Kora nyárias héten van túl a Balaton, és láthatólag megszaporodtak az előszezoni történések. Hattyútojást keltett ki egy vitorlázó, tanulmányozták a balatoni éghajlatváltozást, kiderült, mikor száll le az első külföldi gép idén Sármelléken, óriáskerék épül két városban, két fizetőssé tett szabadstrand mégis ingyenes marad, indul a Kultkikötő jegyeladása, már szombaton is lesz Liliomkert Piac Káptalantótiban és feltámadóban a balatoni turizmus.

A hétvégére berobbant nyárias időt eléggé visszavetették a zivatarok, így az előttünk álló hét inkább a májusra emlékeztet majd az Időkép előrejelzése szerint. 14-15 fokos hajnalok lesznek jellemzőek, amiket 21-26 fokos nappalok követnek. Hétfőn még viszonylag meleg, 24 fok lehet, csütörtökön már csak 21 fok várható a tó környékén. Aztán nagyon lassan emelkedik a hőmérséklet a hétvégéig, amikor 23-24 fok lehet. Szerda és péntek között többször várható jelentősebb eső, akár komolyabb zivatarok is lecsaphatnak. Végre kimondhatjuk azt is: a Balaton már bőven fürödhető, 24 fokos.

És akkor következzenek a Balaton múlt heti fontos hírei:

Gyász

79 évesen meghalt Kő Pál szobrászművész, a Nemzet Művésze, akinek számos szobrát megcsodálhatjuk a Balatonnál is, többek közt Földváron, Veszprémben és Zánkán is. (Index)

Halottat követelt a vasárnapi, országos szintű vihar a Balaton-felvidéken: egy 66 éves nő Tótvázsonyban fulladt a megáradt patakba, miközben a hídpillért próbálta megtisztítani a hordaléktól. (24.hu/MTI)  

Vírus & veszélyhelyzet

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben hétfői állapotok szerint ennyi fő igazoltan koronavírus-fertőzött: Zala - 261, Veszprém - 63, Somogy - 22. Mivel a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet hivatalosan is véget ért, a továbbiakban nem közöljük a fertőzöttek számának alakulását. (Koronavírus.gov.hu)

Még a múlt héten derült ki, hogy a múzeumok, mozik és színházak is újranyithatnak, nemrég azonban az operatív törzs egy válaszából kiderült, a könyvtárak is kinyithatnak országosan a veszélyhelyzet végével. (Index)

Természet & védelme

Hattyútojást talált a Balatonban egy nő a fenyvesi partoknál, majd szakszerűen kikeltette, végül pedig a Festetics-kastély Madárparkjába került a – magát embernek hívő, Totó névre keresztelt – fióka. (LikeBalaton)

A leendő kotráshoz (5 millió köbméter iszapot kéne eltávolítani) felmérték a Balaton medrét: eszerint már 40 hektárnyi illegális partfeltöltés történt a Balatonnál, a nádasok 2,5 százalékát pusztították el pár év alatt. (Népszava)

Ritka szép légköroptikai jelenséget, szivárványszínű felhőket fotóztak a Balatonnál. (Veol/Met Hír)

Elképesztően látványos légifelvételeket készített az Időkép stábja a Balaton felett, a vasárnapi zivatarok villámlásairól. (Időkép)

Tudomány

Bővítik a balatonfüredi tudáscentrumot, ahol a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) fog felnőtteket továbbképezni; a campus új épülete a Fürdő utcában valósul meg. (Balatonfüred.hu)
 
Globális tudományos vizsgálatba került be a Balaton, a Nature Communications folyóiratban publikált írás a tavak halállományának, a vízminőségnek és az éghajlatváltozásnak a kapcsolatát vizsgálta, a kutatásban a Szent István Egyetem is részt vett. (Szent István Egyetem közleménye)

A globális éghajlatváltozás a Balatont is érinti: a téli jegesedések egyre ritkábbak lesznek (ahogy a havazás is), a nyári szezon kitolódhat az őszbe, szélsőséges lesz a csapadék eloszlása, melegebb a Balaton vize. (LikeBalaton

Közlekedés

2018-ban adták át az – északi partra tartók számára fontos – várpalotai elkerülőt a 8-as főúton, de az egyik felette átívelő gyaloghidat máris át kell építeni. Emiatt forgalomkorlátozás is lehet az érintett szakaszon június második hétvégéjén. (Magyar Építők)

Június 10-től fizetőssé váltak Balatonfüred nem közterületi parkolói, így Zákonyi és Ady Endre utcai mélygarázsok, valamint az Esterházy strandi parkoló. (ProbioRt.hu)

Augusztus 15-én landol az első külföldi chartergép a sármelléki repülőtéren (a Czech Airlines düsseldorfi járata), ahova azután hét német városból is érkeznek majd repülők. (Magyar Nemzet)

A magyar belföldi turizmusról tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a MÁV folyamatosan fertőtleníti flottáját, a személyzetnek kötelezővé tette a maszkviselést, érintésmentes fizetést biztosít mindenhol, a nyári balatoni vonatokon pedig csak minden második helyet értékesít. (MTI)

Épül-szépül

A viharjelzés pontosságát félti, így levelet írt a katasztrófavédelemnek Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, mivel pont a meteorológiai obszervatórium elé terveztek be egy ötemeletes társasházat. (HírBalaton)

Óriáskerék építésébe fogtak Balatonlellén, a 30 méteres szerkezetet (Lelle Eye) június 12-én tervezik megnyitni. Keszthely erre is rátromfolt: a Balaton-parton egy 50 méter magas kereket állítanak fel. (HírBalaton; CsodálatosBalaton

