A vírushelyzet miatt nemcsak a vendéglátósok, hanem a helyi termelők is nehéz helyzetbe kerültek a Balatonnál. Összegyűjtöttük azokat a gazdálkodókat (a teljesség igénye nélkül), akiktől friss, házi termékeket rendelhetsz a tó környékén. A cikkben szereplők nagy része házhoz is szállítja, illetve hetente meghatározott napokon postázza a csomagot, és van köztük olyan is, aki összekészíti, neked pedig csak el kell menned érte – a megfelelő higiéniai szabályok betartásával. A vásárlással nem csak egészséges és friss élelmiszerhez jutsz sorban állás nélkül, hanem a termelőket is támogatod.

A cikk írásakor a piacok nyitva tarthatnak, és a kötelezően előírt idősávok és higiéniai szabályok betartásával nincs akadálya annak, hogy itt vásároljunk, mi mégis az otthonmaradásra és a rendelésre szavazunk, amennyiben megoldható. Írtunk már a házhozszállítást vállaló éttermekről és borászatokról, most a termelők követeznek.

A rendelés minimum összege és a kiszállítás díja mindenkinél más, előbbi a legtöbb esetben 10 ezer forint körül alakul. Ahogy a piacokon, úgy itt is változik a kínálat a szezonalitás, illetve a vágások üteme miatt. Rendelés előtt mindig nézz körül alaposan a termelők Facebook-oldalán vagy a honlapjukon, avagy egyeztess velük telefonon!

Minden jó egy helyen

Kinga Kamráját a káptalantóti piac közelében, a 14-es kilométerkővel jelzett keresztúton befelé autózva találod meg, Tóti és Szentbékkálla felől, a jobb oldalon. Ha itt lekanyarodsz, kis idő múlva egy farmra érsz, ahol többek között szárnyasok, kecskék és mangalicák mellett visz az út. Az üzletben - ahová táblák vezetnek el - nemcsak parasztsonkát, csülköt, tarját és más hústermékeket kapsz, hanem friss tojást és Kinga sajtjait is megtalálod. Sőt, ha kezdő szakács vagy, azt is megbeszélheted vele, hogyan készítsd el életed első igazi húslevesét. Előrendelni nem szükséges, de ajánlott a gördülékenyebb kiszolgálás érdekében. A járványügyi helyzet miatt azt kérik, hogy csak egy, a bevásárlásért felelős személy jöjjön családonként. Időnként Budapestre is küldenek csomagot, érdemes figyelni a Facebook-oldalukat.

A kékkúti Levendula Porta az egyik legromantikusabb hely egy nyugodt reggelihez, levendulaszedéshez és szörpkóstoláshoz. Ezekről egy darabig sajnos le kell mondanunk, de jó hír, hogy a házi sajtokat, natúr joghurtokat, kolbászokat előzetes egyeztetés során lehet megvásárolni úgy, hogy a termékek átvétele a kapun kívül történik. Hetente egyszer házhoz is szállítják a megrendeléseket, a környezettudatosságra ügyelve üvegekbe teszik a tejtermékeket. Messzebbre pedig GLS-szel, előre utalással is feladják, amit lehet. A levendulazselék- és illóolajok a webshopjukban is megrendelhetők.

A déli parton is találni mindenes helyet: Joó Noémi és Piletics Szabolcs 2016-tól gazdálkodnak az ordacsehi NoSza Portán. Szabolcs nem a karrierváltók népes táborát gyarapítja, hanem eredeti szakmájában (agrármérnökként) dolgozik. Az állatok antibiotikum- és GMO-mentes takarmányt kapnak, a farmról sertés- és csirkehúst, kapirgálós tyúkoktól származó tojást, és ha szezonjuk lesz, vegyszermentesen termesztett zöldségeket rendelhetsz Szabolcs telefonszámán (06-70-315-7676).

Sajtok és tejtermékek

Kalla Roland (Kalla Natúr Élelmiszerek) Sümegprágán készülő sajtjai neves éttermek sajtválogatásaiban is szerepelnek. Érlelt és lágy tehénsajtok, camembert, kékpenészes, parenyica és pálpusztai is található a manufaktúra gazdag kínálatában. A telefonon előre megrendelt termékeket a fonyódi és a káptalantóti Liliomkert piacon és Sümegprágán, a Rákóczi utca 41. szám alatt lehet személyesen átvenni, a postázásra keddenként kerül sor.

A nemesbüki Korosajt Műhelyben gouda/trappista jellegű és edami/hegyi jellegű, rántani való sajt és mozzarella is készül a nagy becsben tartott Jersey tehenek tejéből. A műhely és a farm látogatása értelemszerűen szünetel (ahogy a tehenek ünnepélyes legelőre hajtása és a Korosajt Fesztivál is elmarad idén), de hétfőn és pénteken van házhozszállítás. A részletekért kattints ide!

A Bács-hegyi Sajtműhely termékeit - többek között medvehagymás és aszalt paradicsomos tehénsajtokat, kecskekrémsajtot- és mozzarellát - nem csak a káptalantóti Liliomkert piacon lehet megvenni, hanem telefonos egyeztetést követően a farmon is. A házhoz szállítás 20-30 kilométeres körzetben működik. A választék folyamatosan bővül, az aktuális készletről telefonon lehet érdeklődni.

