Sok évig tartó felújítás és építkezés után nyílt meg a Tarányi Présházban a Tarányi 1780 nevű étterem és grillterasz, ami főleg magyaros ételekkel és pizzával bővíti a Szent György-hegy déli lejtőjének gasztronómiai kínálatát. A parkoló lezárásáról is megkérdeztük a hely egyik tulajdonosát.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a 18. századi műemlék-épület történetét. A Balaton-felvidék egyik legszebb, parasztbarokk stílusú műemléke már életveszélyes állapotban volt, 1998-ban és 2014-ben is leégett, és úgy tűnt, pusztulásra lesz ítélve, mint a közeli Emmaus-kápolna. Ekkor jött a képbe Szoják Miklós, aki megvette és 2017 őszén elkezdte felújítani a présházat. Már akkor az volt a terv, hogy újra vendéglátóhelynek ad majd otthont az 1970-es években borozóként és étteremként működő épület.

Felújítás közben derült ki, hogy a présház csaknem összedőlt, és sokkal több időre, és az eredeti elképzelésektől eltérő műszaki megoldásokra volt szükség a helyreállításhoz. 2020 kora nyárra tervezték az indulást, de ezúttal a vírushelyzet szólt közbe. Végül júliusban nyílt meg a hely, ami  modern köntösben tálalt magyaros fogásokat és fatüzeléses kemencében készült pizzát kínál.

Elkészült a teljesen felújított épület, aminek éttermében több mint 50 fő fér el, és a terasz is, valamint a présház előtti, az egykori körforgalom helyén kialakított zöldfelület a kagyló formájú pihenőszékekkel. A terasz mögötti hátsó fal és a fenti borterasz befejezését jövőre tervezik.

Bélszín, pizza és a hegy borai

Az ételeket Burka Ági és Zsíros Csaba készíti. A séfházaspár már a nyitást megelőző években a környékre költözött Budapestről, hogy előkészítsék az indulást – az elhúzódó üzletnyitás idején más vendéglátóhelyeken dolgoztak.

A kínálat gerincét a magyaros ételek alkotják, olasz és nemzetközi ízekkel megspékelve. Nem akarnak feltalálni új dolgokat, nem akarják megújítani a tradicionális ételeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne csavarnának egy kicsit a megszokott fogásokon. „Hagyományos ízek, semmi fine dining” –magyarázta Szoják Miklós. A klasszikusan elkészített libamáj (4900 Ft) vaníliás, rozmaringos céklával, gyümölcsökkel, vajon lepirítva érkezik, az érlelt bélszín steaket (6900 Ft) zöldborsmártással, kakukkfüves sült zöldségekkel adják.

Megtalálható a menüben a borjú bécsi ecetes-hagymás burgonyasalátával, a pisztrángfilé pesztóval és krémes rizottóval, a fettuccine és a túrógombóc is. A ház egyik specialitása a Tarányi saláta, ahol a pisztáciás vinegrette mellé roston sült scamorza sajtot és grillezett jércemellet is kérhetünk (3900 Ft). Tervben van, hogy lesz borjúpaprikás, ami mellé savanyított zöldbabot tálalnak majd, és nem marad le az egyébként még nem véglegesített kínálatból a rozé kacsa sem vörösboros szilvával.

A pisztráng Tapolcáról érkezik, beszállítójuk az Angus marhákat tenyésztő várvölgyi Farm 54 is – innen veszik többek között a burgerekhez a húspogácsát. A borlapon csak a hegy borai szerepelnek, és mindegyikből lehet egy pohárnyit kérni.

Természetesen nem lehet minden hozzávalót helyből beszerezni: a pizzatésztához Olaszországból hozzák a lisztet. A pizza ötlete egyébként úgy jött, hogy mindenképpen szerettek volna egy fatüzeléses kemencét az étterem teraszára, és ha már megépült a kemence, akkor már elkezdtek benne pizzát készíteni, meséli Szoják Miklós. A feltétek között kecskesajt és füstölt pisztráng is szerepel, a Tarányi 1780 nevű pizzára pedig szőlő kerül a gorgonzola és a mozzarella mellé. Hamarosan a kiszállítást is megkezdik.

Lezárt parkoló és más feszültségek

Az épület végre megmenekült a pusztulástól, a felújítás azonban alaposan átrendezte a présház egykori környezetét, és ez számos negatív reakciót váltott ki. A parkolót csak az étterem vendégei használhatják, a szomszédos Lengyel-kápolnához érkezők csak az út szélén tudják hagyni az autókat, ami nem tesz jót az egyébként lenyűgöző panorámának. Mások a felújítás során beépített tetőablakok miatt fejezték ki nemtetszésüket.

