Amikor először jártunk Balatonlellén 2016 nyarán, az egykori Hordó Borozó egységében, egy végtelenül önazonos, rikítóan laza burgerezőt találtunk ott. Nem gondoltuk volna, hogy elindulhat az egész vállalkozás azon az úton, hogy lassan több Rock Burger lesz a Budapest-Balaton-tengelyen, mint amennyi autós koncertet adó rockzenekar az országban.
Terézváros, Budakalász és Balatonlelle után Balatonszemesen is megvetették a lábukat, sőt merészet gondoltak. A helynek a Rock Burger Cirkusz nevet adták; ugyan a manézs világára kevéssé emlékeztet a saroktornyos kis épület, de azért a környezetében felfedezhető ez-az. Szívós Zsigmond tulaj elmondta, egy 2017-es, azonos nevű budapesti sütögetésük ihlette ezt a nevet. "Minden olyan dolog, ami színes, szagos, ami ránk jellemző, amit eddig a kis helyek miatt nem tudtunk megcsinálni, mint az élőzene vagy kibővített, éttermi jellegű étlap" – avatott be a részletekbe. Tervben van rendszeresen fellépő bűvész és bohóc a gyerekeknek, Szívós pedig a kutyáját is be szeretné tanítani trükkökre. Hozzátette:
"Nagyon szerettem volna, ha tudok szerezni egy zebrát vagy egy kis háziállatot, ami a hely kabalája lehetett volna."
"Nagyon szerettem volna, ha tudok szerezni egy zebrát vagy egy kis háziállatot, ami a hely kabalája lehetett volna."
A cirkusz ötlete a kezdeti sütögetésből eljutott addig, hogy food truckkal kéne járni-kelni, de végül mégis megtalálták ezt a tornyocskás házat, ami alkalmas volt cirkuszra (Szívós Zsigmond pedig a porondmester). A vándorcirkusz helyett állandó "cirkusz" lett, miután egy ismerősön keresztül a régi, 20 éven át üzemelő Torony Pizzéria eladó épületéről tudomást szerzett. Gyorsan követték egymást az események, kitört a járvány, bezártak a vendéglátóhelyek, és így csomó szabad kapacitása lett Szívós Zsigmondnak helyrepofozni a volt pizzázót. Édesapjával álltak neki festeni-burkolni, 60 nap alatt végeztek, hisz nem volt rossz állapotban a ház.
Hogy ne kelljen elbocsátani senkit a járványhelyzet miatt, Lellén amint lehetett, megnyitottak és kiszállításra álltak át. Május 15-én aztán – ha fanfárok nélkül is – megnyitott a Rock Burger Cirkusz. "Nagy buli volt, még a sár is porzott" – fejtegette Szívós. Volt élőzene, sok helybéli, sok jóbarát. A helyiek nagyon örültek és hálálkodtak, hisz kitöltődött az űr, végre van Szemesen egy beülős, zenés, erős középkategóriás hely is. 120 vendéget is képes a hatalmas terasz elnyelni, de van egy csöppnyi, 20 fős belső tér is. Ez a kulcsa annak a tervnek, hogy egész évben nyitva legyenek majd. Szívós hosszú távon le is akar költözni ide.
A húrtépés iránt érzékeny tulajdonos rockdiszkót és élőzenét is tervez a tágas teraszra, bár ez nyilván a szomszédság hozzáállásának kérdése. Zenekarokat, előadókat minden napra szeretne a szezonban, "próbáljuk felkarolni az itteni zeneiskolásokat is".
Az ételválaszték is bőven elmozdul a fővárosban és Lellén megszokott, rockzenekar nevű burgerekről. Lesz angol reggeli 9-től (amúgy olykor hajnali 2-ig is nyitva lesznek), bevezették a pizzákat ("örököltünk egy pizzakemencét és egy pizzaszakácsot az előző helytől"), leveseket, rántott húst, shakshukát, chili con carnét is, és a magyarosabb ételek – mint a paprikás krumpli – is felkerülhetnek majd a menüre. Tehát a koncepció még alakul.
Mi egyébként a kukorica krémlevest kóstoltuk, aminél kikötötte a felszolgáló: vigyázzunk, a popcorn pikkpakk beleolvad. A leves amúgy éppen édeskés, egész jó telitalálat volt (1190 forintért). A shakshuka, azaz "lecsó, ahogy mi szeretjük" avokádót, kecskesajtót és tükörtojást is tartalmazott, a leveshez hasonlóan járt hozzá pirítós, és kiadós főétel lett 2290 forintért, az ízvilágra meg egy fia panaszunk nem lehetett. A pizzák hozzák a kötelező minőséget, 1690 forinttól indulnak az áraik (ez a Margherita ára). Eközben a hamburgerek készítése egy kinti látványkonyhába került ki, ahogy egy különálló, szintén kinti körbárba is be lehet ülni italozni, koktélozni.
A burgerezőlánc tehát töretlen népszerűségnek örvend, és Szívós ennek miértjét is megfejtette: "Az emberek azért szeretik szerintem a Rock Burgert, mert Pesten ősztől tavaszig összeszedjük az urbánus divathullámokat ételben-italban, azokat pedig tavasszal le tudjuk hozni a Balatonra. Itt pedig családiasabb a hangulat, ezt ősszel magunkkal visszük Pestre, ahogy az újonnan kreált burgereket is."
A burgerezőlánc tehát töretlen népszerűségnek örvend, és Szívós ennek miértjét is megfejtette: "Az emberek azért szeretik szerintem a Rock Burgert, mert Pesten ősztől tavaszig összeszedjük az urbánus divathullámokat ételben-italban, azokat pedig tavasszal le tudjuk hozni a Balatonra. Itt pedig családiasabb a hangulat, ezt ősszel magunkkal visszük Pestre, ahogy az újonnan kreált burgereket is."