Uniós támogatásból fejleszti Keszthely a fenékpusztai majorságot, amiből a Festeticsek egykori ménesét és a lótartást bemutató szabadidőközpont lesz, a szabadban főúti parkot és piknikezőt is létesítenek, ráadásul ódivatú postakocsijárat közlekedik majd a kastélytól Fenékpusztára. (MTI) 

21 millió forintból felújították a keszthelyi Tourinform-irodát, egy nagy országos felújítási program keretében (MTÜ közleménye)  

Sport & strand

eTerep néven GPS-navigációval is megtoldott terepkerékpáros oldal indult, ami segít a balaton-felvidéki falvak közti burkolatlan utak felfedezésében. (eTerep.com)

Lezajlott az év első nagyobb balatoni vitorlásversenye, az Ezüst Szalag, aminek keretein belül a vitorlázás és egészségmegőrzés kapcsolatáról is lezajlott egy beszélgetés. (Éskovács Péter közleménye)

A járvány elmúltával újranyitott a füredi városi uszoda, bár a wellness-részleget nem lehet még használni és korlátozzák a medencékben tartózkodók számát is. (Balatonfüred.hu)

Újra csökkent a balatoni szabadstrandok száma, de azért még van jó pár, a zárójeles linken találhatsz egy listát. (Csodálatos Balaton)

Úgy volt, hogy két – szabadstrandok felújítására szánt pénzből renovált – szabadstrandját fizetőssé alakítja Fonyód, de a városvezetés végül visszakozni kényszerült. (Sonline)

Kultúra & szórakozás

Meghirdette szokásos zenei pályázatát a Veszprémi Utcazene Fesztivál: június 30-ig jelentkezhetnek az akusztikusan is megszólalni tudó zenekarok a linken látható címeken, hogy elnyerjék a kétszer egymillió forintos díjat. (Veszprémi Utcazene Fesztivál/Facebook)

A veszprémi 2023-as kultfővárosi projekt eredményt hirdetett az önkéntes program szlogenjére, ami a "RAGYOGJUNK EGYÜTT!" lett. (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa/Facebook)

2,5 millió forinttal támogatta meg a kékkúti Theodora ásványvíz gyártója a fővárosi Centrál Színházat, ehhez kapcsolódóan a teátrum színészei facebookos felolvasásokat tartanak balatoni legendákról, Lipták Gábor Aranyhíd című könyvéből. (Theodora közleménye)

Bemutatták Veszprémben a Kabóca Bábszínház 2020-21-es évadát: a gyerekdarabok mellett Mocorgó néven csecsemőszínházat is kreáltak, szeptember 18-20. között pedig Mesefesztivált tartanak. (Veol)

Csütörtökön elindult a július 3-án rajtoló Kultkikötő jegyértékesítése, ugyanakkor nem árt résen lenni, a járványügyi intézkedések miatt korlátozott számú jegyet adnak el egy-egy előadásra. (Kultkikötő közleménye)  
 
Takács János pápai magángyűjtő anyagából kiállítás nyílt a Bakonybéli Tájházban június 12-én, ami egyfelől a szocializmus alatti életet mutatja be tárgyakkal, másfelől Takács méretes korabeli játékggyűjteményét. (Bakonybéli Tájház közleménye)

Bor & gasztro

A Tapolcáról, majd Keszthelyről is távozott Pura Vida étterem csapata a kapolcsi Hazai Provence vendégház konyháját veszik át, az étterem július 20-án nyit. (We Love Balaton információ) 

A budapesti Szövetség utcából pop-up jelleggel máshova is átteszi székhelyét az isteni croissant-jairól ismert Freyja: a szentbékkállai Pegazusban is megjelennek június 27-én. (Freyja közleménye)

Megújult a kenesei G&D Cukrászda, ami kerttel is rendelkező étterem lett új néven: Szó ami Szó. (Street Kitchen)

A szomszédos Akarattyán pop-up bisztróval jelentkezik a fővárosi MÁK erre a nyárra. (MÁK/Facebook)

Az eddig csak vasárnap működő káptalantóti Liliomkert Piacon mostantól szombaton is lesznek árusok. (Szombat a Liliomkertben/Facebook)

Június 11-én, csütörtökön kinyitott a Siófokról a kőröshegyi Völgyhíd Kávézóba költözött Villa Gréta cukrászda. (Villa Gréta Siófok/Facebook)

Turizmus & szállás

Óriásit zuhant a hazai turizmus a járvány miatt áprilisban, külföldi vendég abszolút nem jött, a Balatonnál a vendégéjszakák száma a 2019-es április 1 százalékát sem érte el. (Forbes)

A Nemzeti Adatszolgáltató Központ januári-májusi adatait tette közzé az MTÜ a szálláshelyek forgalmáról, miszerint májusban Balatonfüreden az ötödik (8845), Siófokon a kilencedik legtöbb (6561) vendégéjszakát töltötték el, az egész Balatonnál pedig több mint 28 ezer vendég 72 ezer vendégéjszakát töltött. (MTÜ közleménye)

Biztonság

Online videókonferencián adományozott professzionális légzésvédelmi rendszert négy Balaton környéki kórháznak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (Sonline)

Média

Siófokon és Fonyódon ettől a héttől kezdve elnémul a Part FM, miután hálózatba kapcsolódott a Rádió 1-gyel, innentől pedig az országos rádió műsora lesz hallható a frekvenciákon. (Media1)

+ Heti örkényi sztori

35 percet késett még június 5-én, pénteken a Déli pályaudvarról Tapolca felé induló gyorsvonat, mert a masinisztánál semmilyen okiratot, jogosítványt nem találtak, ezért nem engedték mozdonyt vezetni. (Pesti Hírlap)

Címkék