A családias, barátságos, klubhangulatáról is nevezetes csopaki panzió egyedülálló a maga nemében. Az 1929-ben épült kúriát 2014-re újították fel úgy, hogy eredeti fényében ragyoghasson, és azóta is folyamatosan fejlesztik. Most például egy új, nagy teraszt és szabadtéri konyhát építenek, de egy, a környék borait felsorakoztató vinotéka és egy mini színpad kivitelezése is tervben van.

Szinte döbbenetes, mekkora a csend, ahogy bekanyarodunk a Manor House Inn kertjébe. Az ingatlan közvetlenül a 71-es főút mellett található, de a magas falaknak és még inkább a buja növényzetnek köszönhetően szinte pusztai csend honol a kertben. Autónk éppenhogy befér a szűk behajtón, de ezzel nincs is időnk foglalkozni, annyira leköt bennünket az allé végén álló főépület látványa. Kétoldalt szőlősor, később pedig fák szegélyezik az utat a házig. Fejben már egy szappanoperában érezzük magunkat, amely egy régi nemesi család birtokán játszódik, s ez az érzés csak fokozódik, amikor felmegyünk a bejárathoz vezető lépcsősoron. 

Az 1929-ben emelt kúria felújítva, eredeti pompájában ragyog. Az épületen belül az egykori előszoba apró recepcióként szolgál, amelyből azonnal az óriási konyhába lépünk. A country-style hangsúlyosan végigvonul az egész házon: fehér minden mennyiségben és visszafogott, s éppen emiatt decensnek ható bútorok mindenütt. Az emeleten két szobát találunk, a Fehér és az Azúr szobákat, míg a földszinten a panzió zászlóshajója, a Piros szoba kapott helyet – egy óriási lábas káddal. A nevek a fürdőszobák cementlapjainak színéből jönnek: a villa logójának is számító leveles címer itt köszön vissza a helyiségekben. 

Az éjszakánként 20 000 ft-ért kivehető szobákhoz kávé- és teafogyasztás, valamint villásreggeli dukál, amelyet a tulajok saját kezűleg készítenek el. Sonkát, pástétomot, frissen sült paprikás kiflit éppúgy találunk az asztalon, mint gyümölcslevet vagy házilekvárt. A nap további étkezéseiről azonban magunknak kell gondoskodni: a közeli éttermekbe akár a bérelhető biciklikkel is elgurulhatunk.


Kezdetben a feleségemmel családi nyaralóként és bulihelyként használtuk a házat” – mondja Kovács László, tulajdonos. „Később, miután hazajöttünk külföldről, arra gondoltunk, hogy érdemes lenne kihasználni az adottságait.” A gondolatot tett követte, s ennek mentén 2014-ben megnyitotta kapuit a Manor House Inn.

Az eredeti elképzelés szerint egyfajta klubhangulatot igyekeztek megvalósítani, és bátran mondhatjuk, hogy ez sikerült is. Az itt megszálló vendégeket a kertbeli fröccsteraszon welcome fröccs várja, a terasz pedig éjszakai üzemmódban is működik, ahol viszont érdemes figyelni arra, hogy a panzió szomszédságában helyi lakosok is vannak, ezért a zajszintet érdemes a fővárosi romkocsmás alá belőni.

Jöhetnek gyerekek is, van játszószoba trambulinnal, háromkerekű biciklik az udvaron, egyedül medencére ne számítsunk. Fürdésre úgyis ott van az utca végén csillogó Balaton. 

A ház alkalmas kisebb céges csapatépítő-tréningek lebonyolításához is. „A nappalink egyfajta kreatív szoba, ahol inspirációt meríthetnek egy-egy ilyen alkalomhoz” – mondja László, s mutatja is a helyiséget. Itt minden átalakítás nélkül leforgathatnánk az Annie Hall bármelyik belső jelenetét. 

Az egykori üveges tornác – beépítve, szigetelve – közösségi térként funkcionál, házi könyvtárral és bakelit(!) lemezekkel. A ház felújításáról László elmeséli, hogy „gyakorlatilag megegyezik egy, a padláson talált, a harmincas évekre datált átépítési tervvel”. A dolog pikantériája, hogy a tervet csak az átépítés, felújítás után találták meg. Belsőépítész segítsége nem kellett, helyette ott volt nekik Erzsi néni. A berendezésnél és a funkciók (konyha, fürdők stb.) kialakításánál a család mellett segédkező hölgy elképzeléseit vették alapul.

A nappaliból kilátás nyílik a hátsó kertre is, ahol régebben gazdasági épületek álltak. Most óriási munka zajlik – a kerítés mentén egy, akár húsz főnek is elegendő teraszt építenek, míg a korábbi ólak helyén egy szabadtéri konyha kialakítása van folyamatban. „Többféle elképzelésünk is van, de valójában még nem döntöttük el, melyiket válasszuk. Tervben van egy mini színpad létrehozása, ahol kisebb koncerteket lehetne szervezni vagy színházi előadásokat tarthatnánk. A másik ötletünk egy vinotéka kialakítása – elsősorban csopaki borokkal –, amely a szomszédos utcáról nyílna”. A főszezonra kiderül, melyik terv lesz a befutó.

A tervek nagyvonalúnak tűnnek, ám mégsem a földtől elrugaszkodottak: a terület nagy, és a főépület mellett egy vendégház is van a kertben, ahol újabb három szoba és egy apartman található – vagyis van elegendő hely egy kisebb koncertközönségnek. S hogy teljes legyen a kép: Lászlóék nemrég a szomszéd házat is megvették, ahol jelenleg is folyik az átalakítás, így hamarosan újabb szobákból csodálkozhatunk rá a hatalmas kertre és a zöldellő növényekre.