Sokszor elmondtuk már idén ősszel, hogy nagyszerű vendéglátók tartanak folyamatosan nyitva, ez a közelgő tél miatt sem áll meg. Sőt. Helyi vendéglátósok kiválasztották, szerintük melyik a jelenlegi két legjobb helyi alapanyag, néhány hét múlva pedig húsz étterem táblás ajánlatát már ezek határozzák meg. Az alapanyagra különösen érzékeny vendéglősök a balatoni hal kérdését sem hagyták szó nélkül: származási jelölést javasolnak a tó körül mindenhol.

Összeült hét elismert balatoni vendéglátó egy sokat látott vendéglátóipari szakemberrel, és megállapodtak abban, hogy a balatonfenyvesi angus marha és a vászolyi sajt a Balaton legjobb alapanyaga 2016-ban. A díjat a Balatoni Gasztrotérképek ötletgazdáival (Szauer Judit és Budavári Dóra) közösen alapították azért, mert szeretnék felhívni a figyelmet a környék rohamosan fejlődő gasztronómiájára és az alapanyagok kiemelt fontosságára (erről a témáról és az egyre több helyben termelt alapanyagról idén itt írtunk).

A 2016-ban megválasztott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként (idei őszi olaszrizling ajánlatunkat itt olvashatjátok).

A kiválasztást ők végezték el:

  • Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház)
  • Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem)
  • Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró)
  • Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda)
  • Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány)
  • Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója)

Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai “zsűri” tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a győzteseket.

A mindent eldöntő beszélgetésen szóba került még a vadhús, a balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj is.

A díj legjobb része, hogy az alapanyagokat megválasztó éttermek más vendéglátóhelyekkel (a legtöbb helyet idén nyáron mi is ajánlottuk) együtt az étlapjukon is megmutatják, hogy mitől annyira kiemelkedő a fenyvesi angus és a vászolyi sajt. November 25-től három hétvégén keresztül, december 11-ig az alábbi helyeken mind lesz ezekből az ételekből táblás ajánlat:

Hal nélkül nem működik a Balaton