A Káli-medencébe látogatni felér egy terápiával: mindenki lelassul egy kicsit, a levegőt harapni lehet, ettől kellemesen elpilledünk, és nem szeretnénk sietni, a mindennapi gondokon rágódni. A Három Huszárban minden adott a lazításhoz, akár barátokkal, párral vagy kisgyermekkel érkezünk. Köveskál központjában egy kedves, kreatív, német ajkú házaspár gondozásában üzemel a Három Huszár Fogadó, ahol két éjszakát töltöttünk, illetve inkább töltődtünk.

Révfülöptől autóval csupán 10 perc az út a Három Huszárig: a nyüzsgő strandot és az illatozó Rózsakertet hátrahagyván precízen gombolyított szénabálák jelzik, hogy a lángos- és hekkbirodalom után egy egészen más világ következik. Az elmúlt években rengetegett fejlődött a Káli-medence, és ezt nemcsak az infrastrukturális változásokra értjük, hanem a vendéglátásra is. Szuper azt látni, hogy a borospincék, kiskocsmák, éttermek és panziók is klasszikus értelemben vett vendéglátással foglalkoznak, ami magában foglalja a szívélyes fogadtatást, odafigyelést, gyorsaságot, profizmust. Szó sincs a rosszul beidegződött modellről, amit mindenki legszívesebben elkerülne. Köveskálon minden padon ülő néni vagy éppen borász kedvesen üdvözli és útbaigazítja a település látogatóit.

A Három Huszár Fogadóba késő délután érkeztünk, Anke széles mosollyal fogadott minket, és rövid körbevezetés után tágas apartmanunkba kalauzolt. Igazi régi, nádtetős parasztházról beszélünk, vaskos, döngölt falakkal, csodaszépen rendbe hozva. Magyar parasztházak stílusjegyeivel, mégis németes precizitással kell elképzelni a Három Huszárt. Anke és Wolfgang több mint 10 éve vásárolták meg álmaik otthonát, amelyet a mai napig csinosítgatnak saját ötletek alapján, saját kivitelezéssel, hiszen Wolfgang szakmáját tekintve ács. Az épületegyüttes műemléki védelem alatt áll.

Ők maguk is a Három Huszárban kialakított lakrészben élnek, de hát ezen nincs mit csodálkozni, ilyen mesés kert és mikroklíma kevés helyen van, soha szebb és nyugtatóbb környezetet nem kívánhatnának. A pár eredetileg Németországban élt, de mikor meglátogatták egy barátjukat, és meglátták az "eladó" táblát a portára kitéve, némi mérlegelés után teljesen felszámolták németországi életüket, és Köveskálra költöztek.

Akik a letisztult, minimalista stílusra esküsznek, lehet, hogy vizuális sokkhatást kapnának a Három Huszár kertjének és épületeinek körítésétől: antik bútorok, tárgyi emlékek, apróságok, kerámiák, régi, mezőgazdaságban használt eszközök - van minden, mint a vásárban, ahogy szokták mondani. Ha már vásár, akkor pedig helyben vagyunk, Anke és férje imádják a bolhapiacokon, vásárokban beszerezhető egyedi kiegészítőket, bútorokat. Mikor Káptalantótiba indultunk, és elmeséltük Ankének, helyeslően bólogatott, és büszkén nézett körbe a kertben - bizonyára sok csecsebecse származik a közeli piacról. A nádtetős házakon kívül a Három Huszár kertjéről is fontos szót ejteni: egy óriási, árnyas és több kis szeparált ücsörgőrészt találunk, hogy ha több család/baráti társaság is egy időben megszállna, ne legyen zavaró a vegyülés. Bográcsolási lehetőség, homokozó, gyerekjátékok is gondoskodnak az élménydús pihenésről. Néhány száz méteren belül pedig Köveskál három szuper vendéglátóegységét is megtaláljuk: a Kővirág, a Mi A Kő és a Pálffy Pincészet borterasza is könnyed sétányira található a Három Huszártól.