Szponzorált / gasztró

szerkesztés

Gyümölcswellness, buborékok és csúcsborok – Italos programok a Wine & Gourmet fesztiválon

Szerzők

  • Támogatott szerkesztőségi tartalom

2023. 09. 11. 16:42

Szeptember 21. és 24. között idén második alkalommal rendezik meg a Balaton Wine & Gourmet fesztivált Veszprémben. Nem is akárhol, Veszprémvölgy csodás természeti környezetében, a Séd patak partján vár minket a négynapos gasztroünnep. Nemcsak a Veszprém–Balaton régió kulináris örökségét, borait, pezsgőit és kiváló gasztrohelyeit ismerhetjük meg, de számos kóstolón, workshopon és különleges vacsorán is részt vehetünk, ahol többek között Michelin-csillagos sztárséfek várnak majd ránk.

A balatoni topvendéglátóhelyek mellett idén Franciaország és Argentína lesz a Balaton Wine & Gourmet fesztivál főszereplője, a kitelepülő gasztrohelyek kínálatát pedig a jezsuita rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletével a háttérben élvezhetjük. Cikksorozatunk első részében összeszedtük a legjobban várt programokat, melyek fókuszába az italok kerülnek. 

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Fókuszban a balatoni borok

1/8

A fesztiválon több mint 50 étterem és borászat vár majd minket, a szabadtéri nagyszínpadon étel- és italbemutatókon vehetünk részt ingyenes kóstolókkal, borszakmai élménysátorban képezhetjük magunkat, az egykori jezsuita templomban pedig mesterkurzusokra és vezetett kóstolókra, valamint élményétkezésekre készülhetünk. A nemzetközi vendégek mellett a fókusz természetesen a balatoni régión lesz: pénteken és szombaton a Borsátorban a balatoni édes és vörösborokról tudhatunk meg többet. Szombaton dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetett kóstolóján a nemzetközi viszonylatban is erős balatoni csúcsborokat ízlelhetjük meg a Balaton top 10 programon, vasárnap pedig a Best of Balaton eseményen a legjobb buborékos, vörös és édes tételek kerülnek a pohárba.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Helló, Franciaország, helló, Argentína!

2/8

A Balaton mellett idén Franciaország és Argentína kapja a főszerepet. A pénteki napon a franciák kerülnek rivaldafénybe, Michelin-csillagos élményebéddel indíthatjuk a napot. A pinot-k és a chardonnay-k világába kalandozhatunk el a Burgundia mesterkurzuson, francia borokkal ismerkedhetünk a nagyszínpadon, napnyugta után pedig sanzonest vár ránk. Szombaton Argentína kerül a fókuszba, ahol az élményétkezés szintén egy Michelin-csillagos sztárséffel vár minket. Ezt követően a malbecről tudhatunk meg többet a mesterkurzusokon, a nagyszínpadon pedig a torrontés fajtával is ismerkedhetünk, az estet tangóbemutatóval és milongával, azaz szabad társastánccal zárhatjuk.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Minden, amit a buborékos italokról tudni érdemes

3/8

Az utóbbi években igazi buborékforradalom zajlott le hazánkban, és szerencsére egyre több balatoni pezsgőt és buborékos italt kóstolhatunk. A pénteki napon azonban még a francia pezsgőkultúra kerül fókuszba a nagyszínpadon, a Buborékok királynője programon. Szombaton a Borsátorban, a Pezsgő Balaton eseményen megismerkedhetünk a balatoni buborékos italokkal, a nemzetközi borakadémikus, Horkay András és csapata a tó többféle arcát is megmutatja az érdeklődőknek. Vasárnap sem maradunk buborékok nélkül, exkluzív környezetben, a Jezsuita Templomban vár ránk a Champagne mesterkurzus, ahol a hagyományos eljárás pezsgőházainak válogatott tételei segítségével most első kézből tapasztalhatjuk meg az élesztő csodás munkáját.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Gyümölcswellness és pálinkakóstoló

