balaton

szerkesztés

Idegenvezető: vacsora a betyárok sírjánál, a LEGO-pince borával

Szerzők

  • We Love Balaton

2013. 11. 25. 1:00

Keszthely környékén jársz? Látogasd meg a Gyöngyösi Betyárcsárdát, a Festetics-pincét, Tátika várát, nézd meg a Hobbitot a Fontana mozi nyikorgós székein és forraltborozz sült gesztenyével Gyenesdiáson. Idegenvezető: Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

Idegenvezető rovatunkban helyben vagy országosan ismert, Balatonnál járatos embereket kérünk meg, hogy ajánljanak bármit, ami szerintük látni, enni, vagy meginni való a Balatonnál. Elsőként Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója javasol helyeket azoknak, akik december környékén járnak a Balaton nyugati csücskében, Keszthelyen, Hévízen, vagy Balatongyörökön. Az egyes helyekhez füzött kommentárokat mi írtuk.

Fotó: Balatoni Múzeum

Enni, inni

Tompos Étterem – A Tompos Étterem frissen felhúzott épülete Keszthely Gyenesdiás felé eső kertvárosi részén található, közel a bevásárlóközpontokhoz, a vitorlás kikötőkhöz és a Libás strandhoz. Hagyományos konyha vastag étlappal, sok hallal, paleo és vega ételekkel is.

Gyöngyösi Betyár Csárda – A majdnem 300 éves épület közelében lelőtt haramiák sírja jelzi, a betyárkodás itt tényleg vérre ment egykor. A Keszthelytől pár kilométerre, a Rezi és Sümeg felé vezető út mellett álló betyárcsárda viszont ma is ápolja a vadkeleti hagyományokat. Itt minden a betyárokról szól, az ételek nevétől a cigányzenés-karikás ostoros programokig.

Part Café & GrillUrbánus reggeliző hely Keszthelyen, olaszos szendvicsekkel, facsart gyümölcslével. A Part Café & Grill nevével ellentétben nem a Balaton-parton van, hanem a Georgikon Majormúzeum – Élménygazdaság szomszédjában. Ha valaki egy kiadós reggelivel futna neki a kultúrának.

Látnivaló

Balatoni Múzeum – A Balaton történetéről szóló interaktív állandó kiállítás mellett folyamatosan láthatóak időszakos kiállítások, gyerekeknek szóló, szórakoztatva oktató programok. December 14-én, szombaton például karácsonyi játszóházat rendez a múzeum, ahol karácsonyi díszeket és mézeskalács figurákat is gyárthatnak a gyerekek.

Avar vezér sírja – Kik azok, akik még a kelet-németeknél, sőt a magyaroknál is előbb értek a Balatonhoz? Az avarok. Ez a nomád lovas nép egykor az egész környéket uralta, a rómaiakkal ellentétben mégsem hagytak sok nyomot maguk után. Azaz mégis: a gyenesdiási Pásztorházban egy környéken élt avar vezér sírjának kincsei láthatóak. A kiállítás május 1-ig előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Helikon Taverna Múzeum – A vonyarcvashegyi Zenit Hotelben hamarosan nyíló Bock Bisztró Balatonról már írtunk. Aki a balatoni Bock ízeire kíváncsi, és felkeresi a vonyarci hegytetőn álló épületegyüttest, annak érdemes meglátogatnia az ide tartozó műemlék Festetics-pincét is. A 2013-ben felújított helyen a környék borászatát bemutató kiállítás látható, plusz maga a pince, LEGO-ból felépítve.

Tátika vára – A Zalaszántó mellett található Tátika várának megmászása keményebb túrának ígérkezik, pláne hideg időben. De megéri a gyaloglás, nem csak a bükkös erdőben való séta és az utóbbi években kipofozott várrom, hanem az onnan nyíló kilátás miatt is.

Fontana Filmszínház – Steril multiplex helyett a fapados kertmozi-élmény téli verziója vár a hévízi Fontana Filmszínházban. Kifényesedett lehajthatós székek, a vásznon viszont a legújabb filmek, például a Hobbit második része, december 12-től.

Rendezvény

A hétvége már advent első vasárnapja, így a környéken lehet válogatni az adventi vásárok közül. Hévízen, a Festetics téren december 1-től 22-ig tart az adventi vásár. Balatongyörökön december 6. és 8. között lesz adventi mulatság punccsal és zenés programokkal. Gyenesdiáson a Községházánál december 14-én és 15-én tartanak adventi gesztenyesütést, forralt borozást és vásárt.

Hasonló tartalmak

Admin mode