Kastélyosok. Csak így emlegetik a kicsi Balaton-felvidéki faluban Fazekas Andrást és családját. Bár a kúriát és a mellette található gazdasági épületeket igencsak megviselte az elmúlt néhány évtized, a néhány éve beköltözött új tulajdonosok megkezdték a helyreállítást. Még bőven van min dolgozni, de a vendégházakban vagy a fesztiválok idején felállított sátrakban jól – és nagyon versenyképes áron – tudunk aludni, a falusi vendégasztalra pedig messziről is rájárnak.

Taliándörögd központjában, egy jókora telken található az épület, melyet a 18. század második felében, illetve a 19. század elején emeltek. Az egykori kúria és gazdasági épülete 2006-ban, tekintettel építészeti és iparművészeti értékeire, műemléki védettséget kapott. Az 1945 után elhanyagolt birtok - részben átalakított - épületeit lépésről lépésre állítják helyre tulajdonosai.

Vendégfogadásuk kezdetben a Művészetek Völgye keretei között alakult, majd ráéreztek, hogy a fesztivál hangulatát, az ételek készítését és a vendégekkel való együttélést érdemes lenne az egész évre kiterjeszteni. Az 1700-as évek végén épült kúria melléképületeiben 2-4 ágyas, pótágyazható, saját vizesblokkal rendelkező szobákban fogadják a látogatókat (2800-3300 HUF/fő), a fesztivál alatt a kert remek helyszín lehet sátorozásra is.

Érkezésünkkor rögtön megnyugodhatunk, hogy az egykori pezsgő életet sikerül fenntartani: kedves köszöntőszavak, a családi ki-kicsoda után rögtön érezzük, hogy itt mindig történik valami. Az egy főre jutó barátságos kutyák magas száma mellett látunk egy kicsit távolabb legelő csikót, éppen most születtek kismacskák is, versenyeznek egymással a lilábbnál lila ibolyaszörpök és házigazdáink a binominális nevezéktant megszégyenítő pontossággal azonosítanak minden virágfajtát.

Míg a nagyobb dimenziókért és technikai részletekért András felel (akiben igazi reneszánsz ember módjára találkozik a szociológus, a kivitelező és a kertész), a klasszikus értelemben vett vendéglátás itt a hölgyek dolga. Ők választanak egy ötvenegyedik szürke árnyalatot a festéknek, hogy igazán magára találjon a vendégház, bútorokat újítanak fel, részleteket igazítanak és kiskertet ápolnak.

Igazi profiljuk - a bohém szálláshelyek mellett – a falusi vendégasztal: remekül vegyítik a modern trendeket (krémlevesek, mártogatósok) a klasszikus ízvilággal. Tizenötféle szörpöt készítenek, melyek közül kettő sem ugyanolyan árnyalatú, és olyan ételkínálattal várják a vendégeket, hogy azok önkéntelenül is átlépik a konyha küszöbét.

A napi menünek csak a kiskert és a fantázia szabhat határt, mindenesetre, akinek nincs nagy problémája a zakuszkával, diós sajtkrémmel, gyömbéres körtelekvárral vagy a mentás zöldségekkel, annak ajánljuk, hogy térjen be a modern gasztro-kastélyba. Idén nyárra külső látványkonyha is készül, de addig is lehet kérni piknikkosarat, bográcsozást, reggelit vagy napi ebédmenüt – biztosak vagyunk benne, hogy itt még soha senki nem maradt éhes. Ráadásul bármelyik ételről beszélünk, igencsak baráti áron juthatunk a finomságokhoz: egy reggeli (pástétomok, kávé, tea stb.) 800 forint, egy háromfogásos ebéd kb. 2000 Ft-ra jön ki. Ha nem itt szállunk meg és szeretnénk a Lőke Kúriában enni, előtte mindenképp érdemes telefonálni.