Tikkasztó kánikulával indult a hét, hogy aztán enyhülés következzen. A tó körül bármilyen az idő, tobzódunk a történésekben, össze is foglaljuk a legfontosabbakat!

Tobzódtunk az érdekes hírekben a nyári főszezon utolsó heteinek egyikében is. Nagy fejlesztésekről, várható hosszú hétvégi teltházról, a hét eleji brutális kánikula utóhatásairól, sajnálatos balesetekről és egy eltulajdonított tábláról is érkeztek hírek. Bár számunkra a legfontosabb az idei strandételverseny volt. Következzen heti hírösszefoglalónk!

Gasztro

Szoros versenyben, hétfős döntős mezőnyt verve a tavalyi Év Felfedezettje, a Tiki Beach Bisztró nyerte a Balatoni Kör és a We Love Balaton közös Év Strandétele versenyét egy kovászosuborka-levessel. A zsűri idén ezüst- (Port Burger) és bronzérmest (Málna Büfé) is hirdetett, az Év Felfedezettje pedig a keszthelyi Pinyó Büfé lett.

Interjút adott a Népszavának Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke, aki beszélt arról, árkérdés-e a minőség, a Badacsony egy része még mindig "mulatós", a lakóparkok építése pedig "primitív üzleti modell".

A természet forr

Súlyos kánikulával, harmadfokú figyelmeztetéssel indult a hét, ami miatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella elmondta, ez a Balaton vízminőségére nincs hatással.

Sok a Lyme-kórt terjesztő kullancs, az ÁNTSZ csak a Balatonnál egy hét alatt 17 fertőzöttről szerzett tudomást. Érdekesség, hogy hosszú távon a klímaváltozás elűzheti Magyarországról a Lyme-kórt is terjesztő kullancsokat.

Közlekedés

Gyorsút helyett hivatalosan is autóút lesz a Balatont Zalaegerszeggel összekötő M76-os út (azaz csak különszintű csomópontjai lesznek). Jelenleg a Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta (ld. a képen), illetve a Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti szakaszok épülnek, az összesen 40 kilométeres út középső szakaszának is elkészültek a tervei. A teljes útvonalat 2022-ben adhatják át. Kapcsolódó fejlesztés, hogy a 71-es út Keszthelyen át Hévízig tartó szakaszát is négysávosra bővítik a város és az M76 között.

Júliusban rekordszámú, 24 ezer utas váltott jegyet a balatonfenyvesi kisvasútra, amelynek tavasszal kezdődött felújítását leállították a főszezonra. Szeptember 9-től folytatódik a Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti vonal renoválása, november 30-ig pótlóbuszok viszik az utasokat.

Épülgetne-szépülgetne

Érvénytelen lett a révfülöpi vitorláskikötő miatt kiírt helyi népszavazás. A 361 megjelent szavazó többsége, 322 fő ellenezte a projektet, viszont csak a szavazók 30 százaléka jelent meg a szükséges 50 százalék helyett. Közben az Index arról írt, hogy az önkormányzat szórólapokon kampányolt amellett, hogy ne menjen el senki szavazni, mert megtévesztő a szavazólapon feltett kérdés. A kikötő építése még nem lefutott, két hatósági engedély és lakossági egyeztetés is lesz előtte.

Hatalmas számokat mondott Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője a balatoni fejlesztésekről. 2020 végéig 18 uniós fejlesztés jöhet, az országosan fejlesztendő 700 panzióból 120 balatoni lesz, de 10 szállodát is felújítanak, 13 újat építenek, valamint az összes balatoni csúszda megújul. A strandfelújítások sem állnak le, a szabadstrandok után jönnek a fizetősek is. Guller elmondta még, az első félévben 773 ezer vendég 2,1 millió éjszakát töltött a Balatonnál.

Egy helyben állnak a keszthelyi szállófejlesztésekNépszava szerint: a Hotel Viát sok csúszással, de végre lebontották, a Helikon zárva van, a két patinás szállóból a Hullám munkásszállóként működik, a Balaton felújítására pedig a lap állítása szerint tervek sincsenek még. 

Biztonság

Súlyos baleset történt a siófoki Bamboo Sziget vízisí- és wakeboard-pályáján szombaton. Egy tizenéves fiú a vízbe esett, majd átment rajta egy vele kb. egykorú lány egy wakeboarddal. A fiút mentőhelikopter vitte kórházba.

Mozdonytüzet eredményezett a hétfői hőhullám Balatonalmádiban: egy dízelmozdony gyulladt ki a Kék Hullám sebesvonat élén, ami miatt a vonatot is kiürítették.

Mintegy 150 ember tüntetett a királyszentistváni hulladéktelep előtt szerdán, miután sokadszorra kigyulladt a telep, amit napokig oltottak a tűzoltók. A fűzfőiek féltik a levegőminőséget és újabb tüntetést helyeztek kilátásba, ha nem zár be a telep.

Somogybabodon észlelte a rendőrség az egy főre eső legtöbb ittas vezetőt24.hu adatigénylése szerint. A 476 fős faluban 28 esetben intézkedtek a rendőrök emiatt, vélhetően ebben az offroad fesztiválnak is szerepe van. A Balaton környékéé a dobogó másik két foka is: a második Kékkút (75 fő/2 ügy), a harmadik Paloznak (546 fő/14 ügy).

Szállás

Nem meglepő módon teltházat jósol a négynapos hosszú hétvégére a Világgazdaság, legalábbis a déli parti szállásokra. Az emberek átlagban 58 500 forintért foglalnak szobát/apartmant a Szállás.hu adatai szerint, Siófok még mindig az ország lekeresettebb városa, Somogy pedig megyéje.

Panzió építésébe vágott bele a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a Balatoni KÖR Facebook-oldalára kitett kép szerint 315 millió forint állami támogatásból.

Strand & mozgás

Ingyenessé tette a helyieknekHelikon strandot a keszthelyi önkormányzat augusztus 16-tól. A bejelentés nem véletlen: az apró déli szabadstrand megszűnik és kutyás strand lesz, a lakosok viszont nem örültek a város egyetlen nem fizetős strandjának elvesztése miatt, így kárpótolta őket az önkormányzat.

+ Heti örkényi sztori

Csodás, valóban Örkény-novelláért kiáltó minitörténetet osztott meg a rendőrség a weboldalán egy felhívásban. Idézzük a lényeget: "A rendelkezésre álló adatok szerint 2019. július 24-én 14 óra 30 perc és 2019. július 29-én 6 óra között ismeretlen személy Balatonkenese belterületén, a Széchenyi park mellett, a Kikötő utcára kihelyezett, korábban megrongálódott "Behajtani tilos" jelzőtáblát kitörte, majd eltulajdonította." Aki tud bármit az esetről, az a Balatonalmádi Rendőrkapitányság 06-88-438-711-as számán vagy 24 órában ingyenesen és névtelenül hívható 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 107-es vagy a 112-es számok valamelyikén tegyen bejelentést.