4/8

A Balaton Wine & Gourmet-n a hungarikumból, a pálinkából sem lesz hiány, sőt csütörtökön Pach Gábor, a Fenegyerek pálinka megálmodójának mesterkurzusán vehetünk részt. A különleges illatok és ízek felelősétől származik a „gyümölcswellness” kifejezés is, hiszen nála csupa jó dolog történik a hazai gyümölcsökkel, hogy aztán nekünk is igazi zamatorgiában lehessen részünk. 6+1 tételt kóstolhatunk majd a legjavából. Pénteken a Borsátorban, a Pálinka in da House programon a balatonalmádi második generációs pálinkafőző-mester, Csalló Gergő italait kóstolhatjuk meg, melyeket nem mellesleg gyönyörű pálinkásüvegek rejtenek. A kóstolás mellett a mesterség fortélyait, a különféle eljárások erényeit is megismerhetjük.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Tokaj–Sauternes borpárbaj

5/8

Mi is lehetne izgalmasabb, mint egy nemes borpárbaj? A pénteki napon a Jezsuita Templom izgalmas kulisszái között magyarfrancia összecsapás várható, két kiemelkedő termőterület legszebb tételeivel a nemzetközi borakadémikus dr. Fiáth Attila útmutatásával. Cukrokkal és savakkal ismerkedhetünk, tanulhatunk az egyensúlyról és az összhangról, mindezt ikonikus termelőkön és évjáratokon keresztül.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Cognac, Armagnac, Calvados mesterkurzus

6/8

Pénteken, a borpárbaj után érdemes még maradni a Jezsuita Templomban, és részt venni a Cognac, Armagnac, Calvados mesterkurzuson, ahol mindent megtudhatunk a földrajzi eredetvédett francia italokról. Nemcsak kóstolhatunk, de az is kiderül, hogy a páratlan élményeket kínáló palackok hogyan jutottak szerte a világon az italkultúra legfelső csúcsára. A vezetett kóstolón 6+1 különlegességgel ismerkedhetünk meg. A mesterkurzus előadója Borbáth Gabriella, aki másfél évtizede dolgozik pálinka- és párlatszakértőként, ízmesterként, és nemcsak a hazai, de a nemzetközi italkultúrának is szakértője.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Feketeleves és teakülönlegességek

7/8

A borokon, a buborékokon és a röviditalokon túl is vár minket felfedeznivaló! Szombat kivételével mindennap lesz kávéworkshop a Borsátorban, ahol mindent megtudhatunk a „feketelevesről”, amit eddig nem mertünk megkérdezni. Legyen szó újhullámos vagy hagyományos, robusta vagy arabica, olasz, francia vagy bécsi pörkölésről, mindenre választ kaphatunk a kóstolással egybekötött bemutatón. A nagyszínpadon pedig az argentin yerba mate teát ismerhetjük meg közelebbről, és természetesen az italt is megkóstolhatjuk.

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

Kóstolás a kiállító gasztrohelyeknél

8/8

A fesztiválon több mint 50 étterem és borászat vesz részt kiállítóként, ahol csupa különlegességet kóstolhatunk. A Balatoni Kör Wine Selection ponttal készül, a Csopaki Kódexnél és a Somló, az utánozhatatlannál! a régió borászatai várnak. De itt lesz a Garamvári Szőlőbirtok, a Dobosi Birtokközpont, a Laposa Birtok, a Martinus Birtok, a Pálffy Szőlőbirtok és Pince, a Natúr Sümeg, a Szabó és fia Borpince, a Skrabski Pince, a Veszprémi Érsekségi Pincészet, a Zelna Borászat, a Kern Bor és Pezsgőház, a Taittinger Champagne és a Tagyon Birtok is. A Borkorzó, a Laurent-Perrier Champagne & François Pezsgő és a Bor és Más Balaton Champagne és Borbár igazi különlegességekkel vár majd minket. A söröket a Helka és a Stari sörfőzde képviseli, pálinkát a Fenegyereknél kóstolhatunk, a Bubor Ape-Tölgyes kúria pedig kávéval és pezsgővel vár minket.

Hasznos információk és jegyvásárlás


A Balaton Wine & Gourmet fesztiválra ezen az oldalon tudtok napijegyet és bérletet váltani, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes, a veszprémi lakcímkártyával rendelkező vendégek pedig 30%-os kedvezménnyel tudnak jegyet vásárolni.

A napijegy és a bérletjegy csak a rendezvény területére történő belépésre jogosít, a Jezsuita Templomban tartott speciális, fizetős programokra ezenfelül külön belépőjegy váltása szükséges. Számos program előzetes regisztrációt igényel, ezt itt tudjátok megtenni.

Hasonló tartalmak

Admin mode