Június végén, még javában az átalakítási munkálatok közepette jártunk először a Hazai Provence vendégházban. Azóta minden a helyére került és az új kapolcsi vendégház múlt heti nyílt napján már egy igazi provence-i birtokon sétálgattunk, ahol a kreativitás gond nélkül áthidalta a földrajzi határokat. Ilyen volt, ilyen lett a Hazai Provence vendégház.

Amikor bő másfél hónapja Kapolcson jártunk, hogy épülése közben nézzük meg a Hazai Provence vendégházat, még elképzelni sem tudtuk, hogy a sok törmelékből és festésre előkészített bútorból, hogyan lesz két hét múlva egy működő vendégház. Annyi azért már akkor is látszott, hogy a provence-i stílusú vendégházat megálmodó Cziráki Barbinak nem kell a szomszédba mennie ötletért: az ország különböző pontjain vásárolt régi bútorokat maga csiszolta, festette és tapasztalatait blogján mindvégig megosztotta másokkal is. Az azonban minket is meglepett, hogy a sok apró kreatív részlet végül tényleg egy komplett provence-i stílusú birtokká állt össze Kapolcson.

Na, de hogy kerül a kád a szoba közepére?

Nagyon nem értettük, hogy mit keres a kád a szoba közepén. Azt hittük, hogy még nem került a helyére, de most kiderült, hogy mégis. Pont ott kell lennie a franciaágy mellett.

Az még most is rejtély, hogyan nem lesz vizes a padló egy kiadós lubickolás után, viszont a kifröccsenő vízért némileg kárpótolhatja az embert, hogy ébredéskor egyből a kádba léphet az ágyból, és akkor még nem is kalandozott el a fantáziánk romantikusabb vizekre.

Kerek ágyat láttatok már?

Nem túlzunk, három héttel a nyitás előtt pont ennyire üres volt az emelet.

De aztán Barbi berendezte majdnem baldachinos ágyakkal. Na jó, a baldachin azért tényleg túlzás lett volna. A kerek ágy kicsit bölcső hatású, a ház nyílt napján több vendég is eljátszott a gondolattal, hogy elnyúljon rajta. De pizsamával senki sem készült.

Az ördög a részletekben..

Az ország másik végéből rendelt antik fésülködőasztal itt még festésre és kicsomagolásra vár.

Ebben a földszinti szobában találta meg végül az ideális helyét.

A részletek amúgy is nagyon fontosak a Hazai Provence-ban. A falból kilógó antik óra vagy az ablak párkányra helyezett madáretető egészen biztosan nem véletlenül került oda.

És ha nincs határa a fantáziának, akkor még egy régi esztergapad is konyhai pult formájában nyerhet új funkciót.

Június végén még a talaj sem volt egyenletes.

Mostanra viszont fűszernövények nőnek a teraszajtó előtt.

Levendula nélkül nincs Provence

Éppen ezért az udvarba egy egész levendulamezőt telepítettek.

Ha virágzik a levendula, a hátsó emeleti szobát kérjétek!

Találgattunk, hogy vajon mit kezd majd Barbi a hátsó pajta épülettel.

Teázósarkot csinált belőle, vicces szalmakanapéval.

A Hazai Provence kapuja már nyitva a vendégek előtt és Barbi elmondása alapján foglalásaik is vannak szép számmal. Foglalni a ház saját oldalán lehet és jó hír, hogy nem csak nyárra: az egész ház fűthető, így a Kapolcson telelésnek sem lesz akadálya. Sőt, hamarosan egy jacuzzi is érkezik a kertbe, amivel Barbi már a hűvösebb napokra készül.