„A cél az értékmentés volt. Az épület fenti részén egy iroda és egy apartman kapott helyet, valamint személyzeti öltözőt és zuhanyzót alakítottunk ki” – mondja Szoják Miklós. „A tető eredetileg fazsindellyel volt borítva, ez leégett. Utána nádfedést kapott, ez is leégett, ahogy az ezt követő tetőcserép is. Az emeletre most a műemlékvédelem engedélyével kézzel készített cinklemez tetőfedés került, amellyel a parasztbarokk épületek vonalvezetését hoztuk vissza. A tetőablakokra azért volt szükség, hogy az épület belső terét ki lehessen használni, és egyébként a látogatóink 99,9 százalékának nagyon tetszik” – folytatja a présház-tulajdonos, aki hozzáteszi:

„Az a terület, ahol most a parkoló van, mindig is az ingatlan része volt."

„Az a terület, ahol most a parkoló van, mindig is az ingatlan része volt."

A telekhatár a lenti sor szőlőtől kb. egy méterre fut. Egy teljesen elvadult dzsungel volt ott, egy földmunkagép napokon át szedte ki a bozótost, a veszprémi építési és útépítési hivatal szabályai szerint. A parkoló a szabályok szerint lett kialakítva, amik szerint a vendégtér minden öt négyzetméterére egy parkoló jut. "Az ingatlanegyüttes – amit 2015-ben megvásároltam – telekhatára öt helyrajzi számból áll, a Gilvesy-pincészet kapujáig tart, felmegy az épület mellett, visszajön ide, és az épület mögötti szakasz is hozzá tartozik. Ahogy a középen levő füves terület is. Ami nem tartozott az ingatlanhoz, az ez az útfelület” – mutat Szoják Miklós az épület előtti területre.

Így folytatta: „Ezt át kellett alakítanunk, mert az épület elől statikai okokból el kellett vinnünk a forgalmat, a rezgés és az egyre nagyobb forgalom, ami itt átment, nem tett jót a háznak, a homlokzati fal konkrétan levált az épületről. Az első és a hátsó oromfalat is meg kellett erősíteni belülről egy téglafallal. Hogy megóvjuk az épület teljes szerkezetét, ki kellett építenünk az alsó elkerülő útszakaszt, amit elcseréltünk az önkormányzattal.”

A parkoló elkerítésének másik oka Szoják Miklós szerint az volt, hogy a járványhelyzet előtt itt „dzsemborikat” rendeztek. „Úgy döntöttünk, hogy bezárjuk a parkolót, mert nem lehetett kezelni azokat a tömegeket, akik ide följöttek piálni, bulizni. Amióta pedig megnyílt a Tarányi, azóta az étterem vendégei használják szabályszerűen" – magyarázza a tulajdonos.

A kérdésünkre, hogy a templom látogatói és a turisták hol tudnak parkolni, azt a választ kaptuk, hogy ezt az önkormányzattól kellene megkérdezni. Hozzátette, hogy délig, az étterem nyitásáig mindenkit beengednek a parkolóba. „Nem igazak azok a kommentek, amelyek szerint elzavarjuk az embereket. Itt van pár ember, tudom is, hogy kik, akik itt mindent megtesznek azért, hogy ránk fújjanak, irigyek, meg rosszindulatúak. Nem tudunk mit kezdeni velük. Arra is volt példa, hogy lakóautóval ideparkoltak este, lefújták és kidöntötték a parkolótáblánkat, majd reggel közölték, hogy ott nincs semmilyen tábla. A lényeg az, hogy a parkoló a saját területünkön van, soha nem volt közterület, a saját ingatlanon alakítottunk ki mindent, a jogszabályoknak megfelelően.

Piknikhelyszín és rendezvénytér

A sokat támadott füves rész most borteraszként és piknikhelyszínként üzemel, előre elkészített piknikkosarakat is kérhetnek a vendégek. A pincében rendezvényközpontot szeretnének létrehozni, ami borvacsoráknak, borbemutatóknak adhat otthont, és alkalmas lehet bármilyen borászathoz, Szent György-hegyi eseményhez, vendéglátáshoz kapcsolódó programra, és menekülőtér funkciója is lesz, rossz időjárás esetén.