Elmondjuk, milyen balatoni vendéglátókkal találkozhattok a hétvégi Gourmet Fesztiválon.

Május 18. és 21. között a budapesti Millenárison találjátok meg az ország legjobb éttermeit: idén is megrendezik a Gourmet Fesztivált. Bisztrók, csárdák, fine dining, magyaros, olaszos, hagyományos vagy újszerű, húsimádó vagy vegán - vendéglátók széles választéka sorakozott fel, hogy bemutassák különleges fogásaikat. Témájuk idén a mangalicahús és az eper. Az ország minden sarkából érkeznek kiállítók, a balatoni vendéglátók sem maradhatnak ki a sorból.

A veszprémi gasztronómiát hárman is képviselik. A Chianti tokhaltatárral és korianderes mangalicasonkával készül, de különleges kecskesajtjukat is érdemes lesz megkóstolni eperrel vagy medvehagymával. Az Oliva Étteremnél olivás mangalicakolbászt kínálnak pitypangmézes mustárral, hagymalekvárral és diós kenyérrel. A Villa Medici legnagyobb dobása a mangalicaszűz lesz, rántott mangalicapofa-pörkölttel és dödöllével, desszertnek pedig eperkaviárt készítenek.

Az északi partnál maradva: Balatonfüred ízeit is megtalálhatjátok a gasztrofesztiválon. A Baricska Csárda szakácsai préselt csülköt kínálnak kemencés füstölt burgonyával, a Bistro Sparhelt pedig mangalicaszalonnával, mentás-vajas borsóval, véres hurkás burgonyakrémmel és füstölt eperrel készül. A déli partot a balatonszemesi Kistücsök Étterem képviseli. Citrusos, tárkonyos mangalicapájslit kóstolhattok náluk ropogós zsemlekockákkal.

A Balaton-élményt a régió borászai teljesítik ki. Badacsonyból érkezik a Laposa Borbirtok, a 2HA Szőlőbirtok és a Gilvesy Pincészet. A Káli Kövek Borászat és a Pálffy Pince a Balaton-felvidéket képviselik, a Kristinus Borbirtok standjánál pedig a Dél-Balaton boraival frissülhettek fel.