték – Várszegi, Wieland Selection, merlot, 2020

A déli part rengeteget fejlődött az elmúlt években, ma már könnyedén találunk klassz kávézókat, minőségi éttermeket, pékségeket. A pincék között is rendre felbukkan pár új szereplő, elég a tavalyi karácsonyi borajánlót újra elolvasni. Várszegiék 2010-ben alapították pincéjüket, mostanra már tényezők a borvidéken, amit hazai és nemzetközi versenyeredmények is alátámasztanak. Prémiumboraik Wieland neve egyfajta tisztelgés őseik előtt, ez a család régi nevének és sváb hagyományainak állít emléket. A merlot remekül érzi magát a Dél-Balatonon, szereti az itteni klíma- és talajadottságokat, amit hamar bizonyít a bor. A poharat megforgatva étcsokoládét, aszalt szilvát és meggyet, borsot érezhetünk, jól beérett alapanyagból dolgoztak. Igazi nagytestű vörösbor, puha a korty, ízekben gazdag. Sokáig szálazhatjuk, az erdei gyümölcsök, a szeder, a meggy mellett jó adag édes fűszer és étcsokoládé teszi vonzóvá. Vörös húsokkal biztosan jól működik, ebben nincs semmi meglepő, és ebből kérnénk egy pohárral a kandalló mellé is.

Ára: 5000 Ft

Kényeztet – Bujdosó, Tramontana, 2022

Hatalmas kockázatot vállal az a borász, aki természetes édes bort szeretne készíteni. Ilyenkor ugyanis tovább hagyják kint a tőkén a szőlőt, hogy a cukortartalom magasabb legyen, töppedjenek a szemek, esetleg aszúsodjanak. Ideális esetben ez bekövetkezik, kevésbé szerencsés esetben a seregélyek járnak jól, vagy az esős időjárás viszi el a termést. Bujdosóék tokaji mintára készítik a Tramontanát, újborban áztatva az aszús-töppedtsárgamuskotály-fürtöket. A végeredmény önmagáért beszél: trópusi és aszalt gyümölcsök kavalkádja ízben és illatban, nyakon öntve mézzel, szegfűszeggel, fahéjjal. A bor üde savai miatt nem érezzük nehéznek vagy túlzónak a kortyot, ez a zsenialitása. Önmagában felér egy desszerttel, de ez ne akadályozzon meg senkit abban, hogy az ünnepi asztalon található összes finomság mellé megkóstolja. Régi kedvenc az aszalt gyümölcsökkel gazdagon meghintett gyümölcskenyér, bevállalósabbak pedig kóstolják meg kékpenészessajttal!

Ára: 3200 Ft

Címkék