A szentaltalfai Dobossy-család által alapított Royesfarmon szabadtartásban élő, tejelő szarvasmarhákkal foglalkoznak. A sajtok mellett friss tejet (előrendelésre), túrót, tejfölt és joghurtot is árusítanak. A nem romlandó termékeket 20 kilométeres körzetben kiszállítják, vagy utánvétes csomagban adják postára, de a Fő utca 81-ben is felmarkolhatod a sajtokat. A kínálatról a honlapjukon találsz információt, a rendelés menetéről pedig a Facebook-oldalukon

A Vászolyi Sajtmanufaktúra finomságait korábban sem a piacon találhatták meg a rajongói, hanem az üzemben szombatonként, illetve neves éttermek hozzávalóiként. Ha fűszeres Balatoni Csemege sajtot, ordát, vagy krémsajtot stb. szeretnél, Vászolyon, az András utca 5/3. szám alatt is át lehet venni az árut. Amennyiben az időjárás engedi, szabadtéren történik a kiszolgálás, rossz idő esetén pedig egyszerre egy fő beléptetésével a látogatótérben. Házhozszállítás esetén 20 ezer forint felett ingyenes a kiszállítás (ahogy a Vászoly környéki településekre is), ehhez csak kövesd a Facebook-posztban leírtakat! Örömhír, hogy a kezdetben létező rendelési határidőt törölték.

A magyartarka tehenek tejéből faszenes kéregben érlelt lágysajt a Tekeresvölgyi Családi Birtok egyik specialitása, de találsz náluk 14 hónapos érlelt sajtcsodákat is. A nemesvámosi gazdaság többek között a Veszprém-Balatonalmádi-Balatonfüred háromszögben vállalja a kiszállítást, GLS futárszolgálattal pedig Budapestre és az ország bármely pontjára eljuttatják a termékeiket. A rendeléseket egy Google dokumentum kitöltésével tudod leadni, minden héten szombattól hétfőn 12 óráig, a termékek pedig majd csütörtökön vagy pénteken éreznek meg. Természetesen a birtokon is átveheted a csomagod, nyitvatartási időben.

Bivaly és marha

A Várvölgy határában található Farm 54 nevű birtokon 80 Angus marha él stresszmentesen, egy több mint 50 hektáros területen. Húsukból steakek, grillkolbászok és hamburgerpogácsák is készülnek, de a farm boltjában levescsont, darált marhahús, mangalicaszalonna és -zsír is kapható. A húsokat előrendelés után becsomagolják, felcímkézik és az előre egyeztetett időpontban átadják az üzletben. Az aktuális kínálatot a Facebook-oldalukon találod.

A zalaköveskúti Tarkarét Biofarmon nagyjából százötven őshonos bivaly él szürkemarhákkal, magyar tarka tehenekkel, kecskékkel, hortobágyi rackákkal és néhány parlagi szamárral együtt. Az év 365 napját szabad levegőn töltik, helyben termesztett biotakarmányt kapnak, a borjak pedig anyatejen nőnek fel. És hogy milyen íze van a bivaly húsának? „Egy kicsit szárazabb, mint a marhahús, de van, aki szerint a vadhúsra emlékeztet az íze” – mesélik a farm házigazdái. A birtokon található üzletben továbbra is átvehetők az interneten vagy telefonon megrendelt húsrészek. Itt találsz további információt.

Palánta

Ha kertészkednél, de nem neveltél palántákat, a vállusi Ancsa ZamatKamrától nagyon sokféle vegyszermentes növénykét vehetsz, a korai paradicsomtól a paprikán át az uborkáig. A piacokon is áruló termelőtől tojást, szezonban zöldségeket is be lehet szerezni. Van lehetőség arra is, hogy személyesen vedd át az árut Veszprémben, Várpalotán, Székesfehérváron és Budapesten, és a házhozszállítás is járható út. Telefonon lehet érdeklődni és rendelni, a részleteket a Facebook-oldalon találod. 
 


Szörp és lekvár

Zsusska azok közé a termelők közé tartozik, akik úgy döntöttek, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel nem piacoznak egy ideig. Ha hiányzik a csilis fügelekvár vagy a zsályaszörp, Zsusska házi készítésű, különleges ízeket felvonultató termékeit a honlapján rendelheted meg.

A Kapolcsikum szintén várja a megrendeléseket a webshopjában. Klasszikus ízekben készülő lekvárjaikhoz, szörpjeikhez és gyümölcsleveikhez 7 hektáros gyümölcsösükben terem az alapanyag.

Chiliszósz és más csípős dolgok

Korábban mi is felkerestük az alsópáhoki csilifarmot, ahol nem úsztuk meg sírás nélkül a chilis szószok, lekvárok és más könnyfakasztó termékek kóstolását. A Csabichili&Fűszerkert Keszthely-Hévíz környékén kiszállítja a rendelést, és arra is van lehetőség, hogy Alsópáhokon személyesen vedd át az árut, akár bankkártyás fizetéssel. Ha messzebbről rendelsz, futárszolgálattal küldik el hozzád a termékeket. Mindössze annyi a teendőd, hogy tanulmányozod a Facebook-oldalukat és kitöltöd a vásárlói űrlapot. Csak egy javaslat: mivel a kóstolás most nem lehetséges, ne a legerősebbel kezdj! Csabi a címkéken 1-5 paprikával jelzi a termék csípősségét, és nem viccel. 

Címkék