Az ősz nyitánya se telt eseménytelenül a tó partjain, meg is mutatjuk, mi épül vagy épült, mi történt a közlekedés vagy épp a gasztró világában. Heti hírösszefoglalónk következik.

Túl vagyunk az első őszi héten, úgyhogy következik az első őszi heti hírösszefoglalónk, amelyből kiderül, hogy kik tették rendbe a Töreki-tavak környékét, miben változik a veszprémi buszközlekedés, hova épül az új lakópark a tóparton és milyen sorsa lesz a somogyi somnak.

A természet védelmében

94 önkéntes tette rendbe a Siófok melletti Töreki-tavak környékét egy csapatépítő tréning jegyében - számolt be az akcióról a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az appfejlesztő Supercharge Kft. alkalmazottai (angolok és spanyolok is) és civilek szemetet szedtek, táblákat festettek, sorompót és madárodvakat építettek, pihenőpadokat és asztalokat újítottak fel, fákat ültettek.

Még a szakemberek számára is meglepő algavirágzás kezdődött augusztusban a Balatonon, Keszthely környékén zölddé vált a víz - írja a Balatontipp. A tihanyi Limnológiai Intézet szerint két fitoplankton dominálta a hirtelen algásodást. Szerencse, hogy pont az üdülési szezon végén indult be a folyamat, amely valószínűleg a Kis-Balatonból ered. Az emberre jelenleg veszélytelen.

Folytatódott a Virágos Magyarország versenye újabb regionális döntőkkel. A Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékből álló régióban a legvirágosabb város Székesfehérvár lett, falvak közt pedig a Balaton-parti Paloznak nyert. Kisebb díjakat is kiosztottak, íme a balatoni nyertesek: Arany Virág díj: Herend és Lovas, Helyi érték díj: Tihany.

Már a múlt heti híradóban is említettük, mennyi gondot okoznak a vaddisznók, most az ATV oldala arról ír, hogy Balatonszepezden a strandolók közt fürdőzött egy anyakoca a malacaival.

Közlekedés

Eleve mindenhol módosul a közlekedés a nyári szünet végével, de a veszprémi városi buszhálózat is nagyot változott a Veol szerint. Nem jár többé a 17-es busz (helyette a 7-es igen), új járat indul 10A jelzéssel, a szezonális 14E se jár már, a 18-as vonala módosul. Az új menetrend itt megnézhető.

Épület

Nagy zöldfelület tűnhet el hamarosan Balatonszemesen, mivel a 24.hu szerint luxusszálloda és villapark épül a kemping helyén, részben az új, engedékenyebb Balaton-törvény miatt. Cserébe az önkormányzat kap 2 hektárt, itt strand és fürdőház létesülhet.

Kapcsolódó, hogy a Napi.hu szerint megszólalt a témában a kabinet egy tagja, Rogán Antal is, aki egy parlamenti bizottsági ülésen elmondta, önkormányzati hatáskör a lakóparkok építése, ami ellen nem tehet semmit a kormány.

Ellipszis alakú szökőkutat építettek Balatonfüreden, a Zákonyi utcai mélygarázs fölé. Ez programozható és színes LED-ekkel van megvilágítva, melyek változtatják színüket, ráadásul nemsokára zenei aláfestés is lesz. A téren télen korcsolyapályát is kialakítanak - áll a Veol cikkében. (Lenti képünk még nyár közepén, az építés közben készült.)

Gasztro

Siófoki somültetvényüket bejárva közölte a Húsos Som Társaság, hogy újra akarják éleszteni a gyümölcs nagybani termesztését. Már ott tartanak, hogy aranyérmes somlekvárjuk van, és Ausztriában is megjelentek termékeikkel - írja a Sonline.

Jó szezont zártak a somogyi part vendéglátósai az Infostart szerint. A vendéglősök az adóellenőrzésekkel elégedetlenek, ugyanis már egy megcsúszott kasszaszerviz miatt is bezárják a boltot, ellenőrzés céljából pedig gyakran főétkezési, tehát nagyon pörgős időszakban érkeznek. Mindezek miatt törvénymódosítást kezdeményeznek.

Egyre kevesebb tőkéről ugyanannyi hazai bor kerül a piacra, mint több évtizede, ami a minőség rovására megy. A Magyar Hang cikkében megszólal a csopaki borász Jásdi István, aki szerint a magyar termőterületek 10 százalékán szüretelnek minőségi borhoz való szőlőt, sokan pedig csak az uniós pénzre utaznak az ágazatban. Az ilyesmi ellen jó az önigazgatás, mint a Csopaki Kódex.

Kultúra