Négy meghatározó, télen is aktív balatoni személyiséget kértünk arra, hogy értékeljék az idei telet a Balatonnál. Arra kerestük a választ, hogy érezhető-e fejlődés a téli kínálatban, és miben kell még mindenképp fejlődnie a vendéglátóhelyeknek. Kiderült, hogy egy téli balatoni kiruccanás egyre menőbb ajándéknak számít, vagy hogy a minőségi kínálatért igenis hajlandóak utazni a magyarok. De hogyan lehetne megszólítani a külföldieket, és miért kell még jobban figyelni a programok valódi tartalmára?

„Volt olyan napunk, amit még a nyáron is megirigyeltünk volna” – Tóth Balázs, BL YachtClub

Az elmúlt években is a déli part fő téli helyszínének számított, idén azonban a szokásosnál is nagyobb hírt kapott a BL YachtClub által szervezett téli vitorlás túra, amely újabb fontos lépésnek tűnik a 12 hónapos Balaton-imázs eléréséhez. Tóth Balázs emellett a környékbelieket is igyekszik összefogni, az olyan össznépi rendezvényekkel mint a Lellei Gasztro Farsang.

„Idén a Balatonnak sikerült elhallgattatnia a károgókat, akik azt mondták, hogy ha nem fagy be a Balaton úgy mint tavaly, akkor itt télen nem lesz semmi. Kiderült, ha minőségi programokat kínálunk, akkor igenis ide utaznak, és a helyiek is kimozdulnak. Volt olyan hétvégi napunk, amit még a nyáron is simán megirigyeltünk volna. Egyértelműen kiderült, hogy komoly hívószó, ha egy rendezvényre több éttermet, cukrászdát, borászatot hozunk össze” – osztja meg kérdésünkre téli tapasztalatait Tóth Balázs, aki szerint más változás is felfedezhető.

„Érezhető egyfajta lendület, talán ez a legjobb szó rá. Nem csak a vállalkozók, de a közönség, akár a helyiek körében is. Már nem mi vagyunk az ufók, akik télre is programokat találnak ki.” A BL YachtClub vezetője szerint a téli nyitvatartást a jó jelek ellenére azonban még nem lehet rentábilisan működtetni. „Át kell állítani az agyakat arra, hogy a cél a hosszútávú építkezés, nem a gyors haszonszerzés. Nagyon örültem például a szigligeti jégpálya megnyitásának, de ilyenből kellene több, hogy tudatosodjon, nem csak a befagyott tavon lehet korcsolyázni. Rengeteg munka kell még, de a Balatonra télre utazni most sikknek számít, sokan adják ezt karácsonyi ajándéknak például.”

Kell egy Balaton-csomag, ami külföldön is eladható – Kovács Tamás, Szent Donát birtok

Kovács Tamás, a csopaki Kódex egyik szellemi atyja idén a birtok konyha estekkel csábította téli vendégeit a Szent Donát birtokra, ahol ezeken a vacsorákon egy-egy pincészet konyhája és borai vendégeskedtek náluk.

„Ezek az estjeink jól sikerültek, 40-50 fővel, tehát teltházzal mentek, ami főleg annak köszönhető, hogy egy-egy ilyen est simán nyújt annyit élményben mint egy színházi látogatás vagy egy koncert. Exkluzív élményt kapnak, hiszen két színvonalas konyha dolgozik együtt, a borászok pedig olyan borokat is bemutatnak, amik még nem kerültek forgalomba.”

Kovács szerint egyértelmű fejlődés tapasztalható náluk a téli forgalomban, de ez az időszak egyelőre még mindig inkább a birtokon dolgozó kulcsemberek megtartása miatt fontos. „Azonban egyre több a télen is nyitva tartó hely és egyre kreatívabb a programkínálat. Csopak és Füred környéke már minden hétvégére kínál programot azoknak, aki igényes kikapcsolódásra vágynak. A lassan, de biztosan növekvő vendégszám pedig ennek sikerét egyértelműen visszaigazolja.”

„Amellett, hogy a hazai közönség körében egyre népszerűbb 1-2 napos hétvégi kiruccanásokat szervezni, a jövőben a külföldi vendégek is az egész éves Balaton mozgatói lehetnek. Mi is érezzük, hogy egyre többen jönnek hozzánk. A Balatonnál működőképes tud lenni az a nemzetközi modell, mely a fővárosba érkező külföldieket egynapos countryside-programokkal mozgatja. Számos példa van a nagyvilágban arra, hogy a táj, a gasztronómia és a bor hármasa, ha jól van összerakva, akkor sokakat csábít. Ez a három dolog pedig egyáltalán nem évszakfüggő. Abban kell még fejlődnünk, hogy a Balatonra se tudatlanul érkezzenek, hanem legyen egy előzetes képük a régióról, legyen egy mindenhol prezentálható egy-két hívószavas csomagunk, mint amilyen Budapestről már él külföldön.”

A Balaton jövőjét a téli minőségi modell mutathatja meg – Kardos Gábor, Balatoni Kör

Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője tavaly a Balaton-Átcsúszás egyik szervezőjeként közelről tapasztalhatta meg, milyen turisztikai lehetőség rejlik a téli Balatonban. Erre a télre azonban a befagyott tóban rejlő lehetőségek nélkül kellett átmenteni valamit a tavalyi lendületből.

„A balatoni kínálatnak jóval rugalmasabban kell reagálnia az időjárás változásaira. Most is tapasztalhattuk, hogy az egyik héten még befagy a tó, egy héttel később viszont már színtiszta tavasz, 15 fok fogadja az idelátogatókat. Nyáron is egészen új kezdeményezésekkel csökkentenénk az időjárással szembeni kitettségünket. Télen csak minőségi kínálattal lehet érvényesülni és ez lenne a jövő turisztikai modellje a nyári időszakra is, ha végre kiszabadulunk az igénytelen tömegturizmus és a retro igézetéből" – vonta le tapasztalatait Kardos, aki hozzátette, egy település számára ma élet-halál kérdés, hogy van-e nyitva tartó éttermük.

„Idén hét olyan hely fogott össze a Badacsony nyitva programsorozatban, melyek közül pár éve még egy sem tartott nyitva télen. Szigligeten most először nyitott ki télen strandbisztró, sőt: a Villa Kabala étterem is.”

Az üzenet már vonzó, de azt tartalommal kell megtölteni – Laposa Bence, Laposa Birtok