Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szállás

szerkesztés

Titokzatos olasz kastély a 71-es út mellett- Sir David Kastélyszálló

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2014. 09. 10. 2:00

Mi köze a balatonszepezdi Sir David Balaton Kastélynak a magyar rovásíráshoz? És miért akarnak a biciklisek kastélyban nyaralni? A kastély falai némán is mesélnek.

A balatonszepezdi Sir David Kastélyszálló egy hektáros parkjával és impozáns épületével jól megbújik a park száz éves fái között. Olyannyira, hogy a 71-es úton autózóknak sokszor fel sem tűnik a nyaralóházak hosszú sorában különösnek mondható jelenség.

Ha a falak mesélni tudnának...

A kastélyt 1906-ban dr. Sebestyén Gyula néprajztudós álmodta és építtette meg. Az ő nevéhez fűződik  a magyar rovásírás jeleinek megfejtése. 1946-ban annak rendje és módja szerint ezt a kastélyt is államosították. A sors fintora, hogy az egykor csak arisztokrata urakat és finom hölgyeket látott kastély ezután évtizedekig a várpalotai bányák üdülőjeként működött. A privatizáció éveiben ismét magántulajdonba került. Ekkor kívül-belül angol reneszánsz stílusban újították fel. Tizenhét évvel ezelőtt jelenlegi tulajdonosa, egy olasz üzletember vásárolta meg. Az ő fiáról kapta a Sir David kastély elnevezést, és itt-ott a szobák enteriőrjében is tetten érhető az olasz ízlés.

Biciklis arisztokraták

Első hallásra meglepő, hogy a várhatóan grófi ellátásra vágyó vendégek biciklit is kapnak a szálláshoz. A kastélyszálló munkatársai sok gyalog- és biciklis túrát szerveznek, de a vendégek kerékpárjukkal egyedül is bebarangolhatják a Káli-medencét. A szálló hátránya a wellness- és éttermi szolgáltatások hiánya. Igaz, a kertben van egy kis méretű medence, a lakosztályok erkélyeiről pedig pazar a balatoni panoráma. A saját konyha hiányát egyébként a révfülöpi Mákvirág étteremmel együttműködve próbálja megoldani a kastélyszálló. A lakosztályok enteriőrje meglehetősen eklektikus, láttunk szemet gyönyörködtető olasz antik bútorokat, de a teakonyhákban inkább a modern, egyszerű bútordarabok dominálnak.

A szálló négy lakosztállyal és hat szobával várja a vendégeket. A lakosztályok stílusa nagyon különböző.  A nászutas részlegben például baldachinos ágy fogad minket, Sir David kimért lakosztálya viszont valószínűleg a férfiak ízlésvilágának fog jobban megfelelni. Itt a whisky esténként szinte kötelező!

A messziről hatalmas méreteket sejtető kastély mindössze 28 fő befogadására képes, ami főszezonban, fesztiválok idején hamar összejön, ezért érdemes előre bejelentkezniük a különleges helyek kedvelőinek. Főszezonban a szobaárak 12 500 és 22 000 Ft között ingadoznak, ami két-három főre lebontva valóban egészen baráti ár egy kastélyszállótól. Egy Balatonra néző balkonos lakosztály kibérléséhez viszont már mélyebben a zsebükbe kell nyúlni a vendégeknek. Sir David patinás lakosztálya a legdrágább, itt 45 000 Ft-ot kell fizetni egy éjszakáért, igaz ez az ár reggelivel együtt és négy személyre értendő.

Sir David Balaton Kastély
Cím: 8252 Balatonszepezd, Szepezdfürdő (71-es út, 64-es km)
Facebook

Hasonló tartalmak

Admin mode